OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 15, 2005 00:00
Bizim mutfağın baş tacıdır pilav. Tereyağıyla pişmiş pilavın mis gibi kokusuna karşı durulmaz. Genç kızlar iyi bir pilav pişirmeden mutfakta ehil sayılmaz. Etin yanına, tavuğun yanına, dönerin yanına hep pilav koyarız. İlle de pirinçten olacak diye bir koşul yok, bulgurdan da olur.Gerçi şimdilerde pek çok kişi formunu korumak maksadıyla yanına pek yanaşmasa, en iyi ihtimalle tereyağı yerine zeytinyağıyla yapsa da, büyüklere sorarsanız pilavsız
yemek olmaz. Bir de gece yarısı, sokaktaki seyyar arabalardan yenen nohutlu pilavın tadına doyulmaz. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’de pilavın en iyi 10 adresini sorduk. Hangi lokantada 15 çeşit pilav var, kim Özbek pilavıyla, kim perde pilavıyla iddialı, saray mutfağına ait reçeteler hangi adreste öğrenmek istiyorsanız, işte en iyi 10 listesi.EN İYİ 101. Hünkar - İSTANBUL2. Hacı Abdullah - İSTANBUL3. Kanaat Lokantası - İSTANBUL4. Boğaziçi Borsa - İSTANBUL5. Hüsrev - ANKARA6. Anemon Restoran - ADANA7. Zaim Usta - İZMİR8. Sultan Sofrası - ANTAKYA9. Anodolu Sofrası - ADANA10. Andaç Tavuk - ANTALYAHÜNKARTam 15 çeşit pilav varUzun yıllar Fatih’te müşterilerini ağırlayan Hünkar Lokantası, beş yıldan bu yana Nişantaşı’nda hizmet veriyor. Sahibi Feridun Ügümü. Ayvalı yahni, kuzu kapama, ızgara köfte, kurufasulye gibi özel lezzetlerin yanında pilav servisi yapılıyor. Dönüşümlü olarak Hünkar’da 15 çeşit pilav pişiriliyor. Nohutlu pilavı her gün bulmak mümkün. Yaz günleri domatesli ve patlıcanlı pilav, zeytinyağlı pazılı pilav yapılıyor. Bıldırcınlı pilavı özellikle tadılmaya değer. Pilavlarda Gönen’den gelen birinci kalite lüks baldo pirinç kulanılıyor. Pilavlar ağırlıklı olarak Trabzon Vakfıkebir tereyağıyla pişiriliyor. Tereyağını hafifletmek için biraz da zeytinyağı katılıyor. Pilavların porsiyonu 5 YTL. Müşteriler pilavla birlikte hoşaf ve cacık tercih ediyorlar. Pişen pilav bir süre fırına konularak demlenmeye bırakılıyor. 11.30-22.30 arasında servis var. Mim Kemal Öke Cad. No:21 Nişantaşı/İstanbul Tel: (212) 225 46 65HACI ABDULLAHSaray mutfağının mirasçısıSultan 2. Abdülhamid döneminde Abdullah Efendi tarafından kuruldu. Abdullah Efendi Kastamonu’nun İnebolu kazasından saray mutfağına yükselen bir aşçıydı. Elbasan tava, hünkar beğendi, kuzu tandır gibi her yerde bulunmayan yemekleri sunan Hacı Abdullah pilavda da iddialı. Mönüde her gün dört çeşit pilav var. Siirt mutfağına özgü perde pilavının yanı sıra iç pilavı, sade pilav, Buhara ve Özbek pilavı yiyebilirsiniz. Osmanlı saray mutfağından alınan ‘hünkarın kır pilavı’, zeytinyağı ile pişiriliyor. Pilavlarda Trakya bölgesinde yetişen karolin pirinci kullanılıyor. Lokantaya sadece pilav ve komposto yemek için gelen müşteriler var. Servis 11.00-22.30 arasında. Hünkarın kır pilavı 4.5, iç pilavı 5, perde pilavı 7.5, Buhara ve Özbek pilavları 5.5 YTL. Sakızağacı Cad. No:17 Ağa Camii Karşısı Beyoğlu/İstanbul Tel: (212) 293 08 51KANAAT LOKANTASIBakır tencerede pişiyorİstanbul’un en eski esnaf lokantalarından. 