Alzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerYasin suresi Mekke döneminde inmiştir. 83 âyettir. Adını ilk ayette geçen "Ya-Sin" kelimesinden almıştır. Sizler için Yasin Suresi Oku ve Dinle içeriğimizde sureyi anlamak ve ezberlemek isteyenler için Yasin-i Şerif'in konusu, anlamı, önemi, fazileti, faydaları tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu ile birlikte Diyanet Meali için tüm detayları bir araya getirdik.
#Yasin SuresiFarklı alışkanlıklara sahip yabancılarla bir arada yaşamak toplum olarak uzun süredir verdiğimiz bir sınav. Yaşam tarzımızın tehdit edildiğine inanıyor birçoğumuz. Zaman zaman tansiyon da yükseliyor, istenmeyen şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz. Peki, verdiğimiz tepkiler, sarf ettiğimiz sözler bizi ırkçı mı yapıyor? Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#IrkçılıkErzurum'da önceki gün sitenin bahçesinde oynarken otoparktan çıkan otomobilin çarpmasıyla ölen Alparslan Cellat'ın (5) babası Ahmet Cellat (31), "Acı insanın içini yakıyormuş. Gözümüzden sakınıyorduk. Ailenin tek çocuğu ve tek torunuydu" dedi.
#ErzurumErzurum'da önceki gün sitenin bahçesinde oynarken otoparktan çıkan otomobilin çarpmasıyla ölen Alparslan Cellat'ın (5) babası Ahmet Cellat (31), "Acı insanın içini yakıyormuş. Gözümüzden sakınıyorduk. Ailenin tek çocuğu ve tek torunuydu" dedi.
#ErzurumAkıllı telefonlar artık hem işimizin hem de özel hayatımızın bir parçası... Telefonların hayatımızda bu kadar yer kaplaması, güvenlik konusunda çok dikkatli olmayı gerektiriyor. Son yıllarda siber korsanlar çoğunlukla e-posta, sosyal medya ve banka hesaplarımızı hedef alıyor. Peki tehdit altında olduğumuzu nasıl anlarız? Finlandiyalı ‘beyaz şapkalı’ (iyi niyetli) hacker Ash Shatrieh hesaplarımıza üçüncü kişiler tarafından ulaşıldığını gösteren beş temel işarete dikkat çekti. Biz de Shatrieh'nin uyarılarını uzmanlarla mercek altına aldık.
#TeknolojiMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz DepresyonuMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz DepresyonuDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisAlzheimer erken teşhisi zor, kesin tedavisi olmayan bir hastalık. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün. Geçen hafta ABD’de onay alan bir ilaç beklentiyi yükseltti. Veriler ilacın bilişsel işlevlerdeki düşüşü 18 ayda yüzde 27 oranında azalttığını gösteriyor.
#AlzheimerKahve hem fonksiyonellik hem keyif için tüketilen nadir gıda ürünlerinden biri. Etiyopya’dan Yemen’e köle tacirleriyle gelip Arap yarımadasında şöhret kazandıktan sonra dünya sahnesine adım atan kahve, dini ritüellerden işçi sınıfı menülerine, sosyal siyaset alanlarının ortak paydası olmaktan ultra gurme alt kültürlerine kadar her kılıfı giydi.
#BursaFosil, geçmişte yaşayan bitki ve hayvanların taşlaşmış kalıntılarına denir. Fosiller, içinde bulundukları sedimanter kayaçların oluştukları jeolojik zamanları gösterirler. Peki fosilleri inceleyen bilim dalına ne denir? Fosiller sadece hayvan kalıntılarından mı oluşur, nasıl meydana gelir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Fosilleri İnceleyen Bilim Dalına Ne DenirBritanyalı sanatçı kolektifi United Visual Artists’in Borusan Contemporary’de açılan sergisi ‘Kaosun Eşiği’, ışık, form ve hareketin iç içe geçtiği heykel, performans ve mekâna özgü yerleştirmeleriyle seyircisini kozmikten dünyeviye doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Sergi, aynı zamanda dünyadaki yerimizi sorgulamamıza dair bir çağrı.
#United Visual ArtistsOnlar Türkiye’nin en gözde çiftlerinden. İkisi de başarılı, yetenekli, güzel ve sempatik. 9 yıldır birlikteler, 6 yıldır evliler... Tatlı ve şakalı atışmaları, birbirlerine duydukları büyük aşk ve çocuklarıyla ilişkileri sosyal medyada milyonlar tarafından takip ediliyor. Bu sezon biri yeni dizisiyle, diğeri sinema filmiyle ve birlikte rol aldıkları reklam projeleriyle sık sık karşımızda olacaklar. Pelin Akil ve Anıl Altan’la buluştuk; hayatlarını, ilişkilerini ve ikizlerini konuştuk: “Bizim aşkımız, zorlamadan, kasmadan, içimizden geldiği gibi bir aşk.”
