Yemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkAydan Üstkanat yeni kitabı ‘Enginar’da başlangıçtan ana yemeğe enginarla hazırlanan çeşit çeşit yemek anlatıyor. Üstkanat’la kitabın yaratım sürecini hatta yazmalara doyamayıp hemen peşinden çıkardığı ‘Çanak’ isimli devam kitabını konuştuk, leziz tarifler aldık.
#Melis YılmazAlfabemizdeki 7. harf olan F, periyodik cetvelde Flor elementinin sembolüdür. İlk harfi F olan ülkelerden bazıları şunlardır: 1- Fransa 2- Fas 3- Faroe Adaları 4- Fildişi Sahilleri. Fatsa, Feke, Foça ve Finike ise F ile başlayan ilçelerimiz arasında yer alır. İçinde F olan ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimeleri derledik.
#HarfÖnceki yazımda bahsettiğim Londra’daki ‘Cradle of Food’ (Yemeğin Beşiği) etkinliğini anlatmaya devam... Bu hafta ortamı ve hazırladığımız yemekleri konuşalım istedim. Herkesin aynı sofranın etrafında toplanıp özveriyle ve imece usulü çalıştığı bu özel etkinlikte, özellikle yabancı yemek yazarlarının depremlerden etkilenen bölgenin yemeklerini tadıp tanıması çok önemliydi.
#(Yemeğin BeşiğiHürriyet yazarı Vedat Milor’un “Üst düzey restoran şefleri artık mutfaklarına uğramıyor” sözleri gastronomi dünyasında tartışma yarattı. Peki bu işin doğrusu ne? Şef, mutfağının başında mı olmalı, yoksa ulusal ve uluslararası etkinliklere mi katılmalı? İşin uzmanlarınasorduk, işte yorumları...
#Vedat MilorHer yıl ocak ayında vegan yaşam biçimini tanıtmak ve bazı doğru bilinen yanlışları değiştirmek adına ‘Veganuary’ isimli bir kampanya yapılıyor. Ben de Türkiye’de bitkisel alternatifleri deneyimleyebileceğiniz harika birkaç mekânı tanıtmak ve iştah açan vegan tarifler vermek istedim. Portekizli hamurişi pastel nata’yı ve kış sebzeli kişi bu ay siz de bitki temelli hazırlamayı deneyin.
#VeganMersin Türkiye’nin en büyük liman şehri, lojistiğin merkezi... Fuarla yeni tanışıyor. Sektörün uluslararası lider firmaları daha geçen haftasonu bir araya geldiler. ‘CNR Mersin Lojistik Fuarı’, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Lojistik Derneği (LODER), Mersin Deniz Ticaret Odası’nın da destekleri ile hayata geçirildi. Stratejik öneme sahip böyle bir limanın fuarı nasıl bu kadar geç kalır? Sektörün uluslararası lider firmalarının yer aldığı fuarda, yerli ve yabancı profesyonellerin partnerleri ile daha yeni bir araya gelmesinin kabahati kimdedir?
#TürkiyeSon dönemde en sevilen tavuklu lezzetlerden biri olan buffalo kanatları Gelinim Mutfakta ile mutfaklarımıza geliyor. Evde kolayca yapılabilen bir yemek olan buffalo kanatları tarifi de oldukça pratik. Peki, buffalo kanatları nasıl yapılır? İşte, Gelinim Mutfakta buffalo kanatları tarifi ve malzemeleri...
#Gelinim Mutfakta Buffalo KanatlarıGelinim Mutfakta fellah köftesi tarifi ile sofralarımıza konuk oluyor. Günün yemeği olan fellah köftesi en lezzetli yapan gelinlerin el becerileriyle kayınvalidelere sunulacak. Peki, fellah köfte nasıl yapılır, nerenin yemeği? İşte, fellah köftesi tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları...
#Gelinim Mutfakta Fellah KöfteAyvalık’ta son birkaç yıldır farklı tarzda mutfaklara sahip mekânların açılması ve en önemlisi bunu sürdürebilmeleri gastronomik renklilik adına heyecan verici. ‘Rakı–balık–Ayvalık’ üçlemesine itirazım yok fakat biraz farklılıktan kimseye zarar gelmez. Geleneksellik iyidir ama arada heyecan yaratmak da gereklidir. İşte geçen yıllarda yarattıkları heyecanı sürdürenler, yeniler ve klasiklerle Ayvalık-Cunda lezzet rehberimiz...
#GastronomiE harfinden sonra gelen F, alfabenin 7. harfidir. Fe ise demir elementinin simgesidir. Fe ile başlayan en popüler isimler şu şekilde sıralanabilir: 1- Fethi 2- Feride 3- Fehmi 4- Ferhan 5- Feriha. 6- Feyyaz 7- Ferit. Fe ile başlayan kelimeleri sizler için derledik.
#Eğitim“Bir süredir yoktum, demişler ‘Öldü’ şimdi yazsınlar bakalım ‘efsane’ geri döndü!” İlk kim tarafından kullanıldı bu tabir çok araştırdım ama bulamadım ancak kim demişse ispatlayamam ama Adana Portakal Çiçeği Festivali için söylediğine yemin edebilirim. Pandemi sebebi ile 2 yıldır sokakta yapılamayan karnaval 10. yılında yeniden ait olduğu yerde, sokaktaydı ve öylesine coşkuluydu ki dünyaca ünlü sokak karnavalı Rio sönük kaldı. Sadece Türkiye değil dünyanın dört yanından gelen turistler dahil iki milyon kişi sokaklardaydı. 3 günde 40 ton et tüketilen kent gastronomi ve eğlencenin başkenti olarak uluslararası arenaya çıkmak istiyor. Nasıl mı? Yerinde inceledim.
