FAZ-3 haberleri sayfasında FAZ-3 hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1775 FAZ-3 haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yerli aşı TURKOVAC’ın Faz-3 çalışması sonuçları açıklandı: “Hastalanma riskini yarı yarıya azalttı, ileri derecede yan etkiye neden olmadı. Hastalığa yakalananlar ya semptom göstermedi ya da hafif atlattı. TURKOVAC en az, karşılaştırıldığı CoronaVac aşısı kadar güvenli ve etkili.”
#TURKOVACTürkiye'nin ilk kullandığı aşılan olan Sinovac firmasının Coronavac aşısı için tüm dünyanın dört gözle beklediği Faz 3 çalışma sonuçları dünyada ilk kez Türkiye’den geldi. Faz 3 aşı çalışmasının makalesi önceki gün dünyanın en saygın tıp dergisi Lancet’te yayınlandı. Prof. Dr. Murat Akova ile Prof. Dr. Levent Doğanay, Demirören Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu.
#CoronavacTürkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) işbirliği ile Türkiye’de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşının Faz-3 çalışmalarında gönüllü başvuruları e-Nabız üzerinden başladı.
#Yerli AşıTürkiye'de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneyleri başlayan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Kayseri Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İKUM) Müdürü Doç. Dr. Zafer Sezer, Faz-2'de gönüllü uygulaması sonuçlarını izleme çalışmasının sürdüğünü söyledi. Sezer, "Mayıs ayında Faz-3’e başlanılması anlamında sıkıntı yok" dedi.
#Zafer SezerTürkiye'de insan denemelerine ilk geçilen koronavirüs aşısı adayının geliştirildiği Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ), 250 gönüllü üzerinde yapılan Faz-2 çalışması tamamlandı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Faz-3 aşamasındaki güvenlik verileri iyi çıkarsa kullanıma geçeceğiz. Ülkemizde kullanılan Çin aşısı da Faz-3 aşaması devam ederken, belli güvenlik aşamasından sonra 'acil kullanım' ile onay almıştı. Biz yerli aşımızda da böyle bir şey olabileceğini düşünüyoruz" dedi.
#Yerli Aşıİzmir'de Prof. Dr. Şükran Köse, gerçekleştirdikleri Faz- 3 aşamasının 'CoronaVac' aşısının oldukça etkili bir aşı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Köse ayrıca, 'Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi'ndeki merkezimizde yaptığımız çalışmada, 630'a yakın gönüllümüz bulunuyor. Burada fark ettiğimiz bir konu var. Gelen gönüllülerin çoğu erkek. Ben 38 yıllık hekimim. Bu tür çalışmalarda daha çok kadınlar olur, ancak burada erkek gönüllülerimiz fazla.' ifadelerini kullandı.
#CoronavacSon dakika haberine göre Türkiye'de yapılan Sinovac firmasina ait aşının etkililiği yüzde 83,5 olarak hesaplandı. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulundu. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova, Sinovac aşısıyla ilgili merak edilenleri açıkladı.
#KoronavirüsAlişan, koronavirüs aşısı için gönüllü oldu. Ünlü şarkıcının koronavirüs aşısı olduğunu düşünenler sosyal medyadan tepki gösterince, Alişan "Aşılama henüz başlamadı. Ben on binlerce TC vatandaşı gibi gönüllü olarak FAZ 3 çalışmasına katıldım" açıklamasını yaptı.
#AlişanKoronavirüs aşısıyla ilgili son dakika haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Birçok ülkede gönüllülere uygulanmaya başlanan Çin'in koronavirüs aşısıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Faz 3 aşamasında bulunan ve Türkiye'nin de sipariş ettiği Çin'in koronavirüs aşısı Sinovac'ın ilk sonuçları geldi. Endonezya devlet ilaç kurumu Bio Farma, Sinovac aşısının yüzde 97 oranında koruma sağlandığı açıklandı.
