Mine Manap Türel (36), Yıldız Teknik Üniversitesi’nde fizikokimya yüksek lisansı yaptıktan sonra bir süre patent mühendisi olarak çalışmış. Ancak ne var ki seyahat ve fotoğraf tutkusu ağır basmış ve insanların yüzleri ve o yüzlerdeki yaşanmışlıkları görmek üzere yollara düşmüş. O gün bu gündür ülkelerin turistik yerlerinden çok, arka sokaklarında dolaşıyor, keşfe çıkıyor, insanların yaşamlarını fotoğraflıyor. Birçok sergide fotoğrafları yayımlanan Türel ile fotoğraf peşinde seyahat etme tutkusunu konuştuk.
#GezginEkrem Oran, Çeşme Belediye Başkanı... Ama herkes ona, “Bizim Eko” diyor. “Bu Eko nereden çıktı?” diyoruz. “Eko; Balkan Harbi’nde Selanik’in Eğriboz’undan askere gitmiş. Birinci Dünya Savaşı’nda Arap çöllerinden sonra Mustafa Kemal’in ordusuyla Kuvayımilliye süvarisi olarak 9 Eylül’de İzmir’e girmiş Yusuf Selahattin Eğriboz’un torunu. İsmet Paşa’nın gururla 2 dönem İzmir milletvekilliğini yapmış Hüseyin Ekrem Oran’ın da torunu. Babam, 1969 yılında Çeşme’de esnaflığa başlamış, annem 1956’dan beri Ilıca’da aynı evde oturuyor. Yıl 1985... Çeşme Festivali’nde daha 14 yaşımda gönüllü Fransızca rehberliği yaptım. 1992’de festivalin genel koordinatörüydüm. ‘Eko’ buralardan geliyor. Benim evim Çeşme, ailem de Çeşmeliler. ‘Bizim Eko’nun patentini bile aldım” diyor.
#1Beyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatÜlkemizde gezilecek görülecek çok yer var ama bazıları yılın bu zamanı çok daha güzel. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış bastırmadan mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaŞu sıralar kalabalık iyice çekilmişken mevsimin de getirdiği kartpostalı andıran görüntüler eşliğinde yola koyulmanın tam zamanı. Fakat gezinizde biraz olsun hareket istiyorsanız bu listemiz size göre… Uzmanlarımıza ‘Sonbaharda yapılacak en özel aktiviteler neler?’ diye sorduk. Birbirinden harika 15 öneride bulundular.
#RotaÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaAvrupa ve Amerika'da son dönemde oldukça popüler olan Kuzeyli yürüyüşünün bilimsel araştırmalarla bütün kasları çalıştırarak kardiyolojik hastalıklara büyük ölçüde iyi geldiği ortaya çıktı. Hatta en sağlıklı yürüme şekli olarak da kabul ediliyor. Biz de uzmanlarımıza ‘Türkiye’de bu yürüyüş tarzına en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 rotayı önerdiler.
#RotaYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaRusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaş tüm şiddetiyle sürüyor. Cephede yaşanan çatışmalar bir yana ekonomik düzlemde Rusya, uygulanan yaptırımlarla savaştan vazgeçirilmeye çalışılıyor. Bilişim uzmanları ise siber savaş konusunda kişi ve kurumları uyarmaya devam ediyor. Oldukça ciddi sonuçları olabilen Rusya kaynaklı hacker’lık faaliyetleri sizi de tehlikeye atabilir… Peki ama nasıl?
#RUSYADünya üzerinde kuzey ışıklarını görebileceğimiz çok yer var. İskandinav ülkeleri, Rusya ve Amerika kıtasının kuzey bölgeleri bu anlamda en popüler lokasyonlar. Ancak ben sizi kuzey ışıklarını görme şansınızın dünyada en yüksek olduğu, Kuzey’in Paris’i Tromso şehrine ve kışın en güzel manzaralarını bulacağınız Lofoten Takımadaları’na götüreceğim.
#HürriyetBelgeselci Burak Doğansoysal 24 ay sürecek ‘Anadolu Kadim Doğa’ belgeseli çekimlerinin ilk çeyreğini özetleyen bir videoyu sosyal medyada yayımladı. Sadece 6 aylık çekimler bile yapılan işin etkileyiciliğinin kanıtı gibiydi. Burak Doğansoysal’la konuştuk; Anadolu doğasının sakladığı güzellikleri, onları korumanın ve kollamanın yollarını anlattı ve en önemlisi, ekosistemimizin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi...
#HürriyetÖzgün fotogerçekçi görsel dille gerçekliği sorgulayan, detaylara yönelttiği dikkatli bakışıyla kendine has illüzyonlar yaratan Alman sanatçı Karin Kneffel, Dirimart’taki ‘Haymatlos’ başlıklı sergisinde baskı gördüğü Nazi Almanya’sından kaçarak Atatürk’ün davetiyle Türkiye’ye gelen mimar Bruno Taut gibi sürgünlere selam gönderiyor. Kneffel, “Bu dönemin Alman hatırlama kültüründe neden çok az yer kapladığını ve bir zamanlar Almanca konuşan sürgünlerin Türkiye’deki mimarlığa büyük etkisinin hâlâ önemli olup olmadığını sorguluyorum” diyor.
