Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ankaralı sanayicilerle iftihar ediyoruz  

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ankaralı sanayicilerle iftihar ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2024 21:40

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) iş dünyası ile yabancı misyon temsilcilerini bir araya getirdiği ‘Geleneksel Büyükelçilikler Resepsiyonu’, Ankara Etnografya Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahipliğindeki resepsiyona Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu, milletvekilleri, aralarında çok sayıda büyükelçinin de bulunduğu 100’den fazla ülkenin temsilcisi, rektörler, Ankara iş dünyasının önde gelen isimleri, ASO Meclis ve Komite Üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri de katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, resepsiyonda yaptığı konuşmada Ankaralı sanayicilerin Türkiye ekonomisinin bel kemiği olduğunu ve Türkiye’nin katma değeri yüksek ekonomi, üretim ve ihracat rakamlarında önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı. Yılmaz, özetle şunları söyledi: “Ekonomik göstergeler bağlamında, sosyoekonomik gelişmişlik endeksinde İstanbul birinci sırada Ankara ikinci sırada ama sadece sosyal göstergeler itibarıyla bir sıralama yaptığınızda Ankara birinci sırada. İnsan sermayesi çok güçlü olan bir ilimiz. Zaten yüksek katma değerli ekonominin de özünü insan sermayesi beşeri sermaye oluşturuyor. Bu anlamda Ankara’ya çok güveniyoruz. Türkiye Yüzyılı’nın öncü illerinden biri olacağına yürekten inanıyoruz. Başta Ankaralı sanayiciler, ihracatçılar olmak üzere tüm Ankaralı iş insanlarını yürekten tebrik ediyorum. Ankara Sanayi Oda’mızla, sanayicilerimizle iftihar ediyoruz. Başarılarını tebrik ediyoruz. Bundan sonraki dönemde de kamu, özel sektör, sivil toplum hep birlikte Türkiye yüzyılını 85 milyon olarak inşa etmeye devam edeceğimizin altını çizmek istiyorum.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ankaralı sanayicilerle iftihar ediyoruz

EN ÇOK İHRACAT YAPAN 5’İNCİ İL

ASO Başkanı Seyit Ardıç ise Ankara’nın sanayi ve teknolojinin de başkenti olma yolunda güçlü adımlarla ilerlediğini vurguladı. Ardıç, “Üretimimiz giderek katma değeri daha yüksek olan imalat ve bağlantılı hizmet sektörlerine doğru gelişmektedir” ifadesini kullandı. Ankara’nın, Türkiye’nin teknoloji ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin merkezlerinden biri olduğunu kaydeden Ardıç, “Başkentte yer alan teknoparklar; savunma sanayi, bilişim, biyoteknoloji ve enerji gibi yüksek teknolojiye dayalı sektörlerde faaliyet gösteren birçok yerli ve yabancı şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Ankara’nın Ar-Ge altyapısı, yenilikçi projelere ve girişimlere yatırım yapmayı düşünen yabancı sermaye için büyük bir cazibe merkezi oluşturmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. Ankara’nın sahip olduğu avantajların, ülke ekonomisine katma değer olarak yansıdığını anlatan Ardıç, imalat sanayisinde teknoloji kullanım durumuna bakıldığında orta ve orta-yüksek teknolojilerin payının Ankara’da diğer illere göre daha yüksek olduğunu söyledi. Ankara’nın illere göre gayrisafi katma değer üretiminde 2. sırada olduğunu ifade eden Ardıç, şöyle devam etti: “Ankara en çok ihracat yapan 5’inci il konumundadır. İhracatının yüzde 90’nından fazlası sanayi sektörü tarafından gerçekleştirilmektedir. 2023 yılında toplam savunma sanayi ihracatının yüzde 35’e yakın kısmını Ankara tek başına gerçekleştirmiştir. İlimiz ayrıca makine, medikal, ulaştırma, elektrik-elektronik, yenilenebilir enerji, madencilik ve müteahhitlik gibi güçlü sektörleriyle öne çıkmaktadır.” 2018-2023 yıllarını kapsayan Ankara’nın Dış Ticaret Analizi ve Teknolojik Boyut Çalışma Raporu’na da değinen Ardıç, “Gururla belirtmek isterim ki, ülkemizin başkentini sanayi ve teknolojinin de başkenti yapma hedefimize, siz değerli sanayicilerimizin azim, destek ve vizyonuyla ulaşmaya kararlıyız” dedi. Yüksek ve orta yüksek teknolojide çok ciddi yatırım alan Ankara’nın önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin teknolojik üretim ve ihracat üssü olacağına inandığını belirten ASO Başkanı Ardıç, “Çalışmalarına başladığımız ASO Ankara Teknoloji Üssü projesiyle başkentimizin teknoloji üretim ve yüksek katma değer düzeyini üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BAKMADAN GEÇME!