#SinovacÇİN'de geliştirilen aşının 16 Eylül'de ilk kez Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Faz 3 klinik araştırmaları için İstanbul'da ilk gönüllü aşılamaları yapıldı. Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gönüllü 4 sağlık çalışanına aşı uygulandı.Çinli Sinovac Biotech firmasının geliştirdiği Kovid 19 aşı adayının Faz 3 klinik araştırmaları için ilk gönüllü aşılamaları Ankara ve Kocaeli'nden sonra İstanbul'da da başladı. İstanbul'daki ilk gönüllü uygulamalar Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hemşireler Oğuzhan Erdinç, Demet Aygüler, Erdal Çinkaya ve ebe Dilara Erişen'e yapıldı. Çalışmanın yürütücüsü, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Koordinatörü Sorumlusu Prof. Dr. Volkan Korten, daha önce de erişkinler için bazı aşı çalışmalarının yürütüldüğünü ancak bir pandemi aşısı olarak ilk kez böyle bir süreç içerisinde yer aldıklarını belirterek "Pandemi nedeniyle çok hızlı ilerleyen ve bir an önce piyasaya girmesi beklenen büyük çapta olan bir aşılama kampanyası bu. O nedenle biz de merkez olarak ilk defa tabii ki böyle bir çalışmaya giriyoruz. Türkiye çapında 25 merkezde toplam 13 bin kişi civarında gönüllüye aşı uygulanacak. Yani her merkeze yaklaşık 650 civarında bir gönüllü düşüyor. İlk etapta gönüllü sağlık çalışanları var. Onlarda bir güvenlik problemi olmadığı görüldükten sonra halka genişletilecek çalışma. Yani her merkezde yaklaşık 60 civarı gönüllü sağlık çalışanına aşı uygulaması yapılacak" dedi.
#FAZ 3ABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüBatı Şeria’da İsrail askerlerinin öldürdüğü Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin kasten hedef alındığı değerlendiriliyor. Dün açıklanan otopsi raporuyla keskin nişancı tarafından vurulduğu kesinleşen Ayşenur’un eylemden önce telefonla konuştuğu ABD’deki arkadaşına son sözleri, ‘Korkmuyorum, ama gerginim’ olmuş.
#İsrailİsrailli yasadışı yerleşimcilerin ihlallerine karşı Filistinlilere destek vermek amacıyla Batı Şeria’ya giden Türk barış aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi, İsrailli keskin nişancıların hedefi oldu. Dışişleri Bakanlığı “cinayet” olarak nitelendirdiği olaya sert tepki gösterdi.
#Ayşenur Ezgi EygiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'YAŞAM Bilimleri KOBİ'leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru Ar-Ge Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi' lansmanına katıldı. Kacır, “Tüm geliştirme faaliyetleri Türkiye’de yapılan, fikri hakları tamamen Türkiye’ye ait, klinik araştırmalar için Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onay alan ülkemizin ilk ilaç adayını geliştirdi. Bu muazzam başarı hikayesini önemli yapan sadece global ölçekte hastalara ümit olan bir ilacın keşfedilmiş olması değil. Kendi kaynaklarımızla bir molekülün, laboratuvardan hastalara ilk defa ulaştırılmasının başarılması ve bunun yapılabilirliğinin gösterilmiş olması" dedi.
#Mehmet Fatih KacırAvrupa’nın en önemli onkoloji kongresinde (ESMO) Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin 15 yıldır üzerinde çalıştığı kanser aşısının ilk sonuçları da açıklandı. Ne zaman piyasaya sürülür, etkisi ne ve tek umut bu aşı mı? Akciğer, mesane ve rahim ağzı kanserlerinde yaşam süresinin arttıran ve tümör yayılımını durduran yeni çalışmalar neler? Gelin, tüm bu gelişmelere bir bakalım ve ayrıca kanser hastaları arasında çok konuşulan ama yüksek sesle pek söylenmeyen bir soruya cevap arayalım: “Kanseri duyunca kadınlar mı yoksa genellikle erkekler mi terk ediyor?”