#Karin KneffelBu yıl ilk kez tüm ülke evinde kutlayacak Ramazan Bayramı’nı. Kimseyi ziyaret edemiyor, seyahate çıkamıyor olsanız da YouTube’da dünyayı bir tıkla evinize getiren gezginleri izleyerek gelecek tatillerin planını yapabilir, kendizi biraz şehrin, evin dışında hissedebilirsiniz. Alanında uzman isimlerin önerdiği 10 gezi kanalını listeledik.
#Gazetehaberleri4 Nisan’dan beri sokağa çıkamıyorlar. Eğitimleri evden sürüyor, arkadaşlarını ve sevgililerini çok özlüyor, görüntülü konuşmayla hasret gideriyorlar. Kimi anne-babasıyla daha çok sohbet ettiğini söylüyor, kimi de onlarla kurduğu iletişimin gittikçe zorlaştığını... Önceden de zaten ailesiyle dışarı çıkan 11-14 yaş ve kendi başına dışarı çıkan 15 yaş üstü gruplardan 26 gence ulaştık; “Sizi yakından tanımak istiyoruz” dedik.
#20 Yaş AltıBir yandan insanlığın geleceğini kurtarmak için çabalayan, öte yandan da yıllar önce uzayda kaybolan babasını arayan bir astronot... ‘Yıldızlara Doğru’, yalnızlık, varoluş ve baba-oğul ilişkisi gibi meselelerde dolaşan bir bilimkurgu. Filmi, performansıyla ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Oscar’a aday olması beklenen Brad Pitt sürüklüyor.
#FilmJean-Philippe Toussaint imzalı ‘Zidane’ın Melankolisi’, futbol denen sevdaya ilişkin anılarla, yaşanmışlıklarla süslenmiş romantik bir çaba. Birçok entelektüelin ‘kitlelerin afyonu’ olarak mesafeli durduğu bir oyunun, kalemi güçlü bir entelektüelce yorumu aynı zamanda...
#2002 Dünya Kupası2 bin kilometrelik bir demiryolu... Memleketin bir ucunu ötekine bağlıyor. Durakları Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars...Aslında bu hat 70 yıldır var. Ta 1949’dan beri! Ama nedense son iki yıldır patlama yaptı. Kış aylarında bilet, yataklı vagon bulmak neredeyse imkânsız. Gerçi esas hikâye bu değil. (Haber: Çınar Oskay - Fotoğraflar: Sebati Karakurt ve Levent Kulu)
#KarsUzaktan bakınca Afrika hakkında bilinen tek şeyin tozlu bir kıta, fakirlik ve yolsuzluk olması Afrika’ya seyahat edecekleri korkutuyor. Farklılıklarıyla yaşamayı öğrenmiş Afrika’nın öyle özel bir enerjisi var ki, insanlar yokluklarına rağmen size mutluluğu, ağız dolusu gülmeyi ve şükretmeyi öğretiyor. Yalnız Afrika’da önlem almadığınız zaman bedelini çok ağır ödeyeceğiniz ve dikkat etmeniz gereken durumlar da var. İşte Afrika’ya ilk kez gideceklere hayati 10 öneri
#AfrikaMeksika’nın kuzeyindeki dağlık alanda, oldukça zor coğrafi şartlara uyum sağlayarak yüzyıllardır varlıklarını sürdürüyor Tarahumara yerlileri... Bazen efsanevi uzun mesafe koşu yetenekleri sayesinde ülkenin sembolü olmuşlar, bazen de var oldukları bile unutulmuş.
#MeksikaNeslihan Atagül, “Çocuk yapmak istemeyen arkadaşlarıma inat anne olacağım” dedi. Bir yanda bu ülkeye ya da dünyaya çocuk doğurulmaz diyenler, diğer yanda ise çocuk yapmak istediklerini bildiklerimiz (Neslihan Atagül, Beren Saat gibi). Konsey çocuk meselesine ve bu açıklamalara nasıl bakıyor? Çocuk yapmayı ya da evlat edinmeyi düşünen var mı?
#Cengiz SemercioğluGülen ve Murat Tütüncü, endüstri mühendisi. Hayallerini gerçekleştirmek üzere, işlerinden ayrılıp Güney Amerika turuna çıktılar. Kıtayı baştan sona turladıktan sonra yeniden iş hayatına döndüler. Bu sefer yazılan senaryoyu oynamak istemediler ve tüm dünyayı evleri yapmaya karar verdiler. Her şeyi geride bırakıp Güneydoğu Asya’ya doğru yol aldılar. Tütüncü çiftini Myanmar’da yakaladık ve maceralarını konuştuk.
#Gülen TütüncüBugüne kadar seyahat edeceğim yerlere karar verme konusunda bana en çok ilham veren hep filmler oldu. İzlediğim herhangi bir filmin kısacık bir sahnesinde gördüğüm bir mekânı görebilmek için yıllarca beklediğimi hatırlıyorum. Örneğin Indiana Jones’un üçüncü macerasından sonra yıllarca Petra’nın El Hazne’sini görmeyi beklediğim gibi... Şimdi de Butch Cassidy and the Sundance Kid (Sonsuz Ölüm) filminin izinde Patagonya'dayım...
#PatagonyaGülfer Duran (34) gezgin bir blogger. Farklı kültürleri ve yaşam biçimlerini tanımayı kendine görev edinmiş bir seyahatsever. Gezilerinin dışında en büyük tutkusu kahve... Seyahate çıkmadan önce kahve içebileceği ortamların araştırmasını yapıyor ve yola koyuluyor. Bugüne kadar 31 ülke ve 60 şehirde kahvenin izini sürdü. Sıradaki rotasında ise Etiyopya ve Tanzanya var.
#Kahve