Bazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMESurvivor 2023 finalisti Özgür Tetik hurriyet.com.tr’de Ferit Ömeroğlu’nun konuğu oldu. Yarışmaya dair samimi ve duygusal itiraflarda bulunan Tetik, “İçim çok huzurlu ve verdiğim mücadeleden mutlu olduğum için sadece bir kupa vardı, onu kaldıramadım. Tabii ki üzüldüm ama diğer kazandıklarımdan da çok mutluyum” dedi.
#Özgür TetikDiyet yapmaktan bıktıysanız, bedeninizle kavga etmekten sıkıldıysanız belki de sevdiğiniz yiyeceklerle yeniden sağlıklı bir bağ kurma vaktiniz gelmiştir. Antidiyet yaklaşımıyla dikkat çeken ‘sezgisel yeme’ yönteminin 10 ilkesini inceledik...
#Sezgisel YemeBazen yoğunluğun içinde kendimizi bunalmış hissedebilir, değişim ve yeni kararlar için doğru zamanı bekliyor olabiliriz. Midenizin kontrolünü beyninize değil duygularınıza teslim ettiyseniz; değişim için tam zamanı! Tüm yaşanmışlıklarıyla ve pek çok olumsuzlukla bir yıl sona ererken, yeni ve pozitif bir ruh haline ulaşmak hala elinizde. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, yeni bir yılı fırsata çevirmenin püf noktalarını anlattı.
#Yeni YılBazı kişiler yalnız kaldığında, canı sıkıldığında, sinirlendiğinde veya korktuğunda yemeye yönelir. Ancak duygusal yeme alışkanlığı ciddi bir duruma dönüşebilir ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, fazla yemek ve sağlıksız bir şekilde kilo almak stresi de beraberinde getirebilir.
#Ekstrayasamİçinde bulunduğumuz coronavirus salgını döneminde sosyalleşmemek ve evde izole bir şekilde yaşamak “duygusal açlık” sorununu gündeme getirdi. Hiç aç olunmasa bile insanlar ağızlarına bir çikolata atıyor, böylece kendilerini daha iyi hissedebiliyorlar. Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, duygusal açlıkla mücadele etmenin 7 yolunu açıkladı.
#Duygusal AçlıkYeni tip koronavirüsten korunmak için çok önemli olan güçlü bağışıklık sisteminin, Ramazan Ayında da korunması, iftar ve sahurda yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Virüslere karşı vücudumuzu korumak için, bağışıklık sistemini olumlu etkileyen faktörlerden en önemlisinin sağlıklı ve dengeli beslenme olduğunu söyleyen Diyetisyen Renan Güneş önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#RAMAZANDünyada beslenme ve yeme içme trendleri her yıl değişiyor. 2020 yılı da bazı önemli trendleri beraberinde getirdi. 2020 yılının en önemli iki teması sürdürülebilirlik ve farkındalık olacak gibi görünüyor. Özellikle kaliteli bir yaşamın ön planda olduğu günümüzde sağlıklı beslenme konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar için rehber niteliğinde bilgiler veren Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, 2020’nin beslenme trendlerini açıkladı.
#Yeme İçme Trendleri50-60 yıl evvel günde en az 50-60 gram posa tüketiyorduk. Sebze, tahıl, bakliyat tüketimi azalıp, et, süt ürünü ve fast food tüketimi artınca bu rakam “kritik değer” sayılan 20 gramın bile altına indi. Neticede de kabızlık salgını kaçınılmaz bir evrensel sorun olarak hepimizin problemi oldu.
#Osman MüftüoğluÇocuğunuz duygu dalgalanmalarıyla baş etmek için aç olmadan yemeğe yöneliyorsa ya da öğün atlayarak aç kalmayı tercih ediyorsa, yeme bozukluğu adı verilen psikolojik rahatsızlığın eşiğinde olabilir. Yani sınav dönemlerinde stres yaşadığında, üzüldüğünde veya kızdığında fiziksel açlık hissetmediği halde şekerli, tuzlu, yağlı veya unlu yiyeceklere yönelme davranışı gösteriyor veya öğün atlayarak kendini rahatlatmaya çalışıyorsa sağlıksız yeme davranışları gösteriyordur. Peki bu durumda ona nasıl yardımcı olabilirsiniz?
#StresDuygusal açlık, bulimia nervoza ve anoreksiya nervoza gibi bir yemebozukluğudur. Hiç mideniz için değil de duygularınız için yemek yediğinizi farkettiniz mi? Açlık hissi fiziksel olarak başlamalıdır ancak çoğu zaman duygusalolarak başlar. Eğer can sıkıntısı, stres, yorgunluk, gerginlik, öfke,yalnızlık, depresyon ve anksiyeteye yanıt olarak yemek yiyorsanız, duygusalboşluğu doldurmak için yediğinizi unutmayın. Peki, duygusal açlık ve fizikselaçlığı nasıl ayırt ederiz?Fiziksel açlık bir anda başlamaz yavaş yavaş açlık hissi oluşur ancakduygusal açlıkta açlık hissi bir anda ortaya çıkar. Duygusal açlığı bir andabastırmanız gerektiğini hissedersiniz ancak fiziksel açlık bekleyebilir. Eğerduygusal boşluğunuzu doldurmak için yiyorsanız mideniz dolsa da yemeğe devamedersiniz. Öte yandan eğer gerçekten acıktıysanız mideniz dolduğunda yemeyibırakırsınız. Hiç yemek yedikten sonra duygularınızı analiz ettiniz mi? Eğeryedikten sonra suçlu hissediyorsanız, size duygusal yeme isteğini yerinegetirmek için yediğinizi unutmayın. Duygusal bir patlama sonrasındayediklerinizden hasta bile olabilirsiniz. Görülmüş ki duygusal yiyicilersindirebileceklerinden çok daha fazlasını yedikleri halde hala açhissedebilirler.
#AçlıkAçlık hissi, karışık ve çok sayıda duygunun kesişme noktası. Ve ne yazık ki (çoğu zaman farkında bile olmadan) midemizi değil beynimizi doyurmak, bedensel değil ruhsal açlığımızı gidermek için yeriz. Peki, bu ikisini ayırmanın, açlığımızın “fiziksel mi, duygusal mı” olduğunu anlamanın bir yolu yok mu? Var! Buyurun...
#Sağlıklı Beslenme