#KANSERZonguldak açıklarında Sakarya Gaz Sahası'ndaki doğal gaz keşfinin üzerinden 3 yıl geçti. Karadeniz doğal gazı, '2020 yılında denizlerde yapılan en büyük keşif, milli imkanlarla yapılan ilk derin deniz keşfi' olarak tarihe geçti.
#KaradenizEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserTÜMOSAN tarafından üretilen FAZ-V emisyon seviyesine sahip motorun emisyon deney testlerine TÜBİTAK RUTE laboratuvarlarında başlandı. Yerlilik ve millilik anlamında ülke ekonomisi için önemli bir adım atıldığını ifade eden TÜMOSAN Stratejik Planlama ve Bilgi Yönetimi Grup Müdürü Yüksel Özdek: “Bu onaydan sonra da tüm traktörlerimizin FAZ 5 emisyonlu olarak sertifikasyon çalışmasını gerçekleştirerek piyasaya arzına başlayacağız. Aynı zamanda bu sadece iç piyasa için değil, Avrupa pazarına da girişimiz için de aslında bir basamak olacak” dedi.
#TümosanTÜMOSAN tarafından üretilen FAZ-V emisyon seviyesine sahip motorun emisyon deney testlerine TÜBİTAK RUTE laboratuvarlarında başlandı. Yerlilik ve millilik anlamında ülke ekonomisi için önemli bir adım atıldığını ifade eden TÜMOSAN Stratejik Planlama ve Bilgi Yönetimi Grup Müdürü Yüksel Özdek: “Bu onaydan sonra da tüm traktörlerimizin FAZ 5 emisyonlu olarak sertifikasyon çalışmasını gerçekleştirerek piyasaya arzına başlayacağız. Aynı zamanda bu sadece iç piyasa için değil, Avrupa pazarına da girişimiz için de aslında bir basamak olacak” dedi.
#TÜMOSANEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Dün gece itibarıyla doğal gaz kuyularının vanasını açarak ana iletim hatlarına gaz basımına başladık. Kuyularla kara arasındaki tesis arasında 170 kilometrelik mesafe var. 30 saatte karada olmasını bekliyoruz. Hedefimiz Perşembe günü karaya çıkarmak" ifadelerini kullandı.
#Fatih DönmezTürkiye Varlık Fonu sahipliğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda tamamlanan, 50 bin kişilik istihdam oluşturacak İstanbul Finans Merkezi projesinin bankalar etabı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılıyor. 20 Nisan'da ise 35 yıl süreyle tüm konutların doğalgazını sağlayacak ve Mayıs ayında kullanılabilecek Karadeniz gazı devreye alınacak. Türkiye için tarihi öneme sahip iki projenin arkasında ise Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak'ın imzası var.
#İstanbul Finans MerkeziTürkiye’nin Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan 710 milyar metreküplük doğalgazı karaya ulaştırma çalışmaları sürüyor. 20 Nisan akşamı ilk gaz Filyos’taki işleme tesislerine ulaşacak ve burada yakılacak. Gazın Türkiye’deki sisteme verilmesi ise mayısın ilk yarısında gerçekleşecek.
#Sakarya Gaz SahasıKalyon Holding’in güneş enerjisi panelleri üreten Fotovoltaik Fabrikası Faz 3 tesisinin açılışı yapıldı. Yeni eklenen faz ile kapasite 2 bin megavata çıkarıldı. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, kapasiteyi 10 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Amacımız güneş enerjisi panellerinde yüzde 85’lik yerlilik oranını yukarı taşımak. Bu tesisle yıllık 500 milyon dolarlık ithalat engelleniyor” dedi.
#Kalyon HoldingKalyon Holding'in Ankara'da güneş enerjisi paneli üretilen Kalyon Fotovoltaik (PV) Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın Faz-3 üretim tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, "Yabancı ortaklarımızla artık daha da büyüyeceğiz. Hedefimiz, şu an 2 bin megavata yakın olan yatırımımızı 10 bin megavata çıkarmak. Biz, ülkemizin enerji bağımsızlığını kazanabilmesine katkı sağlamak için bu işi yapıyoruz" dedi.
