Su toprağa kavuşunca Anadolu’nun her köşesi farklı renklere bürünür; ağaçları ve çiçekleriyle doyulmaz manzaralar sunar. Doğaya âşık 4 Hürriyet Seyahat yazarı Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’den en sevdikleri yürüyüş yollarını yazdı. Yürümeye yeni başlayanlara kolay, dağlara tırmanmak isteyenlere zorlu; şelaleli, dereli; kimi gizli, kimi çok bilinen bu adreslerden biri sizi de harekete geçirecek.
#SeyahatHaksızlığa karşı başkaldıran ve sevgiyi her şeyin önüne koyan Ramo’nun hayatının ele alındığı Ramo dizisi oyuncu kadrosu ve çekildiği yerle dikkatleri üzerine topluyor. Senaryosunu Yılmaz Şahin’in kaleme aldığı Ramo dizinin ikinci bölümünün yayınlanmasıyla izleyenler Ramo dizisi oyuncuları kimler sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Murat Yıldırım'ın başrolünü üstlendiği dizide Esra Bilgiç, İlker Aksum, Yiğit Özşener, gibi başarılı isimler yer alıyor. Peki, Ramo dizisi oyuncu kadrosunda hangi isimler var? Ramo nerede çekiliyor? İşte, diziyle ilgili bilgiler.
#Ramo OyuncularıÇamlıhemşin'de geçirdiğim dört gün boyunca geçmişteki tecrübelerden de faydalanarak bir rehber oluşturmayı başardım. Doğu Karadeniz, Türkiye'nin ciddi bir değeri. Gezdikçe, keşfettikçe, gördükçe ülke sevginizi artırır ve doğaya âşık olmanızı sağlar. Bu mükemmel coğrafyayı sizler de görün diye deli dolu bir rehber hazırladım. Hadi beraber bakalım...
#RizeYayla dersin akla önce Pokut gelir, Ayder gelir. Bal dersin aklına Anzer gelir. Fırtına Deresi’nin gürüldeyişini nerede duysan için gider; aklına yine o gelir. En çok demli bir çay içtiğinde adını anasın gelir. Tabii ki Rize’den bahsediyorum. Yeşilin yuvasından, Karadeniz’in anlatılmaz yaşanır şehri Rize’den… Madem anlatılmaz, neden yazdın o zaman derseniz; yolunuz düştüğünde size rehber olacak 10 adımı yazdım. Sizin için Rize vakti geldiğinde, bilmeniz gerekenler listesi hazır olsun.
#KaradenizKeşif ve fotoğrafla geçen bir hayat: Cüneyt Oğuztüzün bir bankanın teftiş kurulu başkanlığını bırakıp 1994 yılında Atlas’a geldi ve ondan sonraki hayatını Anadolu’ya adadı. 20 yıl boyunca 500 bin kilometre yol kat ederek Asya’dan Akdeniz’e uzanan bu yarımadayı karış karış keşfedip okurlarına 150’ye yakın benzersiz konu sundu. Anadolu'da öyle bir fotoğraf çekti ki...
#Cüneyt OğuztüzünKaçkarlar’da rengârenk kelebekler, Toroslar’da alageyik, Urfa’da kamuflaj ustası çizgili ishakkuşu, Aladağlar’da ters lale... Bu efsane canlıları görmek için her yıl yurtiçi ve yurtdışından binlerce insan Türkiye sınırları içinde koşturuyor. Güzellikleri ve özellikleriyle aklınızı başınızdan alacak bu canlıların peşinden giderek Türkiye’nin en güzel doğal alanlarını keşfetmiş ve yeni dostluklar edinmiş olacaksınız. Doğada huzur bulmak için şimdi yollara düşme zamanı.
#BeyşehirRize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, Kaçkar Dağları’nın eteğindeki Çat Vadisi’nde ağustos ahududu (frambuaz) zamanı. Yayla yollarının kenarını kaplayan çalılarda her gün sepetler dolusu ahududu ve bögürtlen olgunlaşıp meraklısını bekliyor. Sahiller sıcaktan kavrulurken, Çat civarında çıkacağınız serin yürüyüşlerde çivit rengi dağ göllerini, uçsuz bucaksız ormanları, dereleri ve birbirinden güzel kır çiçeklerini keşfedebilirsiniz.
