OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 24, 2003 00:00
İki gün sonra ramazan ayı başlıyor. Evlerde, çarşıda ve pazarda ramazan hazırlıkları şimdiden başladı. Lokantalar birbirinden zengin mönülerle müşterilerinin karşısına çıkmak için hazırlık yapıyor.Jüri üyelerimize en iyi 10 iftar lokantasını sorduk. Jüri üyelerimiz bu kez sadece gurmelerden değil, işi gereği orucunu birbirinden farklı mekánlarda açan ve dolayısıyla pek çok lokanta hakkında fikir sahibi olan isimlerden oluşuyor. Ortaya çıkan ilk 10 listesinde İstanbul'un lezzetli yemekleriyle ünlü mekánları ağırlıkta. 53 yıllık bir geçmişi olan Hünkar Lokantası birinciliğe oturdu. Listeye giren lokantalar Osmanlı ve Türk mutfağına ait geleneksel lezzetlerin bulunduğu mekánlar. Bu hafta bir ikinci 10 listemiz de var. İşte Türkiye'nin oruç açılacak en iyi 20 lokantası. HünkarSiparişle
yemek yapıyorlarNişantaşı Hünkar üç yıl önce açıldı. Etiler'de de bir şubesi bulunuyor. Lokanta daha önce Fatih'te hizmet veriyordu. 53 yıllık geçmişi var. Sahibi ve baş aşçısı Feridun Ügümü, ailenin üçüncü kuşak temsilcisi. Geleneksel tencere yemekleriyle ön plana çıkan bir lokanta. Paça çorbası, hünkar beğendi, ayvalı yahni, işkembeli nohut, kara lahana sarması, kestaneli kebap, keşkek, hamsili pilav, pastırmalı kuru fasulye, nohutlu pilav ve irmik helvasını mutlaka tadın. Ramazan'da pilav ve börek çeşitleri daha da zenginleşiyor. İftarda alakart servis uygulanıyor. Bir gün önceden sipariş verirseniz istediğiniz özel yemekleri pişiriyorlar. İftariye tabağı, çorba, et yemeği, pilav ve tatlıdan oluşan bir iftar yemeği kişi başı ortalama 30-35 milyon lira. Rezervasyon şart. Rafi Portakal, Şarık Tara, Sakıp Sabancı, Rahmi Koç, Mehmet Ali Alabora, Meltem Cumbul, Nejat Uygur, Deniz Baykal, Recep Tayyip Erdoğan müdavimleri arasında. Nişantaşı, İstanbul Tel: (212) 225 46 65-296 38 11 DİVANİki seçenekli iftar sofrasıLokanta 1956 yılında otelle birlikte açıldı. Lobide hizmet veriyor. Yayla kebabı, tandır, kuzu gerdan, beğendili kebap, buğday çorbası, zeytinyağlılar tavsiye ediliyor. Ramazan'da iki seçenekli, geleneksel Türk yemeklerinden oluşan set mönü uygulanıyor. Kişi başı 38 milyon lira. İftariyelik, çorba, salata, ana yemek, tatlı ve içecek mönüye dahil. Lokantanın kapasitesi 50 kişilik. Ramazanda rezervasyon şart. Park sorunu yok. Önceden
haber vermek koşuluyla arzu ettiğiniz yemekler hazırlanıyor. Kredi kartı geçerli. Elmadağ, İstanbul. Tel: (212) 234 73 53-8851kanaatSahurda da servis var1933 yılından bu yana hizmet veriyor. Kurucusu Vahdettin, Kenan ve Fuat Kargılı kardeşler. Ramazan'da da alakart servis uygulanıyor. Elbasan tava, sac kavurma, kuzu büryan gibi yemekler Kanaat'ın en çok rağbet gören lezzetleri arasında. İftarda zeytinyağlı enginar ve ayva tatlısı tavsiye ediliyor. Ramazan boyunca 24 saat açık. 8-15 milyon liraya iftar yapabilirsiniz. Kredi kartı geçmiyor. Rezervasyonla daha rahat bir iftar mümkün. Üsküdar, İstanbul. Tel: (216) 553 37 91- 341 54 44 darüzziyafeSaray mutfağından örnekler12 yıl önce Süleymaniye Camii Külliyesi'nde kuruldu. Geleneksel Osmanlı-Türk mutfağı. Alakart servis uygulanıyor. Gruplar için mönü seçenekleri var. İftarlar tasavvuf müziği ve canlı fasıl eşliğinde. İsteyen gruplara sema gösterisi sunuluyor. Elbasan tava, Mengen sarması, Manisa kebabı, hünkar beğendi, keşkekli kebap özellikle tavsiye ediliyor. Fukara keşkülü, sakızlı muhallebi ve aşure en çok rağbet gören tatlılar. Kışlık kapasitesi 850 kişilik. Kredi kartı geçiyor. İftar için rezervasyon şart. Sanat, spor ve siyaset dünyasının ünlüleri orucunu burada açıyor. Süleymaniye, İstanbul. Tel: (212) 511 84 14-15hacı abdullahHer gün 130 çeşit yemek çıkıyor1888 yılında Sultan 2. Abdülhamid döneminde, Abdullah Efendi tarafından kuruldu. Abdullah Efendi Kastamonu'nun İnebolu kazasından saray mutfağına yükselen bir aşçıydı. İlk yeri Karaköy iskelesindeydi. Mülkiyet ustadan çırağa geçti. Kişi başına 25-35 milyon lira. Hünkar beğendi, patlıcanlı kuzu incik, kuzu tandır, iç pilavı ve kompostolar tavsiye ediliyor. Mönü her gün yenileniyor, her gün 130 çeşit yemek çıkıyor. Ramazanda rezervasyon şart. Kredi kartı geçiyor. Kapasitesi 180 kişi. Ünlü müdavimleri arasında Orhan Pamuk ve Meltem Cumbul var. Beyoğlu, İstanbul. Tel: (212) 293 85 61-293 08 51hacıbabaTasavvuf müziği konseri55 yıl önce Hacı Sabri Baday tarafından açılan Hacıbaba, baklavalarıyla adını duyurdu. Altı yıldır Konya yolu üzerinde hizmet veriyor. Lokanta, zengin iftar mönüsü ile ramazanı karşılıyor. Ramazana özel olarak Gaziantep yöresine ait meyan şerbeti ikram ediliyor. Ramazan mönüsü yaklaşık 18 milyon lira. İftarda canlı tasavvuf müziği var. İki bin kişi kapasiteli. Rezervasyon gerekiyor. Balgat, Ankara. Tel: (312) 284 06 06. kaşıbeyazİftarda her şey limitsizFlorya'da 17 yıldır hizmet veriyor. Sahibi Ahmet Besin. Ramazan ayı boyunca fiks mönü uygulanıyor. Mönüye, iftar tabağı (hurma, bal, zeytin , kaymak ve sucuk), çorba, mevsim salatası, peynir tabağı, zeytinyağlı antep dolması ve turşu, çiğ köfte, fındık lahmacun, içli köfte, kebap ve et çeşitleri, tatlı çeşitleri, limitsiz çay, meşrubat ve ayran, kahve dahil. Fiyatı ise kişi başı 32 milyon lira. Sebzeli kebap ve künefe tavsiye ediliyor. Ramazanda rezervasyon şart. Salon kapasitesi 800 kişi. Kredi kartı geçiyor. Florya, İstanbul. Tel: (212) 663 28 90beytiPazartesileri kapalı1945'te açıldı. Sahibi Beyti Güler. Florya'daki mekan 450 kişilik. İftar mönüsü 45 milyon lira. Zengin mönüye pastırmalı, hurmalı iftar tabağı, su böreği, çorba, mevsim salatası, karışık ızgara, tatlı çeşitleri, limitsiz çay, ayran ve meşrubat, Türk kahvesi dahil. Pazartesileri kapalı. Kredi kartı geçerli. Florya, İstanbul. Tel: (212) 663 29 90 (3 hat)anadolu sofrasıŞark lezzetleri aynı çatıdaHalim Yeniay ve İdris Eren, iki yıldır doğu ve güneydoğu mutfağının seçkin yemeklerini sunuyor. Diyarbakır'ın kaburga dolması, Siirt'in perde pilavı, Batman'ın elbasan tavası, Mardin'in çoban kavurması, Şanlıurfa'nın biberli lahmacunu tavsiye ediliyor. Ramazan mönüsünde 41 çeşit yemek var. Çiğköfte ve içli köfte ikram. Rezervasyon şart. Kredi kartı geçiyor. Çoban salata ile servis edilen kuzu çevirme 7, kaburga dolması 4, perde pilavı ise 1.5 milyon lira. Adana. Tel: (322) 363 39 98hiltonYemek boyu fasıl Hilton Oteli içinde hizmet veren Colonnade Restoran, ramazan boyunca iftar mönüsü, zengin açık büfe, limitli meşrubat ve fasıl eşliğinde kişi başı 25 milyon liraya özel bir program yapıyor. Gruplara dört fiks mönü alternatifi var. Fiyatlar 25-40 milyon lira. Mekan, 132 kişi kapasiteli. Rezervasyon şart. Kredi kartı geçerli. Yemek boyu fasıl var. Çankaya, İzmir. Tel: (232) 497 60 60. İKİNCİ 101- Feriye: Ramazanda set mönü uygulanıyor. Kişi başı 35 milyon. Rezervasyon şart. Ortaköy, İstanbul. Tel: (212) 227 22 16-172- Dedeman Otel: Turkuaz Restoran'da 100 çeşit yemeğin bulunduğu açık büfe kişi başı 32 milyon 500 bin. Balmumcu, İstanbul. Tel: (212) 274 88 003- Çiya: Çiya Kebap ve Çiya Sofrası'nda ramazan fiks mönü kişi başı 20 milyon lira. Rezervasyon şart. Kadıköy, İstanbul. Tel: (216) 418 51 15, 330 31 90 4- Cumhuriyet Lokantası: İftarda balık ve kuzu kapama sunuluyor. Samsun. Tel: (362) 431 21 65 - 432 06 475- Kukla Kebap: Kukla sanatçısı Hadi Poyraz tarafından 1958 yılında kuruldu. Ankara, Antalya ve Adana'da şubeleri var. Mersin. Tel: (0324) 311 15 156- Hacı Arif Bey: Güniz Sokak'taki lokantada bir kişi ortalama 15-20 milyon liraya iftar yapabilir. Kavaklıdere, Ankara. Tel: (321) 467 57 677- Selanik Lokantası: Rezervasyon şart. Kişi başı ortalama 12 milyon. Kemeraltı, İzmir. Tel: (232) 446 53 788- Mavi Sürmeli: Pazar açık büfe iftar. Rezervasyon şart. İnönü Cad. Adana. Tel: (322) 363 34 379- Hacı Salih: Geleneksel Türk yemekleri var. Kişi başı ortalama 25-30 milyon. Beyoğlu, İstanbul. Tel: (212) 243 45 2810- Çiftlik Lokantası: 1929 yılında
Atatürk için mutfak olarak hazırlandı. Ramazan'da dört çeÅŸit mönü, kiÅŸibaşı 12-22 milyon lira. Ankara. Tel: (312) 211 02 20 Â
button