#Kalyon HoldingÇanakkale Boğazı'ndan geçen 120 metre yüksekliğe sahip 3 ayağı bulunan Panama bayraklı 'Aras Driller' isimli sondaj platformu, 53 metre batırıldıktan sonra su yüzeyinde kalan ayak yükseklikleri 67 metreye düşürülerek en yüksek noktası 70 metre olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün altından geçirildi.
#ÇanakkaleÇanakkale Boğazı'ndan geçen 120 metre yüksekliğe sahip 3 ayağı bulunan Panama bayraklı 'Aras Driller' isimli sondaj platformu, 53 metre batırıldıktan sonra su yüzeyinde kalan ayak yükseklikleri 67 metreye düşürülerek en yüksek noktası 70 metre olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün altından geçirildi.
#ÇanakkaleVücudu meme kanseriyle savaşacak şekilde eğitmeyi amaçlayan deneysel bir aşı, klinik denemelerin ilk aşamasını geçti. Uzmanlar, bu gelişmeyi aşının meme kanserine karşı çözüm olabileceği yönünde önemli bir adım olarak yorumluyor. Peki aşı hastalıkla mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Ne zaman kullanıma sunulabilir? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkAĞRI'da Nuh'un Gemisi'ne ait kalıntıların olduğu düşünülen alandan alınan numuneler İstanbul Teknik Üniversitesi Laboratuvarı'na getirildi. Sonuçların ardından alanda Nuh'un Gemisi'nin izleri var mı, yok mu belli olabilir. Çalışma süreçleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Kumral, "Bir tufandan çıktık, bunların izleri var mı, yok mu? Bunu ortaya koymamız lazım. Göbeklitepe keşfedildi, dünya tarihi sıfırlandı. Biz de acaba bu keşifle böyle bir yola gidebilecek miyiz" dedi. Prof. Dr. Emin Çitfçi de, "Yapacağımız bir keşifle sonuçlanacaksa bu büyük bir keşif olacak. Jeokimya ve minerolojiye dayalı çalışma olacağı için tartışma getirmez sonuçlar bulacağını ümit ediyorum" dedi.
#Nuh'un GemisiABD’li ilaç firması, bugün erken safhadaki Alzheimer hastalığını yavaşlatan ilacın faz 3 klinik deney sonuçlarını açıkladı. İlk sonuçlara göre bir çeşit antikor tedavisi olan ilaç, hastalığı yavaşlatıyor ve günlük yaşamlarında Alzheimer hastalarına yardımcı oluyor.
#ABDTÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu bünyesinde görev yapan Prof. Dr. Serdar Durdağı, Covid-19'a karşı geliştirdikleri ilaçta Faz-2 çalışmasının tamamlandığını söyledi. Durdağı, "İlaç 9 farklı merkezde 251 hasta üzerinde denendi ve o zamanki standart ilaç olan Favipiravir ile karşılaştırmalar yapıldı. Özellikle Favipiravir'e karşı üstün taraflarının olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
#COVID-19Sosyal medya “Pfizer yöneticisinden itiraf” videosu ile çalkalanıyor. O videoda Avrupa Parlamentosu üyesi Rob Roos’un ‘Aşı piyasaya sürülmeden önce bulaşmayı durdurup durdurmadığı test edildi mi?’ sorusuna ilaç firmasının yöneticisi Janine Small, aşının kullanıma sunulmadan bu konuda test edilmediği, bulaşmayı önleyip önlemediğini bilmedikleri cevabını veriyor ve bunu da ‘Bilim hızında ilerlemek ve bu açıdan, her şeyi risk altında yapmak zorundaydık’ diyerek açıklıyor. Ancak hatırlarsınız ki o ilk dönem aşılar bulaşmayı engellediği söylemi ile de tavsiye ediliyordu. Bilim dünyası bu soru-cevap ardından ikiye bölündü. Gelin, madalyonun iki yüzüne de bakalım.
#PfizerPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminBioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Koronavirüs