Evkaf Apartmanı... Bugünkü bilinen adıyla Küçük Tiyatro... Ankara’da sadece tiyatroseverler için değil, bu şehrin tarihi ve kültürel dokusuna değer veren herkes için büyük önem taşıyor. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, tarihi bina için, “Tiyatro mabedi” diyor. Çünkü, Türk tiyatrosunun en önemli isimleri bu binanın kapısından içeri girdi, sahnesinin tozunu yuttu. İşte, 100 yıla yaklaşan ömrüyle Ankara kültür ve sanat hayatına ışık tutmaya devam eden Evkaf Apartmanı’nın hikâyesi...
#Evkaf ApartmanıTürkiye Cumhuriyeti’nin 1932’ye kadar ilk Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılan Atatürk Köşkü... Bugün Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu olarak hizmet veren Evkaf Apartmanı... Hürriyet Ankara, okurlarını mimari yapılarda fotoğraflarla tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Hürriyet Ankara, ‘Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında başkentin sivil mimarisi ve kentin eski mahallelerinde tarihi yolculuğa çıkıyor. Ankara ile ilgili görsel ve yazılı belgeleri 1994’ten beri derleyerek araştırmacıların hizmetine sunan Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), 1926-1932 yılları arasında fotoğraf arşivinde yer alan mimari yapıları ve bu yapılara ilişkin notları Hürriyet Ankara okurlarıyla paylaştı:
#Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama Ve Araştırma MerkeziAmatör bir çizer olarak, sosyal medyada takip etmekten en çok keyif aldığım kişiler sanatçılar. Bu sebeple film ya da dizi izleyemiyorum. Yapabildiğim ancak dinlemek. Dinlerken sayısız çizerin işleri arasına dalıp gidiyor, baktıkça mutlu oluyor, ilham alıyor, bazen de ‘Bunu ben neden düşünemedim’ deyip kıskanıyorum.
#ANKARAFakültenin kuruluş yasası, TBMM’de 14 Haziran 1935’te kabul edildi. Fakülte 1935 yılı sonlarına doğru ilk öğrencilerini aldı. Henüz Ankara Üniversitesi diye bir kuruluş yoktu. Başlangıçta çoğunluğu öğretmen okullarında veya burslu, yatılı liselerde yetişen gençler DTCF’ye yöneltilmişlerdi. Bunların içinde seçkin, zeki öğrencilerin mühendislik veya doğa bilimlerine yönelenlerinden de ikna ile alınanlar oldu. Halil İnalcık Hoca böyleydi.
#YAZARHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi’ne konuk oldu. H.Ü Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, “Öğretim üyesinin, öğrenci temsilcisinin her konuyu rahatlıkla konuşabildiği Ankademi projesindeki bu iklime Türkiye’nin ihtiyacı var” dedi.
#Ankademiİsim babası Mustafa Kemal’den duvarlarına imzasını atan mimar Bruno Taut’a, Muhsin Ertuğrul’dan diğer tüm efsane hocalarına kadar modern Türkiye’yi var eden pek çok ismin emeğinin geçtiği bir eğitim ekolü Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi. Kısaca DTCF... Mezunları, bugün ülkenin kültür sanat hayatına yön veren isimler. Bu isimlerden biri de tiyatro bölümü mezunu, yazar Murathan Mungan. Bu hafta başında yayımlanan 686 sayılı KHK ile beş öğretim görevlisini kaybederek fiilen kapanma noktasına gelen okulunu, savunulması gereken bir kültür sanat kalesi olarak tarif ediyor.
#AnkaraAnayasa’da ikinci resmi dil olması istenen Kürtçe, televizyonlarda, gazetelerde günlerdir tartışılıyor. Kürtçeyi yüceltmek isteyenler karşı taarruzla konuyu, “Güneş Dil Teorisi”ne getirip Atatürk’ün düşünce yapısını ve Kemalist devrimin tarihsel konumunu küçük düşürmeye gayret ediyor. Gerçekten “Güneş Dil Teorisi” hurafe miydi? Düşünsel kaynakları nelerdi? Atatürk’ü hangi yabancı bilim adamları etkiledi?
Cumhuriyet bu yıl 85 yaşına basıyor. Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte Atatürk’ün de isteğiyle mimari bir hareket yaşanmıştı. "Milli mimari" adını taşıyan bu hareketin özelliklerini taşıyan binaların çoğu, bugün Cumhuriyet’in simgeleri olarak görülüyor. Jürimiz Cumhuriyet’in modernist ve yenilikçi mimarisini en iyi yansıtan 10 binayı seçerken listenin ilk sırasına Florya Atatürk Deniz Köşkü’nü yerleştirdi.
Geçen yıl hayata veda eden efsane tarihçi Halil İnalcık’ın 26 yaşında hazırladığı ‘Tanzimat ve Bulgar Meselesi’ adlı doktora tezi, 75’inci yılında özel bir baskıyla yayımlandı. İlber Ortaylı, “Bir öncü kitap” olarak tanımladığı yıllardır kayıp olan tezi ve yakın dostu Halil İnalcık’ı yazdı.
#Kitap Sanat40 gün sonra 100 yaşını tamamlayacaktı. En tanınmış bilim adamları ve filozoflar arasında dahi 99’uncu yaşına kadar kalıcı eser veren görülmez. Halil Hoca, Doğu’nun ve Batı’nın saygıyla ve çekinerek andığı bir otoriteydi. Hepimiz o çekinenlere dahiliz. İnalcık literatürü insanların dikkatli yazıp konuşmalarına neden olduğu sürece verimli çalışma yapılıyor demektir.
#Halil İnalcık