Paylaş
Yakın zamanda aşılamaya başlanacağı belirtilse de, bilim insanları en azından 2021’in kış aylarına kadar pandemi sürecinin şimdiki kadar tehlikeli olmasa da devam edebileceğini söylüyor. İnsanoğlunun başka salgınlarla karşılaşıp karşılaşmayacağını da şimdiden bilmek zor. Pandeminin yaşamımıza getirdiği bazı zorunlulukların ileride devam edebileceğini de hatırlatmakta fayda var.
Salgının kültür-sanat hayatını olumsuz etkilediğini birçok kez dile getirdik. Ancak yaklaşan yeni yıl nedeniyle özellikle resim dünyasında hareketlilik yaşandığını görmek sevindirici. Bunda daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi, galerilerin yeni yıl için daha uygun fiyata küçük ebatlı resimlerden oluşan sergiler açması önemli rol oynadı. Bu sergilerin hem sanatçılara, hem de galerilere bu zor dönemde maddi açıdan katkı sağladığını söyleyebiliriz.
Galeri Soyut’un Ankara’da geleneksel hale getirdiği, birçok galerinin de örnek aldığı “Küçük Şeyler” sergisinin manifestosunu yazan Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyelerinden Meryem Uzunoğlu’nun ifade ettiği gibi “Bu sergiler, kariyerinin başındaki genç sanatçılar için sanat ortamına girişte güvenli bir eşik” oluyor. Uzunoğlu, küçük ebatlı resimlerin önemini anlatırken verdiği örnekler de bence çok dikkat çekici:
“Tüm dünyada en çok tanınan sanat eseri olan Mona Lisa tablosunun boyutlarının sadece 77×53 santimetre olduğunu; ilk yağlıboya eser olarak kayıtlara geçmiş olan Arnolfini Düğünü’nün ise 82×60 santimetrelik bir alan içinde inanılmaz zenginlikte detaylar barındırdığını; Vermeer’nin de küçücük eserleri ile devleştiğini ve sanat tarihine adını büyük harflerle kazıttığını hatırlıyoruz. Ve büyük sanatın her zaman büyük boyutlu sanat anlamına gelmeyebileceğini düşünüyoruz.”
Uzunoğlu, çoğunlukla genç sanatçıların imzalarını taşıyan küçük ebatlı resimlerin Türk resim sanatına katkı sağlayacağını da düşünüyor. Türk resim sanatının yaklaşık 150 yıllık kısa tarihindeki tüm açılımların genç sanatçılar tarafından yapıldığını hatırlatan Uzunoğlu, gençlere fırsat tanıyan bu tür projelerin önemini şöyle dile getiriyor:
“Bugün ‘Türk Resmi’ diye bir olgudan bahsedebiliyorsak eğer, bunda genç sanatçıların tüm cesaretleri ve inanmışlıklarıyla özgürce sanat üretmelerinin katkısı büyüktür. Bundan dolayıdır ki, Türk resim sanatı tarihi bugün çok değer verdiğimiz ve önlerinde saygıyla eğildiğimiz büyük ustaların gençlik yıllarında gerçekleştirdikleri yeniliklerin öyküleri ile anlatılır. İşte tam da bu nedenle genç sanatçıların önünü açmak ve onlara destek olmak, geçmişte olduğu gibi bugün de geleceğe yatırım yapmak ve Türk sanatını ileriye taşımak anlamına gelmektedir. Her kuşaktan sanatçının eserlerinin bir araya geldiği bu platformda metalaşma sürecinde sanat eserinin değerini belirleyen karmaşık dinamikler de alaşağı ediliyor. Tüm eserlerin aynı fiyatla satışa sunulması, izleyicinin algısını yönlendiren piyasa şartlanmalarını ortadan kaldırarak plastik değerler üzerinden daha samimi bir iletişimin kurulabileceği bir zemin oluşturuyor. Sanat piyasasında yer edinmiş usta isimlerin kariyerinin başındaki genç sanatçılara destek verdiği bu proje sergileri, sanat dünyasında yeni kapılar açmayı ve gençler için yeni olanaklar yaratmayı amaçlıyor.”
KENTTE NE VAR?
Yıl sonuna kadar açık hediyelik sergiler: Küçük işler resim sergisi (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Armoni ve Platform A desteğiyle Ustalar ve Gençler (Arkadaş Kitabevi-One Tower AVM/OrAn), Sanatla büyük buluşma-2 (Valör Sanat/Yıldız), Frekans ve Genç Aralık (Galeri Soyut/Yıldız), Güzel işler (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Yeni yıla yeni resimler (Çankaya Sanat/Yıldız), Ritim (Grup Sanat/Hollanda Caddesi). Diğer sergiler de şunlar: Tahassüs ve heyecan-9 Ocak’a kadar (Galeri Nev/Kırlangıç Sok. GOP), Mustafa Ayaz-31 Aralık’a kadar (Mustafa Ayaz Müzesi/Balgat), Devrim Erbil-28 Şubat’a kadar (Ziraat Sanat/Next Level AVM), Zuhal Baysar-3 Ocak’a kadar(CerModern/Sıhhiye), BRHD 50. yıl büyük sergisi-30 Aralık’a kadar (ÇSM/Çankaya), Hüseyin Yıldırım-2 Ocak’a kadar (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız).
Paylaş