#Pelin AkilBebeklerde dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de dil gelişimidir. Bu sebeple bebeklerde ve çocuklarda dil gelişiminin gidişatını da bilmek gerekmektedir. Dil gelişimi her çocukta değişkenlik gösterse de bireysel farklılıklar az olmaktadır. Peki, bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar ve evreleri nelerdir? Bebeklerde dil gelişimi için neler yapılmalı? Sizlere bebeklerde dil gelişimi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#BebekYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkGünlük burç yorumlarınızı okudunuz mu? 19 Nisan'da aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın, 19 Nisan günlük burç yorumlarını açıkladı! Aygül Aydın,19 Nisan Salı günü Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor detaylı olarak anlattı. İşte, 19 Nisan 2022 Salı günlük burç yorumları...
#BurçlarDolunaylar yeniaylar ya da tutulmalar derken günler günleri, yıllar yılları kovalıyor. Nisan bitiyor, Ramazan Bayramı’na ilerliyoruz. Sonra vay efendim yaz geldi derken sonrasında okullar açıldı sonbahar ve yılbaşı kapanış deyip 2023 yılına gideceğiz. Bu esnada hayatınızda neler yaptığınız 2023 için çok önemli olacak. Çünkü 2023 yılı sonrası pek hazırlanmaya vaktiniz artık olmayabilir. Çünkü dünya hızlı bir yöne eviriliyor. Ürkütücü konuşmalar yapıp sizi huzursuz etmek değil amacım… Uyandırmaya çalışmak…
#HürriyetDünya çapında herkesin bildiği gibi kelebeklerin ömrü oldukça kısadır. Hatta bu durum birçok dil üzerinden deyim kapsamında da kullanım imkanı vermektedir. Mecazi olarak kullanımı ile beraber, aynı zamanda kelebeklerin yaşam döngüsü de önemli bir yere sahiptir. Peki, kelebeğin yaşam döngüsü nedir ve nasıl gerçekleşir? Kelebeklerin yaşam döngüsünün aşamaları ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#EğitimHücre, çok hücreli canlıların en küçük yaşam birimi olmaktadır. Aynı zamanda canlı için tüm yaşam özelliklerini barındırmaktadır. Uygun şartlarda yaşamını bir başına devam ettirme becerisi bulunan hem temel yapı hem de işlem parçasıdır. Zar-enzim ve organel yapıları sayesinde canlılıklarını devam ettirmektedirler. Oldukça küçük yapılardan meydana gelmektedir. İşte, hücre döngüsü hakkında merak edilen tüm detaylar.
#EğitimTüm canlılar yaşarken evreler geçirebilmektedir. Bu geçirilen evlerin tamamı biyolojik yaşam döngüsüyle ilgilidir. Bilindiği gibi biyoloji canlıların doğma, gelişme ve büyüme gibi yaşam evrelerini konu alan bilim dalıdır. Yaşam bilimi olarak da bilinmektedir. Bu konuyla ilgilenen bilim insanlarına da biyolog ismi verilmektedir. Biyolojik yaşam döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir, yaşam döngüsünün aşamaları, evreleri ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#EğitimAy herkesin, her gece gökyüzüne baktığında gördüğü ve gecenin ışık almasına yardımcı alan bir gezegendir. Ancak ay birçok farklı şekillerde görülebilmektedir. Ayın hareketlerine göre ve evrelerine göre şekilleri değişmektedir. Sizler için ay döngüsü nedir, nasıl olur, isimleri ve aşamaları hakkında bulunan bütün bilgileri sizler için detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimYazılım, teknolojinin geliştiği elektronik alanda cihazlara verilen bir görevin komutlara yansımış halidir. Bilgisayar dilinde yapılmakta ve gelişme göstermektedir. Yazılım birçok kolaylığı beraberinde getirmektedir. İletişim kolaylığı, zamanda tasarruf ve iş bitirmede hızlılık gibi önemli etkileri söz konusudur. Ayrıca teknoloji ile entegre bir şekilde gelişimini sürdürmektedir. Her geçen gün yazılım dünyasında önemli atılımlar meydana gelmektedir. İşte, yazılım yaşam döngüsü hakkında tüm detayları derledik.
#Eğitim