Sadece gençlere hayat hakkı tanıyan, aileye yeni bir üye katıldığında evdeki yaşlının yok edilmesini isteyen bir sistem... ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’ distopik kulvarın klasiklerine selam gönderen, iklim krizi sonrası ayakta kalanların yaşamlarını yeraltında sürdürdükleri bir geleceğin tasvirine soyunuyor. Serpil Altın imzalı yapım, sinemamızın bu kategorideki nadir örneklerinden biri...
#Uğur VardanTatbikat Sahnesi’nin seyirci ile buluşturduğu oyunu ‘Fahrenheit 451’, kitapların yakıldığı distopik bir dünyada kendi varoluşunu bulan bir itfaiye erinin hikâyesini anlatıyor. Erdal Beşikçioğlu, yönettiği ve aynı zamanda sahneye çıktığı oyunla ilgili olarak “Geçmişin distopyası günümüzün gerçekliği olmaya başlayınca insan ister istemez bunları göz ardı edemiyor” dedi.
#Tatbikat SahnesiTanınmış film yapımcısı Harvey Weinstein, taciz ve tecavüz suçlamalarıyla 2020'de New York'ta yargılanmış ve 23 yıl hapse mahkûm edilmişti. Weinstein benzer suçlamalarla bir kez daha yargılanıyor ama bu kez yer Hollywood'un beşiği California. Birkaç hafta öncesine kadar sembolik kabul edilen ikinci dava şu an çok önemli görülüyor. Peki neden?
#Harvey Weinsteinİnsan kaynaklı iklim değişikliğiyle ilgili bugün yayınlanan ve aşırı kurak dönemlerin küresel ısınmayla giderek yaygınlaşacağı uyarısında bulunan bir analize göre, bu yaz yaşanan iklim koşulları Kuzey Yarımküre'deki kuraklığı en az 20 kat daha muhtemel hale getirdi.
#KuraklıkKlima BTU hesaplaması, pek çok yaşam alanında tercih edilen bu iklimlendirme cihazlarının hangisinin kapasite açısından hangi ortama uygun olduğunu gösteriyor. Ev, okul, ofis, mağaza, spor salonu, hastane, yazlık vs. derken günümüzde hayatın pek çok alanında yer alan klimalar arasından en doğru seçim BTU hesaplaması yaparak bulabilirsiniz. Klime btu nedir ve nasıl hesaplanır sizler için derledik.
İklim krizinin ve doğal kaynakların tehdit altında olmasının olası sonuçları giderek daha fazla belirginleşiyor. Yanlış enerji politikaları, aşırı kaynak kullanımı, su kaynaklarının tükenmesi ve ormansızlaşma dünyadaki sürdürülebilir yaşamı tehdit eden konulardan sadece bazıları. Bu olumsuzlukların bizlere ve dünyamıza yaşatabileceği geri dönülemez sonuçların farkına varmak ve olabildiğince hızlı bir şekilde eyleme geçmek gerekiyor. Bu konuda tüm sektörlere büyük sorumluluk düşerken moda sektörü de günümüzün son derece hızlı gelişen teknolojisiyle birlikte bu sorunun çözümüne katkı sağlamaya çalışıyor.
#Teknolojiİzleyicilere varoluşu, evrenin sırlarını ya da insanın dünyadaki amacını sorgulatan filmler felsefi olarak nitelendirilir Bu tür yapımlarda aksiyon ve komedi ögelerinden çok insanı düşünmeye sevk eden diyaloglara yer verilir. Felsefi filmlerde genellikle din, Tanrı, sevgi, özgürlük gibi evrensel temalar işlenir. En iyi ve en çok izlenen felsefi filmleri sizler için derledik.
Yayın dünyasının gündeminde bir çeviri tartışması var. Yazar, yayıncı ve çevirmen Osman Akınhay’ın Twitter’daki sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla başlayan bu tartışma “Google Translate çıktı, çevirmenlik öldü” noktasına kadar geldi.
#Google TranslateTatbikat Sahnesi, ‘Gidion’un Düğümü’ adlı iki kişilik oyunla seyirci karşısında. Veli-öğretmen ilişkisi üzerinden eğitim sistemini eleştiren oyunun, performanslarıyla adlarından söz ettiren oyuncuları Elvin Beşikçioğlu ve Selin Tekman’la buluştuk.
#Gidion’Un DüğümüUkrayna’yı işgal etmesinin ardından, tüm dünyada Rusya’ya uygulanan ekonomik ambargolara ve protestolara her gün bir yenisi ekleniyor. Bu anlamda Rusya’nın izole edilmesi anlaşılabilir bir tutum. Ancak protestoların kültürel ve sosyal hayatta karşımıza çıkan örnekleri ipin ucunun iyice kaçtığını ve saçma bir hal aldığını gösteriyor.
#UkraynaYüksek vücut sıcaklığı pek çok hastalığın belirtisi olabilirken, Covid-19 ile hayatımızda daha da önemli hale geldi. Covid-19 belirtilerinin başında gelen yüksek ateşin enfeksiyona dair etkili bir gösterge olup olmadığı tartışması ise son zamanlarda gündemde yerini aldı. Birçok uzman vücut sıcaklığını etkileyen pek çok faktör olduğunu ifade ederek, bu konuda bir standart belirlenmesine karşı çıkıyor. Tüm detaylar haberimizde...
