İTO Başkanı Şekib Avdagiç "İşverenden kaynaklanmayan herhangi bir sebeple sigortalının işten ayrılması gibi istisnai hallerde, sağlanan istihdam teşvik ve desteklerinin geri alınmaması iş dünyasının beklentileri arasında" dedi.
#Şekib AvdagiçYapılan araştırmalar gençlerin hibrit çalışma modelini istediğini ortaya koyuyor. İpsos’un raporuna göre, Türkiye genelinde her 10 beyaz yakalıdan 7’si haftanın tamamında ofise giderken, bu oran genç beyaz yakalılarda her 2 kişiden birine düşüyor. Gençlerin yarısı, “Çalışma şeklimi değiştirme fırsatım olsa freelance çalışırım” da diyor.
#Özge ESENYükseköğretim Kurulu (YÖK) yapay zekâ üzerine 10'a yakın yeni program açılacağını geçtiğimiz yıl Kasım ayında açıkladı. Ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) "Yapay Zeka ve Veri Bilimi Bölümü" açıldığı duyuruldu. Diğer yandan TÜBİTAK, yapay zekâ ekosistemini 55 milyon TL'nin üzerinde bir bütçe ile destek kapsamına aldı. Uzmanlar, bu gelişmelerin serbest çalışanlar için yeni fırsatları da beraberin de getirdiğini söylüyor.
#Yapay Zeka‘Geride Kalanlar’ zengin çocuklarının öğrenim gördüğü bir yatılı okulda, evci çıkamayan bir öğrencisi ve mutfak görevlisiyle Noel tatilinde birlikte kalmak zorunda olan tarih öğretmeni ve bu üç farklı karakterin yaşadıklarını anlatıyor. Alexander Payne imzalı yapım En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, uEn İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu olmak üzere beş dalda Oscar’a aday.
#Uğur VardanSerhat ve Diane Menteşoğlu kendi çabalarıyla bir minibüsten karavan yaptı. 2 yıldır seyahat eden çift, yolda çalışıp yolda yaşıyor: “Her ülkede en az birkaç arkadaşımız oluyor. Hayallerimiz de yeni öğrendiklerimizle başka şeylere evrilebiliyor.”
#Pınar TahirlerAslında küçük yaşlarda üretmeye, tasarlamaya merak salmış Melis Özbulu. Bu merakla da moda ve tekstil tasarımı bölümü okumuş. 2021’de ise kendi markasını kurmaya karar veren ve Bleta Bags’ı hayata geçiren Özbulu, hem iç piyasada hem de yurtdışında ürettiği çantaları tüketiciyle buluşturuyor. Hedefte ise global bir oyuncu olmak var.
#1Fotoğrafçılık mesleği yıllardır kayıtdışı çalışanlarla mücadele ederken her geçen gün başka sorunlar ortaya çıkıyor. İSFO Başkanı Dilek Camcı, sektörde en büyük sorunlarının biyometrik fotoğraf çekilebilen foto kabinler olduğunu söyledi. Camcı, “Foto kabinler fotoğrafçıya ayda en az 15 bin lira zarar veriyor” derken İTO Fotoğrafçılık Meslek Komite Başkanı Nurettin Özdemir ise “Yıllardır nüfus müdürlüğünde, kaymakamlıkta olan foto kabinlerle mücadele ediyoruz. Şimdi de marketler stüdyo kurarak işimize engel oluyor” dedi.
#Fotoğrafçılıkİzlediğiniz film, reklam ya da dizinin bir sahnesinde erimeyen dondurma ya da uzay gemisi görürseniz bunun mimarı Gonca Dicle Akça Gonca olabilir. Zira o, Türkiye’deki sayılı prop sanatçılarından biri. Tiyatro, sinema, TV ve diğer canlandırma projelerinde kullanılan nesneleri tasarlayan ve yapan Gonca, prop yapımında daha ilginç ve yenilikçi çalışmalar ortaya koymayı hedefliyor.
#1Yeni nesil gürül gürül geliyor. Ege İşlekel, öğrendiği programları sadece merakı ve ilgisi olduğu için farklı formlarda işlemeye ve eserler oluşturmaya başlıyor. Rönesans eserlerini dijital manipulasyonla buluşturuyor ve ne oluyorsa ondan sonra oluyor. Gucci gibi dünya devi bir marka İşlekel’i ekibine alıyor. Facebook, şimdiki adıyla ‘Meta’, ona partnerlik teklif ediyor ve Spark AR denen platformda Türkiye’deki ilk ortağı oluyor.Yüzdeyüz İlham Veren Sohbetler’de yeni neslin en iyi örneklerinden biri ile sizleri tanıştıracağız. Yaratıcı, yeni çağı yakalamış, üzerine değer katmış biri Ege İşlekel. Ve lütfen bir ara eserlerine bakın; yeni yüzyılın Rembrand’ı!
