Trene binin keşfedin

Güncelleme Tarihi:

Trene binin keşfedin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2004 01:54

Bu hafta Ankaralılara iki gezi öneriyoruz. Eğer sadece birkaç saat için kafanızı dinlemek istiyorsanız, 22 dakika süren kısa bir tren yolculuğuna çıkın. Son istasyon olan Kayaş'ta sizi bir sürpriz bekliyor.

Yok haftasonu başkentin kargaşasından tümüyle kurtulmak istiyorsanız, şehre 74 kilometre uzaktaki Polatlı'yı, eski adıyla Gordion'u tavsiye ediyoruz. Oraya da trenle gitmek mümkün. Tabii isteyenler özel arabalarıyla ya da otobüsle de gidebilirler. Polatlı'da Anadolu'nun hem en eski, hem de en yeni tarihinden anlamlı izler bulacaksınız.

Polatlı, önce eşek kulakları ile tanınan ünlü Kral Midas'ın memleketi Gordion olarak, daha sonra ise Sakarya Meydan Muhaberesi'nde göstermiş olduğu çetin direnişlerle adını duyurdu dünyaya.

Ankara-Eskişehir karayolu üzerinde, Ankara'ya 74 kilometre uzaklıkta yer olan Polatlı, tarihinde pek çok uygarlığa yerleşim yeri oldu. Bunlardan en önemlisi ise Frigler. Friglerin başkenti olarak bilinen Gordion, ilçeye 17 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tüm zamanların en muzaffer hükümdarlarından Büyük İskender'in, M.Ö. VI'ıncı yüzyılda Ege üzerinden İran'a sefere çıktığında burada konakladığı ve ‘‘Dünya İmparatorluğu’’nun sırlarını gizlediği düşünülen kördüğümü kılıcıyla burada kestiği söyleniyor.

Frig ve Hitit uygarlığının hüküm sürdüğü bu topraklardan çıkan kalıntılar yoğun bir şekilde Frig uygarlığını aydınlığa çıkarıyor. Frigya Krallığı’nın başkenti Gordion'daki kazı çalışmaları ise 1900 yılında başlamış. Kazılar sonucunda Tunç Çağı’na ait cilalı kaplar, testiler, erzak küpleri, Hitit ve Frig uygarlığına ait çanak çömlekler ve kulplu küp, Arkaik ve Helenistik döneme ait pişmiş topraktan kaplar, Kybele'nin pişmiş topraktan yapılmış heykeli bulunmuş. Bu tarihi eserler Gordion şehri üzerinde kurulan Yassıhöyük Köyü'ndeki müzede sergileniyor.

MİDAS'IN AHŞAP TÜMÜLÜSÜ TARİH HARİKASI

Gordion'daki en önemli bulgulardan birisi ise, eşek kulakları ve dokunduğu herşeyi altına çevirdiği efsaneleriyle bilinen Kral Midas'ın tümülüsü. 300 metrelik çapı, 55 metrelik yükseklikte bulunan ‘‘Midas Tümülüsü’nün kazısı 1957 yılında gerçekleştirilmiş. 1960'lı yılların başlarında ise halkın ziyaretine açılmış. Yerin altında bulunan tümülüse, 80 metrelik bir tünelin sonunda ulaşılıyor. Ladin, Sedir, Porsuk ve ardıçağaçlarıyla yapılan ahşap yığma mezarlık, günümüze kadar hiç bozulmadan gelmiş. Mezarın bulunduğu ortam nemli olmasına rağmen, ağaçların çürümemesi ise bilimadamları tarafından hayretle karşılanan noktalardan birisi.

ATATÜRK SAKARYA SAVAŞINI BURDAN YÖNETTİ

Polatlı, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesi verdiği Kurtuluş Savaşı'nda çok büyük bir görevi üstlendi. 2'inci Viyana Kuşatması'nda uğranılan bozgunla başlayan gerileme, bu topraklar üzerinde verilen çetin mücadele sonucunda son buldu.

22 gün 22 gece süren Sakarya Savaşı'nı Atatürk, Polatlı Duatepe üzerinden yönetmiş. Yüzlerce insanın şehit olduğu bu tepede zaferin anısına Şehitlik Anıtı bulunuyor. Hatta tepe üzerinde çarpışmalardan kalan kurşunlara halen rastlanılıyor. Duatepe şehitlerinin anısına yapılan şehitlik abidesi ve Atatürk'ün elinden düşürmediği dürbünüyle savaş meydanına bakarken yapılmış anıtı o günlere götürüyor bizleri.

Kral Midas'ın memleketi

NASIL GİDİLİR

Polatlı'ya Ankara'dan AŞTİ'den Baysal Tur ve Anıt Tur her yarım saatte bir otobüs kaldırıyor. Ücreti 3 milyon TL. Ayrıca Eskişehir istikametine giden tüm şehirlerarası otobüslerle de ulaşılıyor. Ankara istikametinden İstanbul ve İzmir yönüne giden tüm trenlerle de gidilebilir.

