Franckelie Laloum, Jean Philippe Borro ve Julien Lefebvre gibi ünlü şefler yaz boyunca Antalya’da lezzet tutkunlarıyla buluştu. Bugün ve yarın da iki yıldızlı Fransız şef Michel Portos ve ‘Evdeki Şef’ temasıyla menülerini misafirlerinin mutfağına girerek sunan Michelin yıldızlı şef Gregory Mirer gastronomi meraklılarıyla bir araya gelecek.
#GastronomiAslında hayali adını başarılı bir futbolcu olarak duyurmaktı. Ancak yaşadığı sakatlık sonrası otel ve işletmecilik alanlarında eğitim aldı ve kendisini bir anda mutfakta buldu. Dünyanın en ünlü şeflerinden biri haline geldiği uzun kariyerinde toplamda 16 Michelin yıldızı toplamayı başarıp mesleğinin en başarılı isimlerinden biri olmayı bildi.
#Gordon RamsayEvrim Akın bu hafta, arabesk-fantezi müziğin sevilen yorumcusu, Pınar Dilşeker’in evine konuk oldu. Evinin kapılarını ilk kez “Evrim Akın İle Ev Gezmesi”ne açan Dilşeker merak edilenlerini de anlattı.
#Evrim Akın İle Ev GezmesiRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞGeçen hafta Avustralya’daki restoran endüstrisinin son yıllardaki en sıkıntılı günlerini yaşadığını ve bu etkinin ülkemizde hissedilip hissedilmeyeceğini merak ettiğimi yazmıştım. Bu hafta da restorancılar ve tüketiciler sektöre destek olup ayakta tutmak için neler yapabilirler, onu tartışalım…
#RestoranCoşkun Sabah, Ahmet Özhan elinin değdiği binlerce öğrencisinden en meşhur olanları… İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda 49 yıl aralıksız ders veren, 42 yılını da Üniversite Korosu Şefi olarak geçiren Klasik Türk musikisi alanında ‘hocaların hocası’ Süheyla Altmışdört ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem müzikteki yeni usul ‘fasıl’ları konuştuk. 97 yaşındaki Altmışdört, “Krallık bir İngiltere’de bir de musikide vardır; tek idareci şef, tek anayasa notalardır! Şimdiki fasıllar fasıl değil. Güzel okumak; hissetmek demektir, yorumdur. Musiki çok bağırmak değildir” diyor...
#Süheyla AltmışdörtÇankaya Köşkü’nde farklı bir heyecan vardır; çünkü Mustafa Kemal’in özel konukları gelecek, yemekte ülkenin geleceğine dair konular konuşulacak ve ertesi gün Cumhuriyet ilan edilecektir... Levent Onan imzalı ‘Son Akşam Yemeği’, bu önemli günde yaşananlara köşkün yanındaki mutfağın sakinlerinin cephesinden bakarken temel olarak Osmanlı’yla Cumhuriyet arasındaki tarihsel sürekliliğe vurgu yapıyor.
#CumhuriyetBu hafta Asaf Avidan ve Buika, Zorlu PSM’de konser verecek. 33. Akbank Caz Festivali kapsamında Mercan Dede ve Mert Pekduraner farklı sahnelerde izlenebilir. Borusan Contemporary, Mat Collishaw’un ‘Aritmi’ sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Yaşayan efsane Carl Cox, Volkswagen Arena’da DJ kabininin başına geçecek.
#KonserAnavarza Bal’a Londra’dan ödül geldi. Netflix, Los Angeles’ta restoran açıyor. Özsüt tatlılarında Jersey sütü kullanmaya başladı. Schafer altın desenli tabak serisini, Tefal zahmetsizce temizlenebilen doğa dostu tavalarını çıkardı. Yeme-içme dünyasından en son haberler burada.
#TatlıEvde elinde tatlı kaşığıyla çocuklarına bal yedirmeye çalışıyor, onların sağlıklı beslenmesini önemsiyor hatta kızı Sude’nin önüne balıkları elleriyle ayıklayıp limonlayarak koyuyor. “Babalık mükemmel bir duygu” diyen şef Mehmet Yalçınkaya’dan bahsediyorum... Babalar Günü vesilesiyle buluştuğumuz şef, babalara önemli bir mesaj da veriyor: “Çocuklarınızın sizin dünyanıza gelmesini beklemeyin, siz onların dünyasına girmeye çalışın.”
#Mehmet YalçınkayaMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıBu hafta Kanadalı orkestra şefi Charles Olivieri Munroe ve keman sanatçısı Jülide Yalçın, İDSO eşliğinde AKM’de klasik eserler seslendirecek. Zuhal Olcay Hayal Kahvesi Aqua Florya’da, Göksel Dorock XL Venue’de sahneye çıkacak. Gece hayatının renkli isimleri farklı mekânlarda mikrofonun başına geçecek. Konser, sergi ve atölye önerilerimiz için ajandamıza göz atmayı unutmayın.
#AjandaŞef Ömer Bozyap’la yaz başında Galata Port’ta düzenlenen bir etkinlik sırasında tanışmıştım. Sirkeci’de bir otelin içinde “Ocak” adlı bir restoranı olduğunu anlatmıştı. Yaz telaşı ve seyahatler bitince aynı ekip buluşma sözü vermiştik. Nihayet hafta başında buluşabildik.
#Müge AkgünBen çocukken dedemin fırınlayıp soyduğu kırmızı kapya biberler, sarımsak ve sirkeyle kavanozlanırdı. Sonra da üzerine zeytinyağı gezdirilip mezesi yapılırdı. Köz kırmızı biberin tatlılığı, levrek ve akya gibi balıklarla çok iyi uyum gösteriyor; püresi buğulamalara çok yakışıyor. Çiğden kullanmak isterseniz doğranmış kırmızı biber, şeftali, kırmızı soğan ve maydanozu harmanlayıp karidesle servis edebilirsiniz.
#Kapya BiberHer yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#Bodrum13. Uluslararası Opera Festivali başladı. Bu hafta Haliç Kültür Merkezi Açık Hava Sahnesi’nde ‘Tosca’ operası oynanacak. mor ve ötesi Antalya’da, Gaye Su Akyol Alaçatı’da, Melek Mosso Bozcaada’da olacak. Bisiklet tutkunları için Zorlu PSM amfide Fransa Bisiklet Turu gösterimleri gerçekleşecek. City Fest başlıyor, 6 gün boyunca Parkorman’a yıldız yağacak. Festival, sergi ve atölye önerilerimiz için ajandamıza göz atmayı unutmayın.
#13. Uluslararası Opera Festivali