Domatesleri 4’e bölüp bir fırın kabına alın. Sarımsakların kabuklarını bıçağın yan tarafıyla ezerek çıkarın ve fırın kabına ekleyin. Üzerlerine tuz ve zeytinyağı ekleyip 200 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika pişirin. Domatesler soğuyunca kabuklarını elinizle soyup çukur bir kaba alın. Sarımsakları bu esnada ayırın. Fırın kabında kalan suyu domateslerin üzerine dökün. Havucu halka halka doğrayın. Soğanı ve fesleğen yapraklarını irice doğrayın. Tencereye zeytinyağı koyup ısıtın. Yağ ısınınca doğradığınız soğan, havuç ve fesleğenleri ekleyip 1-2 dakika pişirin. Üzerlerine domatesleri ve 3 bardak su ilave edip kaynayana kadar yüksek kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dakika pişirin. Ateşten alıp el blenderı yardımıyla ezin.
#Fırınlanmış Domates ÇorbasıDana pirzolanın hemen her kısmı birbirine benzer. Bir-iki lokma aldıktan sonra ağzınıza attıklarınız farklı bir lezzette değildir. Ama ya kelle öyle mi... Yanak, dil, beyin; her birinin dokusu ve lezzeti farklı. Her bölümde ayrı bir sürpriz sizi bekler, canınız sıkılmaz.
#SakatatGribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkBitki temelli talebin yaygınlaşmasıyla artık süpermarketlerin vegan reyonlarında çeşit çeşit et muadili görebiliyoruz. Ama ona en benzeyen ve sağlığımıza en faydalı olan alternatif kesinlikle mantar... İşe mantarı tıpkı et gibi marine ederek başlayabilirsiniz. Aromatiklerle, sirke, yağ ve baharatla tatlandırdığınızda şaşırtan lezzetler yakalayacaksınız...
#GastronomiGöçen Ailesi’ne ait Göçtur Turizm’in Pine Bay hotels & resorts’tan sonra Kuşadası’na kazandırdığı ikinci yatırım olan DoubleTree by Hilton Kuşadası’nın en üst katında yer alan Gió Rooftop & Restaurant, her tabakta ve her lokmada konuklarına en yüksek gastronomik deneyimi yaşatıyor.
#1Yoksa siz pancarın sadece turşusunu yiyenlerden misiniz? Halbuki soframızı bu leziz sebzeyle donatabileceğimiz öyle çok seçenek var ki... Pırasayı pancarlı pişirebilir, kısırı pancar püresiyle farklılaştırabiliriz. Fırınlanmış pancarı ekmek arasında cevizli bir peynir ezmesiyle buluşturmayı da çok seviyorum. Tezgâhlardan kalkmadan, pancarlı nefis tariflerimi deneyin isterim.
#Sebzeli Pancar ÇorbasıSakatatın doğru pişirildiğinde ne kadar lezzetli olabileceğini göstermek biz aşçıların görevlerinden bence... Her parça, heba edilmeden mutfakta bir anlam kazanabilir. Ben de çocukluğumda evimizin vazgeçilmez yemeklerinden işkembeli nohut, böbrek sote, ızgara koç yumurtası, beyin salatası, kokoreç sarma gibi çeşitleri lokantada menünün parçası yapmayı seviyorum.
#SakatatDelirmişçesine kalori saymak, protein miktarını hesaplamak yaşamı zorlaştırıyor, baskı yaratıyor. Hedefimiz; doyarak ve zevkle beslenmek, hem ruhu hem de bedeni düşünerek sağlıklı kalmak olmalı. İşte 1 haftalık bir beslenme programı...
#Sağlıklı BeslenmeYılbaşı gecesi müdavimi olduğumuz mekânlara gidemesek de onlar hazırladıkları menülerle bizim kapımıza kadar geliyor. Bu yıl salgın nedeniyle restoranların çoğu paket servis veya gel-al uygulamasına geçti. Başarılı şeflerin hazırladıkları menüler bize o mekânlara ışınlanmışız gibi hissettirebilir. İşte birkaç örnek...
#GazetehaberleriKüresel bir salgın haline gelen ve ülkemizi de tehdit eden koronavirüse karşı alınması gereken tedbirlerin başında bağışıklık sisteminin güçlü tutulması geliyor. Bilim insanları ve uzmanlar bu dönemde özellikle tüketilmesi gereken yiyeceklerin demir, çinko minerallerini içeren, C ve D vitamini ağırlıklı olmasını öneriyorlar.
#Sahrap SoysalUğraştırıcı kebap tariflerine alternatif olarak pratik bir kebap arayanlar için şahane bir önerimiz var: Ekmek kebabı. Her evde bulunan malzemelerle yapabileceğiniz ekmek kebabı ile bayat ekmekleri değerlendirebilirsiniz. Peki, ekmek kebabı nasıl yapılır? Pratik ekmek kebabı tarifi
#Ekmek KebabıYılbaşı gecesi alınan kalorinin, ihtiyacın 2-3 katı üzerine çıktığını, hatta 7 bin kaloriyi bulduğunu biliyor muydunuz? “Eğlence yerini hazımsızlık, mide yanması, şişkinlik, baş ağrısı ve yorgunluk gibi şikâyetlere bırakır. Oysa sağlıklı ve lezzetli yeni yıl tabakları hazırlamak zor değil” diyen Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, sağlıklı yılbaşı tabağının 6 altın kuralını anlattı.
#Yeni Yıl SofrasıBiliyorum ki çoğunuz kış yorgunusunuz. Fazlalıklardan kurtulma, hafifleme, enerji ihtiyacı içindesiniz. Ama aranızda bazıları var ki onlar için durum biraz daha acil, hemen sıkı ve etkili bir detoks yapmaları şart. Kim mi onlar? Sorunun yanıtını merak ediyorsanız aşağıdaki detoks testini yapmanızda fayda var derim.
#Osman Müftüoğlu23 Nisan’da klasik bir tema parkı yerine çocuklarınıza orijinal bir et şinitzel ya da gerçek bir İtalyan makarnası tattırmaya ne dersiniz? Roma’da karakterli esnaf lokantası, New York’ta şehrin en havalı balık restoranı, Fransa’da bir semt pazarı... Oğullarım Deha ve Yekta ile favori yeme-içme mekânlarımızı, seyahat rotanıza ekleyerek çocuklarınızla gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz.
#ÇOCUKAdanın Rum kısmında ekonomi 2013’teki bankacılık krizi sırasında çökme noktasına gelmişti. AB’nin gözetiminde 4 yılda istikrar sağlandı, mitolojik kahramanlardan Afrodit’in doğduğu topraklarda hayat yeniden canlanıyor. Limasol’daki yeni rıhtım butikler, sanat galerileri, deniz ürünleri restoranlarının yer aldığı cam cepheli modern AVM’leriyle ışıl ışıl. 1974’de Türkiye’nin askeri müdahalesinden sonra ikiye bölünen Lefkoşa’da gökdelenler yükseliyor, meydanların çevresini ünlü mimarların yapıları, dünya çapında müzeler, restoran ve gece kulüpleri süslüyor. Güneşin cömertçe aydınlattığı antik kalıntılar, kaleler, güçlü şaraplar, temiz deniz adanın çekiciliğini artırıyor.
#Kıbrıs