Edebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar TahirlerÇizgi roman sevenler için en güzel aktivite, çizgi roman dükkânlarına girip sayfaları karıştırmak, yeni gelenleri incelemektir... 25 Eylül Çizgi Roman Günü vesilesiyle bu hafta jürimize Türkiye’nin en sevilen dükkânlarını sorduk. Pek çoğunun internet üzerinden satışı da var.
#Çizgi RomanBu hafta kaldığımız yerden, Datça’yı daha yakından tanımaya devam edelim. Bu kez Eski Datça’nın otantik sokaklarında geziyoruz. Son yıllarda açılan kafeler ve tasarım dükkânlarıyla daha da renklendi. Eski Datça’nın yazı meşhur olsa da huzurun sezonu, bademlerin çiçeklendiği şubatta başlıyor…
#YazarTiyatroda yeni anlatım yolları, üretim biçimleri yaklaşık 20 senedir gündemde. Pandemiyle birlikteyse seyirci ve oyuncuyu bir araya getiren geleneksel biçimin dönüşümü biraz da zorunlu olarak hızlanmaya başladı. Üçü yabancı, toplam 28 oyunu seyirciyle buluşturacak olan 24. İstanbul Tiyatro Festivali, bu sürecin en somut örneklerinden biri olarak yarın başlıyor. Oyunların kimisini sahnede, kimisini festival için çekilmiş kayıtlardan izleyeceğiz. Festivalin beş oyunu ise ne canlı ne de kayıttan gösterim... Bizleri alışılmışın biraz daha ötesinde oyun deneyimlerine davet eden türde yeni nesil işler... Programın ‘sıradışı’ oyunlarını yaratıcılarından dinledik.
#UnutmakKoronavirüs nedeniyle iki aydan fazla bir süredir evden çıkamadık. Egzersizden yemek yapmaya, sanal müze gezmekten online eğitimlere kadar her şeyi evimizde yaptık. Haziran ile birlikte yeni normal dönemi başlamış oldu. Mevsimin de içimizi ısıttığı şu günlerde uzun süredir özlemini çektiğimiz sokaklara yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde adımımızı atmaya başladık. Peki hafta sonu için İstanbul'un neresinden keşfetmeye başlasak dediğinizi duyar gibiyim. İşte maskenizi takıp, sosyal mesafeye dikkat ederek yeniden keşfedeceğiniz üç tarihi semt ve dolu dolu aktivite önerilerim.
#KuzguncukSalih Bolat dünyadan, doğadan, geceden, sulardan, yıldızlardan, gökten alacağını alıp içine, şiirine kapanmıyor; onlarla içimizi açmak ve onların içini de bize açmak için yazıyor. Şairin yeni kitabı ‘Rüya Zamanı’ adeta uykudan rüya âlemine geçiş duygusuyla sürüyor...
#Salih BolatÇizgi roman ile oyunun birlikteliğinin her geçen gün önem kazandığı günümüz dünyasında, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dijital Oyun Tasarımı bölümü tarafından, ilki 5 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen Çizgi Roman Konferansı, bu yıl da birçok önemli ismi Santral İstanbul’da ağırlayacak.
#TeknolojiÇağdaş Finlandiya edebiyatının uluslararası alanda en tanınmış yazarı Arto Paasilinna, ‘Tavşan Yılı’nda bir adamın kentteki hayatını geride bırakıp tavşanıyla birlikte Finlandiya kırsalında geçirdiği bir yılı anlatıyor. Günümüz insanının yozlaşmış, mekanikleşmiş hayatına ilişkin keskin bir eleştiriyi de barındıran, hareketli ve eğlenceli bir roman.
#Tavşan YılıBİFO, 19 Ekim Perşembe akşamı Zorlu PSM’de gerçekleştireceği açılış konserinde iki eser seslendirecek. Bunlardan biri, Mark-Anthony Turnage gibi bir çağdaş besteciye sipariş edilen orkestra eserinin dünya prömiyeri olacak. Solistler de dünyaca ünlü iki kemancı; Vadim Repin ve Daniel Hope.
#Bifoİngiltere ve romantizm... Yan yana gelmesi biraz zor gibi görünse de Londra, bulmasını bilen için saklı romantizmin kenti. Tabii sizi severse, size iyi davranırsa... Ama şunu garanti edebilirim: Boundary Roof Bar’da hayatınızın en romantik akşamını yaşayacaksınız.
#İngiltereNişantaşı Üniversitesi, eğitim hayatına, Engin Fikirler Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Nişantaşı Meslek Yüksekokulu olarak; 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Osmanbey’de başladı. Osmanbey’deki bina yetersiz kaldığı için büyümesiyle beraber Paşa Kampusu’na geçti. 30 lisans ve 42 ön lisans programı ile 400’ün üzerinde akademisyen ve sekiz bine yakın öğrencisiyle büyümeye devam ediyor.
Kadir Has Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı Bölümü ve Türk Dili Koordinatörlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ve modern Türk edebiyatında köşe taşı olmuş fakat yeterli akademik anlamda yeterli ilgi görememiş yazarlara odaklanmayı amaçlayan konferans dizisinin ilki Tezer Özlü’ye adandı.