TÜRK mutfağının önemli temsilcilerindendi, geleneksel Osmanlı mutfağını modernize edip dünyanın birçok yerinde Türk mutfağını tanıttı, 1950 yılında babasının kurduğu Hünkâr Lokantası’nı İstanbul’un en özel mekanlarından birisi yaptı.
#Hünkâr LokantasıYemek eleştirmeni Vedat Milor, sekiz bölümlük yeni bir YouTube programına başladı. ‘Geleneksel mi Modern mi?’ adlı programda baklava, tarhana, kuru fasulye ve içliköfte dahil, Türk mutfağının çok sevilen sekiz ürününün hikâyesini, bu lezzetlerin hem geleneksel hem de modernleştirilmiş versiyonlarını görüyoruz. Milor “Ustalarımız değer görmeyince geleneksel yemeklerimiz kayboluyor. Geleneği yaşatmanın tek yolu, o yemekleri günümüze adapte etmek... Elbette özünden kaybetmeden… Bu konuya kafa yordum, kendimde bir misyon gördüm” diyor.
#Vedat MilorHünkar, İstanbul’un en iyi lokantalarından biri. Herhangi bir kategoriye sokmak zor. Feridun Üğümü’nün mutfağının kökleri ‘esnaf’ kategorisinde olsa bile, sunulan yemeklerin çoğunu hiçbir esnaf lokantasında bulamazsınız. Klasik Türk mutfağı diyelim. Ama Feridun Bey’in kişisel yorumu ile...
#HünkarHürriyet Cumartesi yazarı Vedat Milor, bu haftaki köşesinde İstanbul'un klasikleşmiş Türk mutfağı lokantalarından Hünkar'ı yazdı. Milor, Hünkar'ın yemeklerini överek, mekanı 5 üzerinden 5 yıldızla değerlendirdi yani "başyapıt" kategorisine koydu. Milor, "Malzeme kalitesi olsun, pişirmedeki ustalık olsun, beş yıldızı hak ediyor" ifadelerini kullandı. İşte Vedat Milor'un Hünkar değerlendirmesi...
#HünkarYerel lezzetleri kaybetmemek amacıyla başlatılan Alaçatı Ot Festivali, bu yıl 10-13 Nisan arasında beşinci kez düzenlenecek. Bu yılın teması rezene. Yemek yarışmasından ot toplama gezilerine, sergilerden atölye çalışmalarına kadar pek çok aktivite ziyaretçileri bekliyor.
Osmanlı saray mutfağının reçeteleri dillere destan... Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu yemekleriyse o kültürlerin izlerini taşıyor hala. Alçak gönüllü esnaf lokantalarının sayıları giderek azalsa da, ‘Osmanlı-Türk mutfağı’ yemek kültürü gösterişli lezzet ve sunumlarla yaşıyor, üstelik de popülaritesi her geçen gün artıyor. Jürimize bu hafta bu alandaki en iyi 10 adresi sorduk. Bu adreslerin hepsinin imparatorluğun başkenti İstanbul’dan çıkmasıysa sürpriz olmadı.
Bizim mutfağın baş tacıdır pilav. Tereyağıyla pişmiş pilavın mis gibi kokusuna karşı durulmaz. Genç kızlar iyi bir pilav pişirmeden mutfakta ehil sayılmaz. Etin yanına, tavuğun yanına, dönerin yanına hep pilav koyarız. İlle de pirinçten olacak diye bir koşul yok, bulgurdan da olur.
Devlet, ‘‘kuyruk yağlı olsun’’ ve böylece yüksek fiyata satayım diye TEKEL'in bütün içki üretim tesislerini, yan kuruluşlarını ve içki markalarını tek parça halinde satışa çıkartmış bulunuyor. Bazı TEKEL'ci uzmanlar Türk içki pazarının ‘‘yağlı kuyruk’’ vasfı kaybolmasın diye, yerli ve küçük üreticinin pazara girmesini önleyecek her türlü tedbiri yasaya, olmadı yönetmeliklere koydurmakta.