Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirZaman, para meselesi: Zırt pırt gidemesek de, görmesek de haftada bir hayalini kurmaya devam ediyoruz bu yerlerin. Bu sefer istikamet Çanakkale, Kaz Dağları. Yeşilyurt adlı güzeller güzeli bir köyün içindeki Nadas otelinin X Suite adlı odası... Okumadan önce nefesinizi verin, çünkü az sonra burnunuzdan dünyanın ikinci en yüksek oksijenini çekeceksiniz.
#ÇanakkaleKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yaklaşık 20 yılda müzecilik sahasında katettiğimiz muazzam mesafe, uluslararası alanda en saygın ödüllerle tescillenmiştir. Bugün müzecilikte öncü ve örnek alınan bir Türkiye vardır” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#RotaKepez ilçesindeki muhtarlarla Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Amacımız yurt dışındaki turistlerin bile takdir ettiği bu şehrimizi çok daha gıpta edilen, herkesin gelmek için hedef belirlediği, istediği bir şehir haline getirmek. El birliğiyle tanıtım noktasında son 5 yılda çok şey yaptık. İhtiyaçları da hızlı şekilde karşılarsak Antalyamız inşallah ilk sıraya yükselecek" dedi.
#MalatyaTürkiye’nin zengin kültürel varlıklarını tanıtmak ve bu varlıkların iç turizm bağlamında farkındalığını arttırmak amacıyla hayata geçirilen Rotahane, Erzurum’da kültür ve tarih dolu bir yolculuk yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Pervin Ersoy’un kurucusu olduğu Rotahane’nin 66’ncı durağı olan Erzurum’da Urartulardan Osmanlılara, Selçuklulardan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemine kadar birçok eser, katılımcıların büyük beğenisini kazandı.
#RotahaneBinlerce yıldır önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan Ankara, nedense turistik bir gezi için aklımıza gelmez. Oysa camileri, tarihi evleri; eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri; popüler restoranları, parkları ve Cumhuriyet tarihimizin önemli tanığı anıtlarıyla gezip görecek pek çok yer var. Üstelik çevresindeki ören yerleri de ilgi çekiyor.
#Saffet Emre TonguçCNN Travel, 2024 yılının en iyi seyahat rotalarını açıkladı. Keşfedilmeyi bekleyen adreslerin ve şehirlerin gölgesinde kalmış yerlerin ön plana çıkarıldığı listeye ülkemizden ‘Karadeniz kıyıları’ girmeyi başardı. Biz de bu haber üzerinde uzmanlarımıza ‘Kış aylarında Karadeniz’de keşfedilmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden mutlaka görülmesi gereken 10 rota…
#RotaHürriyet Ankara’nın da defalarca gündeme getirdiği ‘Namazgâh Tepesi’ne anıt’ konusuna ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da son kitabı ‘Cumhuriyet’in Doğuşu’nda yer verdi. Ortaylı, “Tarihî topografyanın tespit edilip yerine anıt dikilmesi, lüzumsuz yapılaşmanın önlenmesi icap ederdi” ifadesini kullandı.
#‘Namazgâh Tepesi’Pide, Türk mutfağının öğün fark etmeksizin zevkle tüketilen olmazsa olmaz lezzetlerinden biri…Haliyle bu kadar sevildiği için her yörede ayrı bir pideyle karşılaşıyoruz. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Pidelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Çok geniş olan listeden 8 şehrin uğruna yola düşmeye değer lezzetli pidelerini önerdiler.
#RotaDile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaTürkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri Kapadokya… Mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bu yıl tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. Bölgede keşfedilecek birbirinden güzel 10 öneride bulundular.
#RotaTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 85. yılında tüm yurtta anıldı. Anıtkabir ziyaretçi akınına uğradı. Atatürk’ün naaşı, 10 Kasım 1938’de hayatını kaybettikten sonra 21 Kasım 1938’de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi’ne konulmuş, 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’e nakledilmişti. Bu ana tanıklık eden bugün hayattaki tek kişi Anayasa Mahkemesi Onursal Başkanı Yekta Güngör Özden ile konuştuk… Özden, 70 yıl önceki o günü gözyaşları içinde anlattı: “Bugün bile aynı acıyı hissediyorum. Sokaklarda çıt çıkmıyordu. Kuşların kanatları, askerlerin yürüyüşü ve pencerelerdeki, kapılardaki insanların hıçkırık seslerinden başka hiçbir şey duyulmuyordu.”
#Mustafa Kemal AtatürkUluslararası kurumların üyelik daveti, ödül ve madalyalarına karşı seçici olan Atatürk, vefatından bir yıl önce Mark Twain Cemiyeti’nce verilen madalyayı kabul edince çevresindekiler şaşırmıştı. Atatürk’ün sürpriz tavrının nedeni madalyanın gerekçesinde gizliydi: “Türk milletine neşe içinde yaşama yolunu açtı.”
#AtatürkTürkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesini 2023 yılının ilk 10 ayında, 4 milyon 256 bin 129 yerli ve yabancı turist ziyaret ederek, rekor kırıldı. Nevşehir Valisi Ali Fidan, "2023 yılının ilk 10 ayında bugüne kadar görülen en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşıldığını görmekteyiz" dedi.
#KapadokyaTürkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesini 2023 yılının ilk 10 ayında, 4 milyon 256 bin 129 yerli ve yabancı turist ziyaret ederek, rekor kırıldı. Nevşehir Valisi Ali Fidan, "2023 yılının ilk 10 ayında bugüne kadar görülen en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşıldığını görmekteyiz" dedi.
#KapadokyaUlu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya ilk gelişi Ankaralıları büyük bir sevince boğmuştu. 20 Kasım 1938’de Ankara’ya gelen naaşı ise derin bir üzüntü yarattı. İşte VEKAM arşivinden Atatürk’ün naaşının Dolmabahçe’den Etnografya’ya getirilişine dair 10 kare...
#10 Kasım