#Covid-19Plüton, güneş sistemindeki en gizemli ve tartışmalı gök cisimlerinden biridir. Bilim adamlarını ve yıldız gözlemcilerini bu cüce gezegen hakkında daha köklü bir araştırma yapmak için kolları sıvamıştır. Peki, geçmişten günümüze Plüton hakkında neler keşfedildi ve neden gezegen statüsünden çıkarıldı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PlütonGüneş neredeyse mükemmel bir sıcak plazma küresidir. Ortalama yüzey sıcaklıkları 5.778 K civarındadır, ancak üç katmandan oluştuğu için değişkenlik gösterir. Fakat tam verilere göre Güneş ne kadar sıcak? Bu soruyu yanıtlamak biraz zor, çünkü bu gök cismi sıcaklıklarda büyük farklılıklar gösteriyor. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#GüneşDünya, iklim değişikliğinden dolayı gün geçtikçe ısınmaya devam ediyor. Buzulların erimesi, orman yangınları, kuraklık gibi endişelere şimdi volkanların harekete geçme olasılığı da eklendi. Ancak en dikkat çeken nokta ise bu volkanik püskürmelerin soğumaya neden olma ihtimali… Peki volkanlar küresel ısınmayı etkileyebilir mi? Türkiye'de püskürme potansiyeline sahip volkan var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Volkanlarİnsanların yapacağı her türlü planlamalarda göz ardı etmediği ve sürekli takip ettiği bir husus bulunmaktadır. Bu husus havanın durumu ve hava gösterdiği sıcaklıktır. Tatiller, geziler, seyahatler, üretimler hep havanın durumuna göre yapılır. Burada termometreler etkin bir rol oynar. Peki havanın durumunun belirlenmesi için kullanılan termometre tam olarak ne işe yaramaktadır? Termometrenin özellikleri ve fonksiyonları nelerdir? Termometrenin çalışma mantığında ne vardır? İşte, termometrenin tanımı, özellikleri, çeşitleri ve kullanım alanları hakkında detaylar.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğini ele alma mücadelesinin arkasında, atmosferimizdeki sera gazlarındaki artış yatıyor. Dünya'ya çarpan radyasyonun yaklaşık yüzde 30'u bulutlar, buz ve diğer yansıtıcı yüzeyler tarafından uzaya geri yansıtılıyor. NASA'ya göre geri kalan yüzde 70 okyanuslar, kara ve atmosfer tarafından emiliyor. Peki, sera gazı nedir ve nasıl oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sera Gazı Nedir Nasıl Oluşur?Yılmaz Şener, ‘Elia’da dünya distopya edebiyatının kült eserlerindeki anlatılagelen kurulu sistemin hemen öncesine, distopik evrende ilk anlarda olabileceklerin araştırmasına girişiyor. ‘Cesur Yeni Dünya’da uyuşturucu maddeler, ‘1984’te işkence, ‘Fahrenheit 451’de televizyonla oluşturulan ‘mutlu bireyler’in yanına mutsuz bir ‘ada’ bırakıyor.
#Yılmaz ŞenerABD’nin 45’inci başkanı Trump giderayak sosyal medyanın gölgede kalan ve karanlık sayılabilecek bir gücünü ortaya çıkardı. Sosyal medyanın bir devlet başkanını susturacak derecede güçlenmesi, geçen haftalardaki WhatsApp vakası gibi ‘kimin kime hizmet ettiği’ sorularını da gündeme getirdi.
#YazarAdidas’lar, Nike’lar, Makita’lar, Dell’ler, Fahrenheit’lar, Dolce&Gabbana’lar... Liste uzayıp gidiyor. İnternet alışveriş platformları, ikinci el ürün satış siteleri sahte ürün cennetine dönüştü. İhbar üzerine çalışan denetim mekanizmasının sahte ürünü daha satışa çıkmadan yakalaması için ise çaba şart.
#YazarHaftanın öne çıkan iki filmi de kitap uyarlaması. Gerçek olaylara dayanan “Penguin Bloom”, Naomi Watts’ın performansıyla merak uyandırırken, Aravind Adiga’nın çok satan romanından uyarlanan “Beyaz Kaplan” da, Bollywood’un en çok kazanan oyuncularından Priyanka Chopra’yı başrole taşıyor. Takipçileri için “Euphoria”, “Menajerimi Arayın” ve “Snowpiercer” yeni sezonlarıyla ekranlara gelirken, alternatif müzik tutkunlarının beklediği “Herkes Tek” konseri perşembe akşamı Moda Sahnesi’nde çevrim içi yayında. Polisiyenin unutulmaz karakterleri Sherlock ile Watson’ı yeni bir serüvende yeniden yaratan David Stuart Davies romanı “Sherlock Holmes: Ölüm Papirüsü”, kitap raflarında haftanın öne çıkanı.
#FİLM