Güncelleme Tarihi:
Yazın da kışın da Spil Dağı
DAĞLARDAN toplanmış bir buket çiçeği sabah pencerenizin kenarında bulsanız, ne hissedersiniz? Gününüz aydın olur bir kere. İçinize neşe dolar, kendinizi, çevrenizi, doğayı kısaca yaşamayı ne çok sevdiğinizi hatırlarsınız bir kez daha. Eskiler anlatırlar, Manisalı genç kızlar ve hanımlar yıllarca güne böylesi coşkulu başlamış. Çünkü o siyah şortlu, çıplak ayaklı, doğa aşığı, altın kalpli adam, her mevsim dağdan onlar için çiçekler toplamış. O, Osmanlı'nın ‘‘Şehzadeler Kenti'' Manisa'yı, sadece camileri, vakıfları, hanları hamamları ile değil doğa bilincini ilk kez hayata geçiren kent olarak da tarihe yazdırmış. Ben Manisa doğumlu İzmirli'yim. 2 aylıkken İzmir'e gelmişim ama çocukluğum Manisa Tarzanı'nın öykülerini dinlemekle geçti. Manisa Tarzanı ve Spil Dağı belki bu nedenle benim için ayrılmaz iki kavram. Rotamız belli. Bu hafta Spil Dağı'na, resmi adıyla Spil Dağı Milli Parkı'na gidiyoruz.
İki söylence
SPİL Dağı konusunda iki söylence var. İlki, bu güzelim dağ adını Anadolu'nun en eski tanrıcası Kybele'den (Sipylene) alıyor. Bereket tanrıçası Kybele'den. Spil'in zengin flora ve faunası bu söylenceyi doğruluyor sanki. İkinci söylenceye göre Spil, adını Frigya Kralı Menos'un kızı Sibel'den alıyor. Menos, kızını dağa bırakıyor. Ama kız o kadar güzel ki; vahşi hayvanlar bile kıyamıyor ona, bakıp büyütüyor, dağın adı da Spilos oluyor.
SPİL'e çıkarken, sizi Niobe karşılar. Annelerin en hüzünlüsü Niobe. Anlatılan acıklı öyküye göre, Niobe birbirinden güzel 14 çocuk annesidir. Zeus'un eşi, Artemis ve Apollon'un annesi Leto kıskanır Niobe'yi. Tanrıçanın hışmına uğrayan 14 çocuk aniden ölür bir gün. Niobe, evlatlarını öyle görünce acıdan taş kesilir ama, göz yaşların engelleyemez.
Ne yapılır?
SPİL Dağı, 22 Nisan 1968 tarihinden bu yana Milli Park. Manisa, İzmir ve çevre illerin yazın serinlemek, kışın kar özlemini gidermek için tercih ettiği bir yer. Tarihi, doğası, bitki ve hayvan varlıklarıyla eşsiz güzellikteki Spil'e yalnız kar topu oynamak, şömine başında oturmak için gitmek yazık.
GEDİZ Ovası'nın 60 metrelik seviyesinden başlayıp, Karadağ'da 1517 metreyi bulan dağın dört tarafında derelerin açtığı derin vadiler var. Dere suları asırlar boyu kraterleri eritip yararak dik duvarlı kanyon vadiler oluşturmuş. Bu kanyonların en büyüğü Çaybaşı Deresi'nden yukarı tırmanınca görülür. Spil'in bu güzellikleri, dağ yürüyüşü yapmaktan hoşlananlara hoş sürprizler de sunar. Örneğin, parkın doğusunda 600 metre yükseklikte bulunan içi tamamen sülüklerle dolu, ‘‘Sülüklü Göl''.
GEZİNTİNİZ sürerken karşınıza Frigya Kralı Tantalas'ın yaptırdığı Tantal Kalesi çıkar. Çok fazla kalıntı yoksa da hoş bir öyküsü var kalenin. Tantalas, kaleyi bitirmesinin şerefine tanrılara ziyafet verir. Ancak değişik bir ikramda bulunmak ister; oğlunu kurban edip tanrılara yedirir. Tanrılar bunu öğrenince çok öfkelenir ve Tantalas'ı boğazına kadar suyun içinde bir kazığa bağlı yaşamaya mahkum eder.
Dağ çiçekleri
SPİL Dağı, bitki örtüsü açısından çok zengin. Özellikle Manisa Lalesi ünlü. Osmanlı'ya Lale Devri'ni yaşatan lalelerin Spil Laleleri olduğu söylenir. Ballıbabalar, şakayıklar, sümbül, çiğdem, sıklamenler, yabani karanfiller, glayör, menekşe, papatya, gelincikler ve yaklaşık 70 tür şifalı bitki, çiçek ve ot toplamaktan hoşlananlar için güzel olanaklar sunar.
SPİL deyince akla yılkı atları gelir. Çevre köylerde yaşayanların yaz sonu dağa bıraktığı bu atlar Spil'de özgür bir yaşam sürer. 10-15 bireylik sürüler halinde, aralarında taylarıyla bu atları izlemek Spil ziyaretcileri için ayrı bir keyif, fotoğraf tutkunları için kaçırılmayacak fırsatlar yaratır.
Nasıl gidilir?
SPİL'in Atalanı dinlenme tesisleri Manisa'dan 24 kilometre uzaklıkta. Ayrıca İzmir- Ankara Karayolu'nun Sütçüler Köyü sapağından ve Beşpınar Köyü üzerinden 17 kilometrelik yolla Atalanı Dinlenme tesislerine ulaşmak mümkün. Karadağ'a da Atalanı'ndan orman içinde 1 saatlik bir yürüyüş yaparak ulaşılabilir.
Nerede kalınır?
ORMAN Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü Spil'de barınma sorununu çözmüş. 4,5,6 ve 8 kişilik evlerde gecelemek gerçekten çok keyifli. Bu evlerin büyük olanlarında şöminenin yanı sıra kat kaloriferi de var. Yemşeşil çimenlere bakan evler oldukça rahat ve konforlu. Mutfak gereçlerinizi ve çarşaflarınızı götürmeniz gerekebilir. En iyisi gitmeden önce bilgi almak. Hatırlatmakta yarar var: Spil'de kalmak istiyorsanız çok önceden yer ayırtmanız gerek. Örneğin yılbaşı rezervasyonları Eylül'de dolmuş.
Ne yenir?
SPİL'de bir kafeterya ve iki restoran var. Genellikle hafta sonları açık. Ancak Spil'e gidenler genelikle yiyeceklerini yanlarında götürüyor ve kendileri pişiriyor. Evler bunun için uygun. Ocak ve tüp veriliyor.
SPİL'de gece sıcaklık sıfırın altına düşüyor. Henüz kar yağışı başlamadı. Gündüz ise sıcaklık 6-10 derece cevarında oluyor. Kar yağışı için bir kaç hafta daha beklemek gerektiği belirtildi.