Güncelleme Tarihi:
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, 2 bin megavata yakın olan yatırımlarını 10 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Güneş enerjisi panelleri üretilen Kalyon Fotovoltaik (PV) Fabrikası Faz 3 Üretim Tesisi’nin açılışında konuşan Kalyoncu, “Güneş ve rüzgârda gelişmeye devam edeceğiz. Yabancı ortaklarımızla daha da büyüyeceğiz” dedi.
‘500 MİLYON DOLARLIK İTHALATI ENGELLİYOR’
Tesisin üretim kapasitesini 2 bin megavata çıkardıklarını ifade eden Kalyoncu, enerjide yüzde 85’lik yerlilik oranının yukarıya çıkarılmasına yönelik çalışmalara devam ettiklerinin altını çizdi. Kalyoncu, şu bilgileri verdi: “Ar-Ge ve teknik çalışmalarla bu payı yüzde 90’lara çıkaracağız. Çevreye duyarlı yatırımlarla büyümeye ediyoruz. Yabancı ortaklarımızla daha da büyüyeceğiz. Hedefimiz burada olan 2 bin megavatlık üretimi 10 bin megavata çıkarmak. Abu Dabi’deki ortaklarımızla belli bir prensip kararı aldık. 10 yıl içinde bu hedefi başarmaya odaklandık. Türkiye’ye çok faydalı olacak bir tesis kurduk. Bu tesis ve santralımızla yıllık 500 milyon dolar değerinde ithalat engelleniyor. Bunun daha da artmasını bekliyoruz. Yerlilik ve kapasite artışlarıyla bu daha da artacak.”
KARAPINAR BU AY AÇILACAK
Kalyoncu, Konya Karapınar’daki güneş santralının 2022 sonunda tamamlanmasıyla toplam 2 bin 600 futbol sahası kadar alana ulaştığını ve burada toplam 3.5 milyona yakın güneş paneli kullanıldığını anlattı. Konya Karapınar güneş santralının resmi açılışının bu ay yapılacağını kaydeden Kalyoncu, “Niğde, Şanlıurfa ve Gaziantep’te yenilenebilir enerji yatırımlarımız var, bu yıl içinde bitireceğiz. Kapasite artışlarıyla istihdam politikamız da değişecek. 800 kişiyle işe başlamıştık, şu an 2 bin 500 kişi fabrikada, yaklaşık 300 kişi ise Konya Karapınar’daki güneş santralında olmak üzere ailemiz büyüdü. İstihdamda kendi elemanlarımızı yetiştirdik. Yabancı sayısı azaldı” dedi.
ÇİP ÜRETİMİ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Kalyoncu, dünyada son dönemde arz sıkıntısı yaşanan çip teknolojisi üretmeye yönelik altyapının Kalyon PV fabrikasında mevcut olduğunu dile getirdi. Ar-Ge merkezinin bu alanda titizlikle çalıştığını kaydeden Kalyoncu, “TÜBİTAK ve yurtdışındaki benzer kurumlarla görüşüyoruz. Çip üretebilecek wafer üretmek için ön çalışmalar devam ediyor” diye konuştu. Kalyoncu, Türkiye’nin otomobili Togg ile elektrikli şarj istasyonları üzerine görüşmeler yapıldığını da belirtti.