Adania Shibli’nin romanı ‘Küçük Bir Ayrıntı’ için inci gibi, mücevher gibi demek isterdim klişe pahasına da olsa, fakat okuduğunuzda sizi de hemen içine alacağı gibi, bir dehşet durumunu gündeliğin bir parçası olarak metne yerleştiren yapısıyla, ancak ve sadece ‘taş gibi’ diyebilirim.
#Adania ShibliBirinci Dünya Savaşı yıllarında tıp okumak için Fransa’ya giden Filistinli bir gencin kendini bulma hikâyesini anlattığı ‘Parizyen’le tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken genç yazar Isabella Hammad, dönemin siyasi karmaşasını ve kalabalık roman kadrosunu maharetli bir orkestra şefi gibi yönetiyor. Edebiyat için umut verici bir ses duyuyoruz ‘Parizyen’le Hammad’dan... 'Usta işi' bir ilk roman.
#Isabella HammadParis 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris2024Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar ve mütefekkir Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakka, ablaların ablasını uğurluyoruz. Bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız bir hanımefendiydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" dedi.
#Alev AlatlıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakk'a ablaların ablasını uğurluyoruz. Muhabbetinde hep şunu söylerdi. 'Anneciğim, ablacığım' hep bunları söylerdi. Böyle bir güzelliği vardı. Tabii, hem bizim Cumhurbaşkanlığı'nın ödüller ödülünden bir tanesini alan bir ablamızdı hem bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız, bir hanımefendiydi. Az önce, hocamın da ifade ettiği gibi o güzelliklere sahip bir abla, bir anneydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlev Alatlı'nın hayatı ve biyografisi, ölüm haberinin ardından gündeme geldi. Ünlü Yazar Alev Alatlı, 79 yaşında hayata gözlerini yummasının ardından kariyeri ve biyografisi araştırılan isim oldu. Yazarlık kariyerinin haricinde akademik bir kariyer de barındıran Alev Alatlı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı. İşte, Alev Alatlı kitapları ve eserleri ile birlikte biyografi detayları
#Alev AlatlıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazar Alev Alatlı'nın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Koca, "Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, 'Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz' demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım" ifadelerini kullandı. Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Alatlı, yarın öğle namazında Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Türbe Haziresine defnedilecek.
#Alev AlatlıBirçok dinin doğduğu, günümüzde farklı dinlere mensup Filistin ve İsrail halklarının yaşadığı, ‘kutsal’ saydığı topraklarda çatışmalar, gerginlikler bitmiyor. Bölgenin tarihini, çokkültürlü yaşamını daha iyi anlamak için 10 film ve 10 kitaplık bir seçki hazırladık...
#FilistinÇanakkale Savaşları'nda Avustralya'nın 7'nci Süvari Alayı'nca Arıburnu ile Anafartalar cepheleri arasında haberleşmede kullanılıp, başarıları ile efsaneleşen, savaşta sonra yine görev için geldiği Çanakkale'de ölen süvarı atı 'Bill', burada gömüldü, başına da mezar taşı dikildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden emekli öğretim görevlisi ve turist rehberi Kenan Çelik, Avustralya'da bronz bir heykeli de bulunan 'Bill'in, Çanakkale Savaşları'nda görev alıp, adına mezar taşı dikilen tek süvari atı olarak tarihe geçtiğini söyledi.
#ÇanakkaleFilistinli göçmen Etaf Rum otobiyografik izler taşıyan ilk romanı ‘Kadının Sesi Yok’ta, edebiyatın zayıflar ile ezilenler için özgürleştirici gücüne ve gelenekler arasında sıkışıp kalmış günümüz kadınlarının iç çatışmalarına ve özlemlerine incelikle bakıyor. Rum, “Bu hikâyeyi daha önce hiç duymadınız... Benim geldiğim yerde bu hikâyeleri kendimize saklarız. Başkalarına anlatmak duyulmuş şey değildir, tehlikelidir, büyük bir utançtır” diyor.
#Etaf RumFilistin asıllı yazar Etaf Rum'un bir göçmen olarak kendi tecrübelerini kaleme aldığı ve 2019'da yayımlandığında büyük ses getiren romanı Kadının Sesi Yok, Türkçede... Çevirisini Arzu Altınanıt'ın yaptığı kitap, İthaki Yayınları tarafından okura sunuluyor.
