İnsan vücudunda gerekli olan bazı asitler bulunur. Folik asit ise bunlardan birisidir. Genellikle folik asit pek çok kişi tarafından merak edilir. Folik asidin düşük veya yüksek olması durumunda insan vücudunda bazı rahatsızlıklar görülmesine sebep olur. Peki Folik asit nedir? Folik asit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtilerini sizlere detaylıca açıkladık.
#Folik Asit NedirFolik asit, vücutta farklı görevlerde rol oynar. B9 vitamini olarak da bilinen folik asit, suda çözünebilen bir vitamindir. Hücre bölünmesi ve gelişiminde önemli görevler üstlenen bu vitaminin yeterli düzeyde alınması oldukça önemlidir. Peki folik asitin faydaları nelerdir? Folik asit eksikliğinde ne olur? Folik asit eksikliği nasıl giderilir? Folik asit hangi besinlerde bulunur? İşte folik asit eksikliği belirtileri ve tedavisi...
#Folik Asit Eksikliğinde Ne OlurFolik asit, insan vücudu için gerekli olan asitlerden biridir ve B9 vitamini olarak adlandırılır. Her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin iki farklı türüdür. Folat, besinlerde B9 vitamininin doğal olarak bulanan şeklidir. Folik asit de sentetik olarak üretilen folat türevidir. Peki folik asit ne işe yarar, hangi besinlerde var? Folik asit eksikliği nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
#Folik AsitFolik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik AsitRDW (Red Cell Distribution Width) insan sağlığı için önemli kan testlerinden biridir. Genellikle kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tespiti için kullanılıyor. RDW’nin ne olduğunu öğrenip buna göre tedbirinizi alabilirsiniz. RDW nedir, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve sebepleri nelerdir, sizler için derledik.
#RDW NedirGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaKansızlık veya diğer adı ile anemi vücutta organlara veya dokulara yeterli oranda oksijen taşıması için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Vücut yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretemez ise anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde nefes darlığı veya baş dönmeleri gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. İşte kansızlık ile ilgili tüm detaylar.
#Kansızlık TedavisiVücutta organ ve dokulara yeterli seviyede oksijen taşınması gerekmektedir. Bu gerekli miktarı sağlıklı kırmızı kan hücreleri karşılamaktadır. Vücutta yeterli seviyede kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman da kansızlık bir diğer ismiyle anemi ortaya çıkmaktadır. Bireydeki enerji kaybı, çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte renksizlik gibi belirtiler kansızlık belirtileri arasındadır. İşte kansızlık hakkında detaylar.
Hematoloji tıp alanında sıklıkla geçen kavramlardan biridir. Özellikle hematoloji kanda oluşan bütün hastalıkların tanısıyla ve tedavisiyle ilgilenen bir bilim dalı olmaktadır. Bunun yanı sıra kan hastalıkları çokça görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu bakımdan kişiler hematolojik hastalıklar hakkında pek çok şeyi merak etmektedir. Hematolojik hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Hematolojik hastalıkların tanısında kullanılan testler nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkDemir, hücrelerin başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli rol oynar. Demir eksikliği de vücudun ihtiyaç duyduğu demirin karşılanmaması durumunda ortaya çıkar. Bununla birlikte baş ağrısı ve kansızlık gibi sonuçları da olabilir. Demir eksikliğine iyi gelen bitkisel yiyecekler, besinler ve çaylar sayesinde evde doğal yollarla çözüm üretilebilir. Peki demir eksikliği nasıl geçer? Evde demir eksikliğine ne iyi gelir? İşte demir eksikliği nedenleri ve demir eksikliğine iyi gelen bitkisel ve doğal öneriler...
#Demir EksikliğiKoronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar hâlâ araştırılıyor. Virüsün, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok organa etki ettiğine dair birçok araştırma yayımlandı. Bu yaygın etkilerin yanında, daha nadir sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki oluşan hasarlar kalıcı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Saç DökülmesiB6 vitamini vücutta depolanmaz ve suda erir. Ayrıca merkezi sinir sisteminin çalışması, karbonhidrat, protein, yağ metabolizması ve bağışıklık sistemi için de gereklidir. Peki B6 vitamini nedir, faydaları nelerdir? B6 vitamini eksikliği belirtileri...
#B6 Vitaminiİnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülinVitamin sözcüğü Latince yaşam anlamına gelen ‘vita’ sözcüğünden gelir. Vitaminler, vücudun kendini yenileyip iyileştirebilmesi, büyüyüp gelişmesi ve enerji üretebilmesi için gerekli olan organik bileşiklerdir. Vücudumuz için birçok vitamine ihtiyaç duymaktayız ve bu bağlamda b12 vitamini yaşamsal vitaminlerin en önemlisi olarak kabul edilmektedir.