Anadolu’nun her köşesinde giderek kuvvetlenen HES mücadelesi santrallar yapılana dek tarlasıyla, tohumuyla, ineğiyle meşgul sıradan insanlardan pek çok kahraman yarattı. Aralarında mahkeme kararına rağmen santral inşaatını gizli gizli sürdüreni elinde baltayla kovalayan da var, suyunu kurtarmak için açtığı davada mahkeme masrafları için elindeki tek ineğini yarı fiyatına satan da. Kimi kendine isim olarak çevre savaşçıları Avatar’ı seçti, kimi dozerin önüne çadır kurup direndi, kimi belgesel için kamera karşısına geçti. Hapis yatıp çıkan bile oldu. Derelerin Kardeşliği gibi platformlara bağlı derneklere üye olan binlerce kişi yurdun dört bir yanından gelip Ankara’da haykıracak: Anadolumuzu Vermeyeceğiz! Büyük yürüyüş dün Anadolu’nun en ucundan, Artvin’den başladı. İsimsiz pek çok kahramanın mayalandığı mücadeleden cesaretlerinin yanı sıra yaratıcılıklarıyla da öne çıkıp simgeleşen isimlerin hikâyelerini derledik...
Gün geçmiyor ki basında HES, yani hidroelektrik santrali eksenli bir çevre mücadelesini konu alan haberler yer almasın. “Köylünün fendi HES’i yendi, Fethiye ve Kaş’ın köyleri HES’lere karşı birleşiyor, çadır kuran köylülerin HES nöbeti tutuyor”... Nedir bu gittiği her yerde çevre isyanlarına neden olan HES? Açılımı hidroelektrik santrali ama sözünü ettiğimiz baraj değil, “Nehir tipi HES” denen, küçük akarsu ve dereler üzerine kurulan barajsız santraller. Yapımı başlayan, biten, planlanan yaklaşık 2300 HES var. Son olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın köylüleri (Güneysu) HES’e isyan edip olayı mahkemeye taşıdı.
Sağlık sektöründe proje koordinatörü Murat Selçuk ile yönetici asistanı eşi Eda Selçuk’un yolları 2002’de katıldıkları Boğaziçi Bilgi Topluluğu’nda (BOBİT) kesişti. Doğa yürüyüşlerinin rotası evliliğe kadar uzadı. Balayı seyahatlerinde güneş, deniz ve kum üçlüsü yerine, aşklarının başladığı doğayı tercih ettiler. 10 günlük balayı tatilini, sırtlarında 40 kiloluk çantalarla Kaçkarların 3 bin metrelik zirvelerinde gezerek geçirdiler. Murat Selçuk, 5 yıldızlı otel odası yerine sayısız yıldız altındaki çadırı, sıcak duş yerine soğuk dereleri, deniz ve kum yerine dağ gölü ve kar kulvarlarını seçme sebeplerini "Kaçkarlarda Balayı" kitabında anlattı. Tabii böyle bir balayında birbirlerini nasıl keşfettiklerini de...
İstanbul Defterdarı Şükrü Dilaver (42) üç yıl önce by-pass ameliyatı geçirdi. Ardından "By-pass ameliyatı geçiren Ağrı’ya da çıkar, Kilimanjaro’ya da" diye açıklamalar yaptı. Sözünde durmak için önce Ağrı Dağı’na tırmandı. Geçtiğimiz ay da Afrika Kıtası’nın en yüksek dağı Kilimanjaro’nun 5895 metrelik zirvesine çıktı. Söylediklerine bakılırsa hiç zorlanmadı: "Rehberler pole, pole yani yavaş, yavaş diye bağırırken ben de Swahili dilinde öğrendiğim birkaç kelimeyi kullanıp cevap veriyordum: Hakuna matata. Yani sorun yok." Yeni geziler planlayan Dilaver, Tanzanya’yı ve tırmandığı Kilimanjaro’yu anlattı.
Türkiye 29 Mart günü yaklaşık dört dakikalık "Tam Güneş Tutulması"na şahit olacak. Turizmciler, bunu Türkiye’nin yakaladığı eşsiz fırsat olarak yorumluyor. Türkiye dünyada tutulmanın gözlenebileceği diğer bölgelere göre mevsim, ulaşım, konaklama gibi birçok avantaja sahip. Bu nedenle de çok sayıda turist tutulmaya tanık olmak için ülkemize geldi.
Bilmeyenler için hemen yazalım: 1) Evet; Tanzanya diye bir yer gerçekten var. Hatta Tanganika ismini duymuş ve neresi olduğunu bilmiyorsanız, bilin ki o, Tanzanya’nın Zanzibar ve Pemba adaları eklenmeden önceki ismi. Yani aralarında ‘resimdeki 7 fark’ falan yok. 2) Hayır; o, Tanzanya Canavarı değil, Tazmanya Canavarı.
Kış mevsiminin tam ortasındayız. Yurdumuzun büyük bölümü soğuk, karlı ve yağmurlu havanın etkisinde. Kuşkusuz çoğumuz yaz günlerine özlem duyuyoruz. Ama daha yaza çok var. O zaman ne yapacaksınız; sıcacık havuzunda yüzebileceğiniz, dinlenebileceğiniz bir termal tesise gideceksiniz.