Kış mevsimi, dayanıklı sebze ve meyvelerin yetiştiği dönemdir. Vücut direncimizi artıran ve hastalıklarla savaşan tüm maddeler ise bu güçlü besinlerde bulunur. Her zaman söylediğim gibi sağlığın şifresi, mevsimsel beslenmede gizlidir. Peki, sofralarımızın baş tacı olmayı hak eden o besinler neler mi? Kağıt ve kaleminiz hazırsa başlayalım. İşte size mini bir liste…
#Buğra BuyrukçuYaz demek karpuz demek; karpuz demek ferahlık demek... Üstelik faydaları da saymakla bitmiyor. Peki çoğumuzun sıyırıp attığı karpuz kabuğunun da faydalı olduğunu biliyor musunuz? Kabuklar farklı şekillerde değerlendirilebiliyor. Turşusu da oluyor, reçeli de... İki diyetisyenden karpuzun faydalarını öğrendik. Şeflerden de karpuzlu tarifler aldık.
#GazetehaberleriÖzellikle kadınların vazgeçilmez tutkularından biri olan bitter çikolata, insanı mutlu etmesi, bağışıklığı güçlendirmesi gibi etkileriyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda bitter çikolata içinde yoğun olarak bulunan flavonoid güçlü bir antioksidandır, kansere, kalp hastalıklarına ve yaşlanmaya karşı mücadele eder. Uzman Diyetisyen Yeşim Temel Özcan ve Diyetetik Uzmanı Zülal Yalçın, bitter çikolatanın faydalarını anlattı.
#Bitter ÇikolataMinik kırmızı boncuklar gibi görünen kekreyemiş, İsveç kirazı olarak da biliniyor. Peki kekreyemiş meyvesinin faydaları nelerdir? Kekreyemiş tüketirken nelere dikkat edilmeli? Diyetisyen Şevval Güzel, kekreyemiş meyvesiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Sağlıkİsveç Lund Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre kekreyemiş meyvesi, sıfır yağlı diyet ile benzer etki gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. İlker Aksoy, diyet yapanlarda bu meyvenin tüketiminin faydalı olabileceğini belirtirken, böbrek, kalp hastaları ve hamileleri ise uyardı.
#Kekreyemiş Meyvesiİshaller, dünya genelinde çocuklarda görülen en sık bulaşıcı hastalıklardandırlar. 20’den fazla mikrobiyal etkeni olabilmesine rağmen bunların içinde ilk sırada Rotavirüs enfeksiyonları yer almaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Özberk Koç konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Rota VirüsüHava kirliliği, egzoz gazları, pestisitler, katkı maddeleri, ilaç metabolitleri gibi pek çok nedene bağlı olarak vücudumuzda kolaylıkla toksinlerden birikiyor. Bu tokisnlerden arınmak için, biraz araştırdığımızda önümüze sayısız detoks formülü çıkıyor. Hangisinin gerçekten işe yaradığını anlayabilmeniz için size çok önemli anahtarlar vereceğim bu yazımda…
#Antioksidan İçeceklerYrd. Doç. Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, mevsim geçişi yaşanan bu günlerde; uyanmakta zorluk çekenlere ve güne yorgun başlayanlara tavsiyelerde bulundu. Fadıloğlu, doğru beslenmenin güne zinde ve enerjik başlamanın anahtarı olduğunu belirterek, "Uyku düzeninizi, beslenme şeklinizi ve aktivite düzeyinizi değiştirerek enerjinizi geri kazanabilirsiniz" dedi.
#Dinç Kalma ÖnerileriÇikolata enfes tadıyla birlikte birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Tüketiminin zararlı olduğuna dair bir inanış olsa da aslında çikolata ya da kakaonun, kalbe iyi gelen gıdalar arasında olduğu bilinmektedir. Ağacın gövdesinde yetişen kakao, çikolata yapımında kullanılan hammaddedir. Peki, tarihin ilk uygarlıkları olan Mayalar ve Aztekler tarafından da kullanılan çikolatanın faydaları nelerdir?
#KakaoDoğada mucizevi özelliklere sahip olan binlerce şeyden bir tanesi de üzüm. Özellikle son zamanlarda vatandaşlar tarafından merak edilip araştırılan üzüm oldukça faydalı bir bitki. Üzüm hakkında meraklarını gidermek isteyen vatandaşlar, üzüm tohumunun faydalarını araştırıyor. Peki üzüm nedir? Üzümün faydaları neler?
#ÜzümDoğada mucizevi özelliklere sahip olan binlerce bitkiden bir tanesi de çarkıfelek. Son zamanlarda vatandaşlar tarafından merak edilip araştırılan çarkıfelek bitkisi, halk arasında genellikle; fırıldak çiçeği ve saat çiçeği olarak biliniyor. Anayurdu Tropikal Amerika ülkeleri olan ve yaklaşık 400 farklı türü olan bu şifalı bitki hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, çarkıfelek bitkisinin ne olduğuna dair internete araştırma yapıyor. Peki çarkıfelek bitkisi nedir? çarkıfelek bitkisinin faydaları neler?
#Çarkıfelek BitkisiHava sıcaklıkları bir anda düşünce soğuk algınlıkları da başladı. Böyle olunca da çevremizde sürekli öksüren insanlar görmeye başladık. Öksürük şurupları, öksürüğü kesmeleri açısından etkili olsalar da birçok insan öksürüğünü geçirmek için doğal reçetelerden faydalanıyor. Peki öksürüğe ne iyi gelir? İşte öksürüğü evde tedavi etmek için yapılabilecekler...
#ÖksürükHer gıdanın bazı yararları var. Kimi antioksidan, vitamin, mineral, kimi posa, protein, probiyotik, kimi de omega-3, omega-5 ya da omega-9 zengini. Yine de şu küçük fakat önemli ayrıntıyı unutmamanız lazım: Bazı gıdalar birlikte tüketildiklerinde faydaları artıyor, faydalanma oranınız bazen üç-beş katına bile çıkabiliyor. İşte o sağlığa daha fazla destek ve güç sağlayan “gıda evlilikleri”nin en mühim 6 örneği...
#Osman Müftüoğlu