Alagöz Karargah Müzesi'nin bulunduğu Alagöz Köyü Polatlı'dan 38 kilometre, Duatepe 5 kilometre, Gordion şehrinin bulunduğu Yassıhöyük Köyü 18 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

NEREDE KALINIR

FRİGYA OTEL: 1 gecelik konaklama ücreti tek kişi 24 milyon, çift kişi 42 milyon TL. Telefon 622 90 00

GORDİON OTEL: 1 gecelik konaklama ücreti tek kişilik 15 milyon, çift kişilik 25 milyon TL. Telefon 623 13 99

NE YENİR

Mantı, çiğbörek ve gözleme Polatlı'nın önde gelen yiyecekleri arasında yer alıyor. Mantı 2 milyon TL'den, gözleme ve çiğbörek ise 500 bin TL'den satılmakta. Bu yiyecekleri Polatlı'nın her yerinde bulmak mümkün. Ayrıca Ramazan Usta'nın köftesi de tadılmaya değer. Ücreti ise 3 milyon 500 bin TL. Polatlı'da Öğretmen Evi, Belediye Evi, Lale Çiğbörek ve Mantıcısı, Kübik Restoran, Yıldırım Lokantası, Vabis'in Yeri, Reba ve Uludağ Kebapçısı yemek yenilebilecek yerler.

Kayaş'ta bir kır kahvesi

Sıhhiye'den 750 bin lira bir ücret karşılığında banliyö trenine binerek, Kurtuluş, Cebeci, Demirlibahçe, Gülveren, Saimekadın, Mamak, Bağderesi, Üreğli, Topkaya, Köstence duraklarını geçerek son istasyon olan Kayaş tren istasyonuna varıyoruz.

22 dakikalık kısa tren yolculuğu süresince Ankara'nın tipik köy manzaraları ile karşılaşıp, ‘‘derya içre olup da deryayı bilmeyen balıklar gibi’’ köylülerin uğraşılarını trenin camından izliyoruz.

Kayaş'ta inen yolcuları istasyondaki bir kır kahvesi karşılıyor. İstasyon Aile Çay ve Pide Bahçesi, Ankara'ya yakın ama kentin stresinden uzak bir yer.

Ankaralıların sakin bir gün geçirebilmesi ve eskinin çay bahçelerine olan özlemlerini giderebileceği bir yer olan kahvede çayınızı yudumlarken gazetenizi veya kitabınızı okuyabilir, pidenizi yiyebilir, öğrenciyseniz dersinize çalışabilirsiniz.

Ağaçlar arasında, ortasında minik bir havuzun bulunduğu ve yanı başında duran küçük Kayaş tren istasyonunun gar binasının yer aldığı bu şirin kahvenin birçok müdavimi var.

YARIM ASIRLIK KIR KAHVESİ

Özellikle emekli ve memur ailelerin Ankara'dan kalkıp geldiği bu kahvenin müdavimleri arasında yazarların, gazetecilerin ve televizyoncuların da olması kahvenin dikkat çeken özellikleri arasında. Kahveye dinlenmek için huzurevlerinden de birçok yaşlı geliyor.

Arsası Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları'na ait olan bahçeyi Ali Tutka işletiyor. 1958 yılından beri İstasyon Aile Çay ve Pide Bahçesini işlettiğini söyleyen Tutka, 4 yaşında babasıyla beraber burada çalışmaya başlamış. Gazi Üniversitesi İşletme Mezunu olan Ali Tutka, kahveyi büyük bir mutlulukla işlettiğini söylüyor.

Ankara'dan çok farklı işlerde çalışan birçok insanın buraya geldiğini belirten Tutka, en çok hoşlandığı şeyin ise kahveye gelen insanlarla tanışmak ve sohbet etmek olduğunu ifade ediyor. Tutka, ‘‘Çocukluğum burada geçtiği için, kahveyle bütünleşmiş bir durumdayım. Burayı çok seviyorum. Burada bir aile gibiyiz, kapımız herkese açık’’ diyor.

Kahveye hafta içinde sadece iki kişi bakıyor; Ali Tutka ile pide ustası Tuncer Aktürer. Haftasonu ise Tuncer Aktürer 'in Fizik Bölümü'nde okuyan oğlu Serkan Aktürer yardım etmek için kahvede çalışıyor.

İstasyon Aile Çay ve Pide Bahçesi’ne gitmişken pide yemeden ordan ayrılmayın. Açık havada lezzetli pide yemenin tadına varabileceğiniz bir yer.

Kır kahvesinde kıymalı pide 2 milyon, kaşarlı ve kuşbaşılı pide ise 2 milyon 250 bin lira.

İstasyon Aile Çay ve Pide Salonu’na 372 35 35 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Kayaş'a kadar gitmişken Bayındır Barajı’na uğramayı da unutmayın. İstasyon Aile Çay ve Pide Salonu'na 1 veya 2 kilometre uzaklıkta olan Bayındır Barajı, Ankara'ya denizsizliğini bir an unutturan geniş, mavi görüntüsü ile göz kamaştırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!