#Etaf RumAdı Julio Cortazar, Carlos Fuentes, Juan Rulfo ve Marquez ile birlikte anılan Guatemalalı yazar Augusto Monterroso’nun iki yapıtını okudum. Biri ‘Devridaim’, diğeri ‘Toplu Eserler ve Diğer Hikayeler’. Nasıl buldum? 1921-2003 yılları arasında yaşamış ve yazmış olan Monterroso ile keşke tanışmış olaydık diye hayıflandım! Neden derseniz, kitabını açmış da yazdıklarını tek tek bana okuyormuş gibi bir yakınlık içinde buldum kendimi. Çok iyimser bir yazar, en çok da bundan sevdim sanırım.
#Mahmud DervişVenedik Film Festivali’nde Altın Aslan alan ‘Joker’le açılacak 18 Filmekimi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl TV+ işbirliğiyle 4-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul ile birlikte Ankara ve İzmir’de de sinemaseverlerle buluşacak 18. Filmekimi’nin biletleri 28 Eylül Cumartesi günü satışa çıkıyor. İşte filmlerin açıklamalı tam listesi...
#Filmekimi 2019O gemiden sadece tek bir insan sağ çıktı: David Stoliar. Bu, onun hikayesi. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Romanya’dan Filistin’e doğru umuda yolculuk yapan 769 Yahudi’nin Karadeniz’in soğuk sularına gömülmesiyle sonuçlanan Struma olayı, yazar Aaron Nommaz’ın son kitabına konu oldu. Nommaz’la ‘Vicdanları Sorgulatan Hikaye: Struma’yı ve dönemin suçlularını konuştuk.
#Struma Gemisi2012 yılında İsrail’de Sapir ve 2016 yılında İtalya’da Adei-Wizo ödüllerine layık görülen 'Bir Gece Markoviç' Türkçe'de yayımlandı. Kitabın çevirmeni Tuğçe Togo, kitabın İsrailli yazarı Ayelet Gundar-Goshen ile konuştu. Bir yazar olarak insanların hayatları boyunca nasıl değişim geçirdiğiyle ilgilendiğini ifade eden Gundar-Goshen şiddet konusuna dair "Şair Amichai şöyle der: 'Yumruk bir zamanlar sadece bir eldi.' O eli yumruğa dönüştüren şey neydi ve eski hâline çevirebilir miyiz?" sorusuna yanıt aradığını söyledi.
#Ayalet GundarDavid Grossman, romancılığının yanı sıra muhalif tavrı ve savaş karşıtı tutumuyla dünya edebiyatının en önemli ve saygın figürlerinden biridir. ‘Bir At Bara Girmiş’ onun yazarlık duruşunu çok iyi sergileyen bir roman. Bir gece boyunca süren bir stand-up gösterisini konu edinen hikâyesinde acılarla yoğrulmuş bir toplumda gülmecenin sınırlarını çiziyor...
#EdebiyatSamaryalılar, Tevrat’tan sonraki dua metinlerini tanımayan ayrı bir mezhep. Nablus’un en yüksek noktasında yaşıyorlar. 300 kişiler. İktisadi vaziyetleri iyi; zevkli, güzel bir hayat yaşıyorlar, oturdukları binalar ve tepe havadar. Etraftaki bölgelerde bir cemaat daha var. Eğer fazla küçümseyici bir rakam değilse nüfuslarının 1000 kadar olduğu söyleniyor.
#YazarlarÇizgi romanlar uzun süredir farklı anlatım türlerinde araç olarak kullanılıyor. Gazetecilikte de belgeselde de bir mecra olarak kabul görür oldular. Üstelik sevindirici bir şekilde Türkçeye çevrilme hızlarında da ciddi bir artış var. Tarihe yön veren devrimler, direnişler, ikonik isimler, yakın tarihin olayları ya da sanatçılar çizginin diliyle çıkıyor karşımıza...
#Çizgi RomanCumhurbaşkanı Erdoğan, Van'da konuşan Kılıçdaroğlu'na yanıt vererek, "Bizim kandan beslendiğimizi söylüyor. Haddini bil haddini. Ben halkımdan besleniyorum. Kandan beslenen birileri varsa 1960'da rahmetli Menderes'in ve iki arkadaşının idamına zemin hazırlayan CHP zihniyetidir, sizsiniz" dedi.
#Erdoğan