1933’ten bu yana Üsküdar’da hizmet veriyor. Sade pilav, iç pilavı, zeytinyağlı patlıcanlı pilav, perde pilavı, mantarlı pilav, kuzu etli Özbek pilavı, kestaneli tekke pilavı dönüşümlü olarak mönüde yer alıyor. Kanaat Lokantası’nın tercihi Gönen pirinci. Zeytinyağlı patlıcanlı pilav dışındaki pilavlar Trabzon’a has terayağıyla pişiriliyor. Müşteriler pilavı özellikle kurufasulye, döner, sac kavurma ve tas kebabının yanında tercih ediyor. Pilavlar özel bakır tencerelerde pişiriliyor. Servis sabah 06.30’da başlayıp, 23.30’da bitiyor. Sade pilavın fiyatı 2.4, patlıcanlı pilav 3, iç pilavı 3.4, Özbek pilavı 8, tekke pilavı 6.2 YTL. Selmai Pak Cad. No: 25 Üsküdar/İstanbul. Tel: (212) 341 54 44-553 37 93BOĞAZİÇİ BORSAMevsime göre çeşit değişiyorYöresel lezzetlerle ön plana çıkan bir lokanta. Sirkeci’de açılan Borsa Lokantası’nın Lütfi Kırdar’dan başka İstiklal Caddesi ve
Fenerbahçe’de şubesi bulunuyor. Sahibi Rasim Özkanca. Boğaziçi Borsa, dokuz yıldır hizmet veriyor. Mönüdeki pilavlar mevsime göre değişiyor. Bezelyeli, içbaklalı, domatesli, patlıcanlı pilavın yanı sıra perde pilavı da var. Perde pilavı Boğaziçi Borsa Lokantası’nın spesiyali. Perde dışındaki tüm pilavlar ana yemeğin yanında garnitür olarak sunuluyor. Perde pilavın porsiyonu 12 YTL. Boğaziçi Borsa’nın pirinçteki tercihi baldo. Ağırlık olarak pilavlarda zeytinyağı kullanılıyor. Tatlandırmak için çok az tereyağı katıyorlar. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi Harbiye / İstanbul. Tel: (212) 232 42 01HÜSREVPirinç Edirne Uzunköprü’denHüsrev’in Balgat şubesi 2000’den beri hizmet veriyor. 1928 yılında Rize’de Fahri Hüsrev tarafından kurulan restoran bugün oğullara emanet. Pilavda kullanılan pirinç Edirne Uzunköprü’den geliyor. Pilavın yapımına saat 10.00’da başlanıyor, 12.00’de hazır oluyor. Tereyağıyla pişirilen pilava kızartılmış arpa şehriye katılıyor. Tereyağı Trabzon Vakfıkebir’den geliyor. Bakır tencere tercih ediyorlar. Tek katlı 250 kişilik mekanı milletvekillerinden bakanlara kadar pek çok siyasetçi ziyaret ediyor. 27 personelin çalıştığı Hüsrev, 7.00-22.30 arası açık. Osmanlı Cad. No: 27/A Balgat./Ankara Tel: (312) 284 73 73 - 74ANEMON RESTORANNişastası düşük Özbek pilavıAdana ’da beş yıldır hizmet veriyor. Özbek pilavıyla ünlü. Pilavda nişasta oranı düşük Buhara pirincinin yanısıra Pakistan’dan özel olarak getirtilen pirinç kullanılıyor. 