Bundan haberiniz var mıydı?

Güncelleme Tarihi:

Bundan haberiniz var mıydı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2013 00:00

Devlet Tiyatrosu 2011’de harika bir işe imza atmış da bizim haberimiz yokmuş!

Haberin Devamı

10 bini aşkın tiyatro kitabı ve binlerce oyun tekstinin bulunduğu bir kütüphane ve 64 yıllık Devlet Tiyatrosu’nun görsel arşivini içeren bir mabet...

Tiyatro sevdalıları için Ankara’nın Ulus semtinde nefis bir mekân var. Üstelik bir zamanlar Orhan Veli Kanık, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi usta şair ve yazarların, Saip Tuna gibi ressamların da yaşadığı Evkaf Apartmanı’nda. Bugün Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün kullandığı, yaklaşık bir asırlık ömre sahip binanın en üst katına nostaljik bir asansörle çıkıyorsunuz. Karşınızda gördüğünüz kapı, koca bir dünyaya açılıyor; Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi.
Yarı klasik biçimde dekore edilmiş bu kütüphanede 10 bini aşkın sayıda kitap tiyatro meraklılarının ilgisini bekliyor. Üstelik kütüphanede felsefe, edebiyat ve tarih kitaplarının yanı sıra, bugüne dek Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmiş tüm oyunların tekstlerine de burada ulaşmak mümkün. İhtiyacınız olduğu takdirde fotokopilerini çekip, telif yasasına uygun biçimde yararlanabiliyorsunuz.
Bana kalırsa kütüphanenin en büyüleyici yanı, dijital oyun bilgi sistemi. Bu ne mi demek?
Bir yandan kahvenizi yudumlarken, en sevdiğiniz oyunun 10 yıl önceki sahnelenişini plazma ekranında izleyebilmeniz demek. Ben klavyenin başına oturur oturmaz özlemle hatırladığım ‘Yer Altından Notlar’, ‘Ben Ruhi Bey Nasılım?’, ‘Benerci Kendini Niçin Öldürdü?’ gibi oyunlara baktım mesela. Sonra Işıl Kasapoğlu’nun 1998 yılında yönettiği Cyrano de Bergerac’la bu sezon sahneye koyduğu yorumu arasındaki farklara baktım. 1998 yılı diyorum, ama sistemde Devlet Tiyatrosu’nun ilk yıllarındaki oyunlara dek geçmişe dönebiliyorsunuz. Son on beş yılın video kayıtları var. Daha eski tarihli oyunlarınsa fotoğrafları, broşürleri, afişleri, künyeleri, hakkında
yazılmış yazılar, basın kupürleri incelenebilir. Hemen www.devtiyatro.gov.tr’e girerek arşiv sekmesine tıklayıp, dijital oyun bilgi sistemini seçerek siz de sistemde gezinebilirsiniz. Yalnız oyun görüntülerine sadece kütüphaneden ulaşılabiliyor. Yine Devlet Tiyatrosu’nun sitesindeki arşiv sekmesinden Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi kataloğunu da inceleyebilirsiniz.
Devlet Tiyatrosu, özel tiyatroları ve tiyatro meraklılarını da bu kütüphaneye destek vererek, Türkiye tiyatrosunun görsel ve yazılı arşivini zenginleştirmeye davet ediyor. Böylesi bir kütüphane hem tiyatro sanatçıları, hem tiyatro öğrencileri ve araştırmacıları hem de meraklı tiyatro izleyicisi için cennet niteliğinde! Bir gidip göz atın, İçinden çıkamayacaksınız...

Haberin Devamı

Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi herkese açık. Hafta içi her gün 09.00-19.00, cumartesi günleriyse 13.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Haberin Devamı

Down sendromlu gençlerden djembe şov!

Ülkemizde, insanlığın iyiliği için karşılıksız ve gönüllü hizmetlerde bulunan Lions Kulüpleri, önemli bir sosyal sorumluluk projesine daha imza atıyor. Uluslararası Lions Dernekleri 118-Y İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Çevresi Federasyonu Çamlık Sahil Lions Kulübü, down sendromlu gençlerimizin toplumla kaynaşmasını ve kendilerini geliştirmelerini hedefleyen proje kapsamında son derece keyifli bir şov düzenliyor. Down sendromlu 25 genç tarafından gerçekleştirilecek muhteşem djembe şovu, 3 Mart 2013 Pazar günü Meydan Alışveriş Merkezi’nin amfiteatrında, 14.00- 16.00 saatleri arasında sizleri bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!