Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını, tüm dünyada yaşam şekillerini etkiledi. Sportif, sosyal, kültürel organizasyonların iptal edilmesi, sinema ve alışveriş merkezlerinin kapatılması, okulların tatil edilmesi, karantina uygulamaları ile “evde birlikte zaman geçirme” kavramını hatırladık. Uzmanlar, tüm bu gelişmelerin herkesin hayatında köklü değişikliklere yol açtığını belirtiyor.
#Evde Zaman GeçirmeKış geldi, sokak aktiviteleri bir süreliğine rafa kalktı. Hafta sonu canınız bir şey yapmak istemiyor ama boş boş oturmaktan da sıkılıyorsanız çözümü bulduk! Önereceğimiz şeylerle evin içinde kafanız meşgul olurken, bir yandan da keyifli vakit geçirmiş olacaksınız.
#Ev AktiviteleriMersin'in Tarsus ilçesinde zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan aile üyelerinden 3 çocuk hayatını kaybetti. İlk bulgulara göre, ailenin fare zehirinin buharlaşması sonucu solunum yoluyla zehirlendikleri tespit edildi. Bu acı olay, çoğumuzun haşerilerle mücadelede biliçsizce kullandığı böcek ilaçları ve zehirler ile ilgili bilinmesi gerekenleri tekrar gündeme getirdi. Biz de konuda uzman isimlerle konuştuk.
#Fare ZehiriDün hayatını kaybeden işinsanı Rıza Kalkavan’ın sahte içki yüzünden öldüğü iddia edildi. Bu iddialar, dikkatleri her yıl onlarca cana mal olan sahte içkiye çevirdi. Son 1 yılda 600 ton sahte alkol ele geçirildi. Uzmanlar genellikle merdiven altı satılan bu zehirlere karşı uyarıyor...
#Sahte İçkiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozBugünlerde nereye baksak yüzüne ‘küçük bir dokunuş’ yaptırmış birileriyle göz göze geliyoruz. Kimileri botoks ve dolguyla yetiniyor ama pek çok kişi de estetik ameliyat yolunu seçiyor. Dudaklar iyice şişiyor, yüzler geriliyor, beller incelip kalçalar büyüyor. Fakat doğru uygulanmazsa bu işin büyük riskleri var. Genç ve güzel olma arzusuna belki de bir yerde çizgi çekmek gerekiyor. İşte o sınırların nerede başladığını plastik cerrahlarla konuştuk.
#Estetik51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeMasterChef tantuni tarifi izleyiciler tarafından araştırılıyor. Mersin'in meşhur lezzeti tantuniyi evde de kolayca hazırlayabilirsiniz. Yanında acı biber turşusu ve ayranla da enfes bir menü oluşturabilirsiniz. Kendi mutfağınızda kolayca hazırlayabileceğiniz pratik tantuni tarifi ve malzemelerini sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Tantuni TarifiFaik Öztürk ile ilişkisi hakkında samimi açıklamalarda bulunan Safiye Soyman, “Aldatılmayı affetmem, 30 seneyi bir anda bitiririm. Duyduklarım olmadı desem yalan olur. Ama çok emin olmam lazım. Bu zamana kadar hissetmedim. Bana ihanet ederse Türkiye’yi terk etsin” diye konuştu.
#Safiye SoymanUzun süredir ekranda, izleyiciyi büyülüyor. Son üç senedir kariyerinin altın çağını yaşıyor; “20’li yaşlarda olsam oraya kendimi kaptırmamam, savrulmamam mümkün değildi” diyor. Şimdi Evrim Alasya hem ekranda hem de ‘Aşk Biter mi?’ oyunuyla sahnede. Onunla hayatının makas değiştirdiği anları, en büyük yüzleşmesini, ona çıkış yolu sağlayan mottoyu ve aşkı konuşuyoruz, diyor ki: “Bu hayatta Evrim’in egosunu aşktan başka hiçbir şey kıramadı.”