#1Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "'Son 1 yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti' ifadesi doğru değil. Bu altı boş bir rakam. Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var ama birçoğu ülkeyi terk ederek değil uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak yurt dışına çalışmaya devam ediyorlar" dedi.
#Mustafa VarankYarışmaya başvuran 1.000’in üzerinde genç kadın arasından önce ilk 130’a, ardından ilk 20’ye girerek finale kaldı. Sonra ‘Miss Turkey’ tacını takan kişi oldu. Yeni Türkiye güzeli Nursena Say’la buluştuk, onu daha yakından tanıdık; “Ben Türkiye’nin en güzel kızı değilim. ‘Miss Turkey’ yarışmasına başvurmuş, seçilmiş, kendisini iyi şekilde ifade edebilmiş; genel kültürünü, aldığı eğitimi, oturuşunu, kalkışını, verdiği enerjiyi iyi bir şekilde jüriye yansıtmış biriyim.”
#Nursena SayDijital göçebe geçimi sağlamak için mesai saatleri veya herhangi bir mekana bağlı kalmadan çalışan kişiler için kullanılan bir kavramdır. Dijital göçebe bir meslek olarak görülse de daha çok mesleği yapış biçimi olarak tanımlanmaktadır. Sizlere bu yazımızda dijital göçebe nedir ayrıntıları ile derledik.
#Dijital GöçebeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamaları Türkiye’de esnek çalışma modelini yeniden gündeme getirdi. TİSK’in çalışmasına göre, Türkiye’de çalışanların yüzde 21’i için uzaktan çalışma modelinin mümkün olabileceği belirtilirken bu oranın artması bekleniyor. TİSK Başkanı Akkol, uzaktan çalışmanın yanı sıra yarı zamanlı çalışma, mikro işler, çağrı üzerine çalışma gibi birçok farklı esneklik modelinin bulunduğunu belirtiyor.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik BakanlığıPandemi havacılık sektöründe çalışanları büyük ölçüde tembelleştirdi. Evden çalışmaya alışanların bir kısmı ofislere dönmedi. Sektörde işten çıkarılanlar ise başka işkollarında iş buldukları için havacılık dünyasından vazgeçti. Şimdi özellikle havayolları ve havalimanlarında yetişmiş personel sıkıntısı çekiliyor.
#Türk Hava YollarıUkrayna savaşının başladığı günlerde Rus televizyonunda 'Savaşa hayır' pankartı açan gazeteci Marina Ovsyannikova yaptığı eylemin hayatını mahvettiğini belirterek kocasının ona velayet davası açtığını ve oğlunun onu 'aile hayatını mahvetmekle' suçladığını açıkladı. Rusya'da 'vatana ihanet' suçlaması yüzünden dışlanan gazeteci Ukrayna'da da 'kremlin yardakçısı' olarak eleştiriliyor.
#Marina OvsyannikovaZafer Güder, Almanya’da yaşayıp, Türkiye’ye dönen bir ailede büyüdü. İki kültür arasında sıkıştı. Polislikten emekli olduktan sonra şirket kurdu, İHA lisansı almak istedi ve hayatı o günden sonra tümden değişti. Bugün İHA Pilot Eğitimi, zirai çalışmalar, yenilenebilir enerji alanında denetim ve kurulum, maden sahalarında denetim yapan Zafer Güder Havacılık Uzay Sanayi ve Ticaret Ltd Şti’nin sahibi Zafer Güder, “Amacımız İHA’yı maksimum seviyede Türk Malı üretebilmek. Türk Markası olarak piyasaya sunabilmek” diyor.
#Bursa9 yaşındayken İkinci Körfez Savaşı’na tepkisini ‘Savaşa Hayır’ yazılarını okulunun duvarına asarak gösteren Merve Hoşafcı, o dönem soruşturmalara konu oldu. Şimdi 28 yaşında olan Merve, tam 19 yıl sonra yeni bir savaşın acısını yüreğinde hissediyor: “Ve yine dünyadaki tüm çocuklar adına üzülüyorum.”
#Merve HoşafcıUzaktan tanıdığı bir kişiye gönderdiği başsağlığı mesajı yıllar içinde önce arkadaşlığa, sonra aşka dönüştü. Ancak "sevgilisini" değil yüz yüze kameradan bile göremiyordu. Sonunda şüpheleri sevgisine baskın geldi ve korkunç bir gerçekle karşılaştı. Şimdi ise bir yandan hukuk mücadelesi veriyor bir yandan da yaşadıklarını duyan herkesin "Neden?" diye sormasını istiyor. Dudak uçuklatacak bir ibret hikayesine hazırlanın...
#Kimlik Hırsızlığı