Floransa’nın herkes için ayrı bir yeri vardır. Gidenler bilirler, ne Venedik kadar kalabalık ne de Roma kadar kaotiktir. Avrupa'yı sanat ve edebiyatla tanıştıran Floransa Rönesans’ın da doğduğu şehir. Dünyaca ünlü sanatçıların bu şehirde yaşaması da bu şehri daha da özel kılmıştır. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Donatello, Rafael, Dante, Sandro Botticelli bu tarihi şehirde yaşamış ve sanatlarını bu şehirde icra etmiştir. İşte Floransa gezi rehberi...
#Floransa Gezi Rehberiİki ayrı lokanta tecrübesi… İkisi de tamamen ayrı tarz ama tek ortak noktaları var: O bizim bildiğimiz geleneksel lokanta olayıyla hiç alakalarının olmaması. Birinde bildik yemekler olmadığı gibi garson dahi yok, karalahanalı zeytinyağı dondurması yeniyor, diğeri ise tiyatro-lokanta. 19.30’da yemek başlıyor, 21.00’de şov.
#Floransa GezisiÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıKuşadası Otelciler Derneği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Tacettin Özden böyle diyor ve ekliyor: “Burası turizmin ilk başladığı yerlerden. Efes Antik Kenti’ne, Meryemana Evi’ne çok yakın. Kruvaziyer turizmin başkenti. İklimi güzel. Denizi, güneşi, doğası, tarihi harika. Her keseye hitap eden nitelikli tesisleri, sahil boyunca uzanan balık restoranları var. Eğlence hayatı da oldukça renkli ve hareketli.”
#118 Haziran Pazar, Babalar Günü... Mayıs sayımızda annelerle gezi planı yapmıştık, bu ay da şair Can Yücel gibi ‘Hayatta ben en çok babamı sevdim’ diyenler için babalı-evlatlı gezi anılarını dinleyelim seyyahlarımızdan... Seyahatin, yola birlikte çıkanlar arasında bağları güçlendirdiğini biliyoruz; bakalım baba-oğul, baba-kız gezilerinden ne dersler çıkarılmış, ne anlar, anılar biriktirilmiş...
#SeyahatSon yıllarda seyahat alışkanlıkları dünya genelinde değişmeye başladı. Bu değişime Türk seyahat severler de ayak uydurmaya başladı diyebilirim. Hafta sonu kısa süreli tatiller popüler bir hale geldi. Hafta sonunu içeren iki veya üç gecelik seyahatler, artık seyahat severler tarafından ciddi anlamda araştırılıyor, ister yurt içi isterse yurt dışında deneyimleniyor.
#Puglia2 bin kilometrelik bir demiryolu... Memleketin bir ucunu ötekine bağlıyor. Durakları Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars...Aslında bu hat 70 yıldır var. Ta 1949’dan beri! Ama nedense son iki yıldır patlama yaptı. Kış aylarında bilet, yataklı vagon bulmak neredeyse imkânsız. Gerçi esas hikâye bu değil. (Haber: Çınar Oskay - Fotoğraflar: Sebati Karakurt ve Levent Kulu)
#KarsÇeyrek yüzyıldan fazla oldu, yurt dışında okurken yaz tatillerimizde arabayla gidip gelirdik. O dönemde Edirne benim için Kapıkule ile özdeş sayılır ya kavuşmayı ya da ayrılmayı simgelerdi. Ama ne böylesine gelip gitmeler, ne de tarih ve sanat tarihi derslerinde okunanlar Edirne’nin önemini, değerini anlamaya yetiyor.
#Yazarlarİtalya'nın her şehri harika… Floransa'da onlardan biri. Tarihiyle oldukça zengin olduğu için gezerken inanılmaz keyif alacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Ben çocuklar gibi eğlendim. Peki Floransa’ya geldiğinizde nereleri gezmeli ve neler yapmalı? İşte size Floransa gezi rehberi…
#Floransa GezisiBirkaç günlüğüne bir kente sığınıp oralı gibi yaşamak nasıl fikir? İşte Bologna, tam da bu hissi yaşatacak yerlerden. İtalya'nın nefis şehri Bologna'da en güzel bolonez soslu makarnayı nerede yemeli? Bologna'da nereleri gezmeli? İşte size rehber gibi rehber
#BolognaCeyhun Balcı (53) boş zamanlarında seyahati seven uzman bir ortopedist. İlk yurtdışı tecrübesini 30’unda yaşadı. Her yolculukta turist olmaktan biraz daha sıyrılıp seyyah ruhunu hissetmeye başladığını söylüyor. Şu ana kadar 30’a yakın ülkeyi gezdi. Son yolculuğunda Milano’ya uğradı. “La Scala Meydanı’nda Leonardo da Vinci heykeliyle göz göze gelmek bile heyecan vericiydi” diyor.
#Gezginİskenderunlu Behiç Alp Aytekin (24), Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İletişim ve Tasarım Bölümü’nde öğretim görevlisi. Yüksek lisans bitirme projesi olarak çektiği belgesel, “Şıh’ın Dolması-Güney Yemekleri Üzerine Bir Methiye” adını taşıyor. Memleketi İskenderun’a yaptıkları bir aile ziyaretinden yola çıkarak bölge yemeklerini anlatıyor. Bir yanda anneanne, akrabalar ve tam tanımıyla “profesyonel ev yemeği yapımı”nı, diğer yanda İskenderun ve çevresinin en lezzetli yemeklerini yapan yerleri görüyorsunuz. Aytekin, İskenderun’a gideceklerin neleri mutlaka yemesi gerektiğini anlattı.
Sonbaharın renkleriyle yazın sıcağını birleştiren dört günlük eylül tatili için hazır mısınız? Eğer planınızı hâlâ yapmadıysanız seyahat yazarlarına kulak verin. Londra’da bu hafta festival atmosferi yaşanıyor. Prag sonbaharın renklerine büründü. Sanat şehri Floransa bağbozumu döneminde bir başka güzel. Guilin yılın en güzel dolunayını şölenle kutluyor. Yurtiçinde kalacaksanız Bozcaada, Abant, Alanya ve Kemaliye sayısız sürprizler vaat ediyor.