#Evrim AlasyaCHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grubu Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı'nda tutuklanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'le ilgili açıklamalar yaptı. Özel, "Esenyurt belediyemize yönelen demokrasi ve hukuk dışı saldırılar nedeniyle toplantımızı İstanbul'da gerçekleştiriyoruz. Tüm milletvekillerimizle 3 gündür İstanbul'dayız. Esenyurt'a ve Esenyurt halkının seçme iradesine yapılan darbeyi püskürtene kadar, İstanbul'un, Türkiye'nin seçme iradesine uzanmaya niyetlenen o eli boş döndürene kadar hep birlikte elimizi Esenyurt'un üzerinden çekmeme noktasında sonuna kadar kararlıyız. Bir telefonla çağırsan gidecek zaten. Niye kaçsın yüzde 50 oy almış. Çağırsan ifadeye gelir" dedi.
#CHPDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozVan'da, 27 Eylül'de kaybolan ve Van Gölü kıyısında cesedi bulunan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in cenazesi, Diyarbakır'da dün toprağa verildi. CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz ise Rojin'in ölümü ile ilgili soruşturmadan çarpıcı bilgiler paylaştı. Rojin’in kütüphaneden aldığı son kitabın Sait Faik Abasıyanık’ın 'Kayıp Aranıyor' olduğu öğrenilirken internetteki aramaları da dikkat çekti.
#Rojin KabaişAnkara Kalesi’ndeki Pirinç Han’da 34 yıldır gramofon tamiri yapan 69 yaşındaki Abdülkadir Akcan, gençlik yıllarında ‘kendi kendine öğrendiği ve geliştirdiği’ mesleğini devam ettiriyor. Nostaljinin en sadık taşıyıcısı Akcan, “Dünyada bu işi yapanlara baktığımda ‘Ben de fena usta değilmişim’ diyorum. Fransa’dan bile tamir için gramofon geliyor” dedi.
#Gramafoncu KadirEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeEn sık görülen göğüs duvarı deformiteleri arasında yer alan kunduracı (çökük) ve güvercin (çıkık) göğüs hastalıklarından kurtulmak için cerrahi operasyon geçiren hastalar, hayatlarına hekimlerinin verdiği yeni bir kimlik kartı ile devam ediyor. Hastalar göğüslerine takılan metal nedeniyle emar (MR) cihazına giremezken, X ray cihazlarından geçerken de doktorlarının verdiği kimliği göstererek geçiş yapabiliyorlar.
#AmeliyatAnaokuluna yeni başlayan çocuklarda bazı bulaşıcı hastalıkların sık görüldüğünü ve hızla yayıldığını belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Atilla Van, okula yeni başlayan çocuklarda bulaşıcı hastalıkları önlemek için alınacak bazı önlemler hakkında bilgiler verdi.
#1Yıllar önce Türkiye güzeli olarak hayatımıza girdi Aydan Şener. Fiziği kadar kalbi de güzel, tam bir hayvansever. 2 köpeği, 20’ye yakın kedisi var. Oyuncu ama sosyal anksiyetesi olduğunu söylüyor, kalabalığı pek sevmiyor. Epeydir gözlerden uzaktı. Şimdilerde ‘Kadına Dair’ isimli kitabıyla karşımızda. Şener’le bir araya geldik kitabını, hayatı konuştuk.
#Aydan Şenerİzmir Özel Gazi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ozan Akyürekli Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada yaklaşık 50 milyona yakın alzheimer hastası olduğunu belirterek “ Bu kişilerin sosyal hayattan izole edilmemesi gerekir. Bizim toplumumuzda, büyüğe saygıddan dolayı, onların elleri, sıcak sudan soğuk suya sokulmaz. Ancak bir alzheimer hastasına bu şekilde davranılmasını önermiyoruz. Bırakın kendilerine tehdit oluşturmayan, yapabildiği her işi kendisi yapsın. Yapamadığı yerde sizler yardımcı olun” dedi.
#1Sevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerik