Ressam Anita Taylor’ın ilk kişisel sergisi ‘Moonbaker’ Beşiktaş’ta sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sanatçının çalışmalarından, A mon seul desir ‘Tek arzum’ ve Moonbaker serisinden ağırlıklı olarak iki serinin yer aldığı 30’a yakın eser bulunuyor. Sanatçı eserleri ile örtülü yapıları, gerçek ile kurgu arasındaki bulanık sınırları yansıtan bir geçicilik ve yerinden edilme hissini anlatıyor. Serginin açılışında konuşan Anita Taylor, “Kadınları güçlü temsiller olarak görüyorum. Tüm eserlerimde kadınları ana aktör olarak göstermek benim için önemliydi. Son eserler her zaman sanatçı için en güçlü bağ kurduğu çalışmalardır. Bu yüzden, büyük ‘Moonraker’ tablosunun benim için kritik bir parça olduğunu söyleyebilirim. Eserlerim birçok anlam katmanı içeriyor” dedi.
#Anita TaylorHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalYaşamı boyunca sanat alanında pek çok idari görev de üstlenen ressam, akademisyen Halil Akdeniz, kendi kaleminden hayat öyküsünü ve daha da ötesine geçerek gerçek kimliğini anlatıyor. ‘Otobiyografik Yaşamı ve Sanatı’, Türk resim tarihine de ışık tutan bir çalışma.
#Halil AkdenizOpet'in yönetim kurulu kurucu üyesi Nurten Öztürk’ün fizyogram tekniği ile çektiği fotoğrafları ile kız kardeşi Dr. Nursen Bilgin Kadayıfçıoğlu’nun siyah-beyaz fotoğrafları 'Meet' başlıklı sergide buluşuyor. Fotoğraf üslupları birbirinden farklı olan iki kardeşi buluşturan 'Meet', 15 Haziran'a kadar Yapı Kredi bomontiada Galeri'de görülebilir.
#OPET1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferası’nda alınan kararla, 5 Haziran günü “Dünya Çevre Günü” olarak kabul edilmiştir. Her yıl 5 Haziran “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanır. Haziran ayının ikinci haftası ise eğitim kurumlarında ve çeşitli kurumlarda “Çevre Koruma Haftası” olarak kutlanır.
#Dünya Çevre Günü2017’de başlayan güncel sanat projesi ‘Yanköşe’, No More Lies ismini kullanan sanatçının ‘Origami Geyik’ çalışmasıyla görenleri orman yangınları konusunda düşünmeye davet ediyor. Sanatçıyla duvardaki geyiği ve kendi ilginç sanat yolculuğunu konuştuk.
#No More LiesÖzellikle altın kaplama üzerinden varak günümüzde birçok farklı alanda kullanılan bir yapıdır. Aynı zamanda merak edilen konular içerisinde yer alır. Peki, varak nedir ve nasıl yapılır? Altın varak nasıl temizlenir ve kullanılır tüm detayları ile derledik.
Genç kuşağın başarılı ressamlarından Onur Arıkan, Arda Sanat Galerisi’nde (Yıldız) açılan ve 14 Şubat’a kadar sürecek olan ‘Döngüsel Zaman’ adını verdiği kişisel sergisinde, kentlerdeki tren istasyonlarını ve şehirleri birbirine bağlayan demir ağları konu edinmiş.
#UĞUR ERGANEserlerinde Karadeniz’in yeşilini ve hırçın dalgalı mavisini yansıtan Kamer Önder, uzun bir aradan sonra yeniden Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor. Önder’in geçen cuma günü Fırça Sanat’ta (Hilal Mahallesi) açılan sergisi, 25 Kasım’a kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
#Uğur ERGANTürk resim sanatı her yıl uluslararası alanda daha fazla boy gösteriyor. Türk ressamları sadece Batı dünyasının önemli sanat merkezleri Paris, Londra, New York, Berlin, Basel gibi kentlerde değil, coğrafyanın Doğu yakasında da ses getiriyor. Bunun en güzel örneklerinden birisi, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da geçen 20 Ekim’de “Anadolu Esintisi” isimli serginin açılması oldu.
#Uğur ERGANİlk tüy kalemin, ilk parşömene çarptığı andan itibaren, insanlar güzel yazı yazmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorlar. Günümüzde "Kaligrafi" ve tarih boyunca "Hat Sanatı" bunun en güzel örneklerinden biridir. Peki, Kaligrafi nedir ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kaligrafi Nedir Ve Nasıl Yapılır?Ressam Bünyamin Balamir’in “Hattuşa’dan Engürüye” adını verdiği sergisi yarın Armoni Sanat’ta (Yıldız) açılacak. Bu serginin iki özelliği var. İlki, sanatçının 50. kişisel sergisi olması. İkincisi ise, şimdiye kadar çoğunlukla kelebek motifleriyle tanıdığımız Balamir, bu kez keçi ve kedi gibi Ankara’nın sembolik nesnelerini eserlerine taşımış.
#UĞUR ERGANYeni medya sanatçısı Refik Anadol son sergisi ‘Makine Hatıraları: Uzay’ ile evreni, insan duyularını ve makinelerin belleğini izleyiciye dijital sanat aracılığıyla sunuyor. “Hayatı, uzaya dair soruları olan bir bilimkurgusever gibi yaşıyorum” diyen Anadol’un sergisi 19 Mart - 25 Nisan arasında Pilevneli Gallery’de ücretsiz olarak gezilebilecek.
#Refik AnadolMümin Candaş, doğanın sessiz çığlıklarını çoğunlukla melankolik duyguyla izleyiciye hissettirmeye çalışan ressamlardan. İnsan ve doğa karşısındaki duygu yükünü tuvale yansıtan Candaş’ın resminde yatay ve dikey geometrik formlar ağırlıkta. Sanatçı doğayı resmederken, içindeki duygunun renklerini tuvale taşıdığını ifade ediyor.
#MÜMİN CANDAŞ“Okul öncesi dönemde olan çocuklar için baskı etkinlikleri veya boyama çalışmaları bir eğlence olmanın yanında mükemmel bir ince motor beceri geliştiricisidir” diyen Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Hande Dinçel, okul öncesi küçük yaş grupları için yapılabilecek baskı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
#ÇocukSadece Ankara’nın değil Türkiye’nin önemli kültür-sanat merkezlerinden biri olan CerModern, kaçırılmaması gereken bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Soyut resmin önde gelen ressamlarından Ali Kotan’ın, Türk edebiyatının en önemli isimlerinden yazar, senarist ve eleştirmen Selim İleri’nin metinlerinden ilhamla oluşturduğu yeni sergisi “Gece Sirenleri”, Ankaralı sanatseverlerle buluştu.
#KENT