#Adana Portakal Çiçeği FestivaliEdebiyat döneminde bilinen birçok farklı dönem bulunmaktadır. Tanzimat dönemi de edebiyatta bulunan en önemli dönemlerden birisi olarak bilinmektedir. Tanzimat dönemi yazarlarının kim olduğunu öğrenmek ve Tanzimat döneminin özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Tanzimat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimGayrettepe’deki Akl-ı Selim Ocakbaşı’na kebap için gitmiştim, mezeler konusunda fazla beklentim yoktu. Yanılmışım çünkü kaliteli malzemeyle yapılmış taze mezeleri az ama özdü. Pek çok mekân gibi gideceğimden habersizlerdi. Özellikle belirtiyorum çünkü bana özel meze veya kebap hazırlanmasına imkân yok.
#AdanaÜlkemizin her bölgesinde oldukça gelişmiş bir yapı ve etkileyici güzellikler bulunmaktadır. Bu bölgeler arasında Akdeniz Bölgesi de yer almaktadır. Akdeniz Bölgesi'nin meşhur illerinden birisinin ilçesi olan Silifke ise oldukça önemli şehirlerden birisidir. Sizler için Silifke nerede, hangi şehrin ilçesi? Silifke ilçesinin nesi meşhur tüm detayları ile derledik.
Ekranların sevilen sevilen yarışma programı Gelinim Mutfakta fellah köftesi ile sofrala konuk oluyor. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde karşılaştığımız fellah köftenin pişerken dağılmaması en önemli noktasıdır. Dilediğinizde buzlukta dondurup uzun süre kullanabileceğiniz dağılmayan fellah köftesi tarifi ve malzemeleri hemen aşağıda...
#Gelinim Mutfakta Fellah KöfteHep etleriyle anılıyor ama Adana’nın yöresel baharat çeşitleri, biber salçası ve sarımsakla farklılaştırdığı fellah köftesi de çok özel bir tat... Sarılma ve kesilme tekniğiyle yıldızlaşan karakuş tatlısıysa her zaman favorim. Adana deniz mahsulleri bakımından da çok zengin. Tüm dünyada talep gören ve oldukça yüksek fiyata satılan mumlu havyar, bölge gastronomisine değer katacak ürünlere en güzel örneklerden biri...
#Adana MutfağıYemek programlarının artmasıyla birlikte yöresel bir lezzet olan fellah köftesi de adı çok duyulan yemeklerden biri oldu. Fellah köftesi tek başına oldukça lezzetlidir. Fakat kullanılacak olan domates rendesi yaz domatesleri ile olursa lezzeti birkaç kat daha da artacaktır. Aynı zamanda içerisine eklenecek sosta kullanılacak olan sarımsak miktarı isteğe göre biraz daha arttırılırsa daha da leziz bir fellah köftesi tüketmiş olacaksınız. Peki, fellah köftesi hangi yöreye ait? Fellah köftesi nasıl yapılır? İşte malzemeleriyle fellah köftesi tarifi
#Fellah Köftesi Hangi Yöreye AitTürk Edebiyatının gelişmesinde; Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde yaşamış, Batı edebiyatından etkilenmiş pek çok sanatçının büyük katkısı olmuştur. Bir nevi geçiş dönemi olan bu süreçte yaşamış ve çok sayıda eser vermiş edebiyatçılardan biri de Ahmet Mithat Efendi'dir. İşte, Ahmet Mithat Efendi kimdir, edebi kişiliği, romanları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Ahmet Mithat Efendi Kimdir?Ayvalık, sonu ille denize kavuşan daracık taş sokaklarından Çamlık’a, Sarımsaklı’dan Cunda’ya hayallerdeki Ege kasabası. Girit’ten ve Midilli’den esen lezzet rüzgârıysa zeytinyağına ve balığına meftun. Tabak tabak Ayvalık-Cunda turumuzda gelenekseli de var, modern adresler de....
#YAZARDeniz mahsulleri ve özellikle kabuklular, envai çeşit ot, tazecik sebzeler ve bir de Ayvalık mutfağının simyası zeytinyağı... Tüm bunlara Girit ve Midilli’den mübadeleyle gelenlerin yemek kültürü de eklenince, Türkiye’nin geri kalanından ayrışan bir mutfak çıkıyor ortaya. Şunu son derece net söyleyebilirim: Ayvalık’ta kötü yemek bulmak uğraş ister.
#BalıkesirBulgurun en anlamlı halini kazandığı tariflerden birisi olan fellah köftesi (sarımsaklı köfte), ülkemizin hemen her köşesinde farklı isimler ve küçük tarif farklılıkları ile sofralara konuk oluyor. Bugün size, baharat ve tercihen bir miktar acı yoğunluğunu hissedebileceğiniz biraz daha güneyli bir fellah köftesi tarifi vermeye çalışacağım. İşte servis tabaklarınızda yerini alacağını umduğum leziz fellah köftesi tarifi...
#Fellah Köftesi