70 kişilik mekanın adı, okyanus derinliklerinde yaşayan zehirli anemon bitkisinden geliyor. Duvar ve panolardaki Özbekçe yazılar ve atasözleri dikkati çekiyor. Özbek yemeği olarak sadece pilav ve mantı var. İtalyan ve Meksika yemekleri de bulmak mümkün. Yemekler 5 ila 10 YTL arasında değişen fiyatlarla müşterilere sunuluyor. Servis 11.00-22.00 arasında. Özbek pilavı Buhara pirinci, havuç, nohut, tavuk, salça ve domatesten oluşuyor. Restoran sahibi Cem Koyaş. Pilavın porsiyonu 4 YTL. Kurtuluş Mah. Şinasi Efendi Cad. No: 26/A. Tel: (322) 453 35 20ZAİM USTASade pilav tercih ediliyorÇamdibi’ndeki esnaf lokantası Zaim Usta, 40 yılı geride bıraktı. Zaim Aksun’un kurup, oğluna devrettiği lokanta, pazar hariç her gün 07.00-17.00 arası açık. 60 kişi oturma kapasitesine sahip mekanda günde 150 kişi yemek yiyor. Diğer yemeklerinin yanı sıra pilavıyla da bir hayli iddialı. Pilavda baldo pirinç kullanılıyor. En fazla şehriyesiz sade pilav tercih ediliyor. Et suyunda bekletilen pirinç isteğe bağlı olarak tavuklu, şehriyeli, kurufasulye, nohut, acılı dana etli soslu servis ediliyor. Yemekler 5, pilavlar ise 2 YTL. Fatih Cad. No:91 1. Sanayi Çamdibi, İzmir. Tel: (232) 486 60 34SULTAN SOFRASIPorsiyonu 2 YTLAntakya’da 15 yıllık maziye sahip. Pirinç ve bulgurdan hazırlanan 7 çeşit pilav var. İşletmecileri Metin Tansal ve Bülent Tenekecioğlu. Mercimekli bulgur pilavı, kimyonlu biberli bulgur pilavı, Firik aşı ile siyah havuçlu pirinç pilavı, nohutlu pirinç pilavı, bademli pirinç pilavı ve iç pilav çeşitleri günlük olarak sunuluyor. Pilav çeşitlerinin porsiyonu 2 YTL. 110 kişilik kapasiteye sahip. Mönüsünde pilav dışında birçok yöresel yemek bulunuyor. Müdavimleri arasında Şevket Kazan, İnal Batu, Müşfik Kenter, Nejat Uygur, Muazzez Ersoy, Erkin Koray, Doğa Rutkay var. İstiklal Cad. No: 20/A Antakya/Hatay Tel: (326) 213 87 59-214 46 25ANADOLU SOFRASIKeklik yerine tavuk eti Siirt yöresine özgü perde pilavıyla ünlü. İdris Erdem ve Orhan Yeniay işletiyor. 200 kişi kapasiteli. Perde pilavı, kuzu çevirme veya kuzu incik eşliğinde yanında kızarmış yeşil biber, patates ve domatesle servis ediliyor. Yıllar önce perde pilavında keklik eti kullanılırmış, kuşun nesli tükenmekte olduğundan artık tavuk etiyle yapıyorlar. Porsiyonu 3 YTL. Et yemekleriyle birlikte 8 YTL’ye çıkıyor. Perde pilavını, Türkiye’nin değişik kentlerinin yanı sıra Avrupa’nın çeşitli ülkelerine de uçakla paket servis gönderiyorlar. 11.00-22.00 arası servis var.
Atatürk Caddesi ve Mersin’in Tarsus Ä°lçesi’nde ÅŸubeleri var. Ä°nönü Cad. No: 99/A Adana Tel: (322) 363 39 98ANDAÇ TAVUKBir kilo pirince 300 gr. tereyağı Her ayın ilk gününü ‘İç Pilavlı Hindi’ günü ilan eden iÅŸletmeciler, haftanın her günü tereyağıyla piÅŸirilmiÅŸ nohutlu pirinç pilavı yapıyor. Yaklaşık 1 yıl önce Beach Park’ta açılan Andaç Piliç Restaurant’da meyhane pilavı da yapılıyor. Restoranın iÅŸletme müdürü Lütfi Yurt. Bir kilo pirinç için 300 gram tereyağı kullanılıyor. Pilav 5 dakika kavruluyor, son olarak kapağı açılmadan 45 dakika dinlenmeye bırakılıyor. Andaç Restaurant’da meyhane ve nohutlu pilavın porsiyonu 3 YTL. Konyaaltı Sahili Beach Park /Antalya. Tel: (242) 237 45 20- 21Â
button