#B12 Vitamin EksikliğiKan insanlar için yaşamsal bir sıvı olup eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanı oluşturan hücreleri temel olarak alyuvarlar(kırmızı kan hücreleri) ,akyuvarlar(beyaz kan hücreleri) ve trombositler (pıhtılaşma ile ilgili hücreler) olarak üçe ayırmaktayız. Alyuvarların içerisinde hemoglobin denilen protein ile dokularımızın ihtiyacı olan oksijen akciğerden hücrelerimize taşınırken dokulardan biriken karbondioksit ise hücrelerden akciğere taşınarak vücuttan atılır. Alyuvarlar yani kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olması ya da alyuvarlarda bulunan hemoglobin miktarının azalması durumuna kansızlık denir. Kansızlık toplumda sıklıkla görülen ve kadınlarda daha fazla rastlanan bir sağlık sorunudur.
#Kansızlıkİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Dilek Calap, "Demir eksikliği anemisi, başta sindirim sistemine ait birçok organ kanseri olmak üzere pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir" dedi, demir eksikliği anemisi hakkında açıklama yaptı.
#AnemiToplumun yüzde beşinde görülen ve daha fazla kadınları etkileyen 'huzursuz bacak sendromu', tedavi edilmediğinde, sadece uykuya geçiş sırasında değil; gün içinde yoldayken bile yaşanabiliyor. Hastalığın belirtileri yaz aylarında biraz daha şiddetleniyor. Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, huzursuz bacak sendromu hakkında bilgi verdi.
#Huzursuz Bacak SendromuUyku, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli olan ve yaşamımızın neredeyse üçte birini kapsayan aktif bir dönem olarak tanımlanıyor. Ancak bazı sorunlar uyku kalitesini bozuyor ve sağlıkla birlikte hayat konforunu da etkiliyor. Toplumun yüzde beşinde görülen ve daha fazla kadınları etkileyen “Huzursuz bacak sendromu”, tedavi edilmediğinde, sadece uykuya geçiş sırasında değil; gün içinde yoldayken bile yaşanabiliyor.
#BacakHalk arasında 'kansızlık' olarak da tanımlaman demir eksikliği, tüketilen besinlerde yeteri kadar demir alınmadığı takdirde ortaya çıkan sağlık sorunu olarak biliniyor. Türkiye'de de sıkça rastlanan bu rahatsızlık, bebekler, küçük çocuklar, kadınlar ve kronik hastalıkları olan kişilerde daha fazla görülüyor. Peki, demir eksikliği nedir? Demir eksikliği nasıl tedavi edilir? İşte, o konu ile ilgili bilgiler.
#Demir Eksikliği Nedir?Tüketilen besinlerde yeterli miktarda demir alınmadığı zaman, demir eksikliği rahatsızlığı ortaya çıkabiliyor. Demir ekslikliği tedavi edilmediği takdirde anemi hastalığına davetiye çıkarabiliyor. Vücudundan demir eksikliği durumu yaşayan vatandaşlar internetten sıklıkla demir eksikliği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki, demir eksiliği nasıl giderilir? Hangi besinlerde demir bulunur?
#Demir EksikliğiDemir eksikliği nasıl giderilir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından araştırılan ve merak edilen konular arasında yer almaya başladı. Vücuda oldukça faydası bulunan demirin hangi besinlerde bulunduğu merak ediliyor. Peki, demir eksikliği nasıl giderilir? İşte içerisinde demir bulunan besinler.
#Demir EksikliğiGebelikteki son üç ay büyük beklentilerin olduğu bir dönemdir çünkü bebeğinize kavuşmaya birkaç hafta kalmıştır. Gebelik dönemi ne kadar rahat geçerse geçsin bu son dönemde, ağrı ve uykusuzluk çoğu gebe için rahatsızlık verici bir durumdur. Yine bu dönemde neyin normal neyin anormal olduğunun bilinmesi de çok önemlidir.
#Hamilelikte SağlıkDemir eksikliği anemisi, en yaygın anemi tipidir ve vücudunuzda pek çok olumsuz sonuç doğurur. Demir eksikliği anemisi belirtileri ilk başta hafif olabilir ve hatta onları fark etmeyebilirsiniz. Amerikan Hematoloji Derneği'ne (ASH) göre, çoğu insan rutin kan testi yapana kadar hafif anemileri olduğunu bilmiyor. Peki demir eksikliği nasıl giderilir?
#Demir Eksikliği