Yaz sebzeleri denince akla ilk gelenlerden biri de bamya. Sevmeyenin hiç sevmediği ama sevenin de vazgeçemediği bu lezzeti sadece yaz aylarında değil dört mevsim doğal haliyle tüketmek için yapabileceğiniz iki şey var: Birincisi bamyaları derin dondurucuda saklamak, ikincisi de kurutmak. Eğer siz tercihinizi ikinciden yana kullandıysanız ve kuru bamya yemeği pişirmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. İşte kuru bamya yemeğinin püf noktaları…
#Sebze Yemeği TarifleriMustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan Enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen Enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
#EnginarKonya usulü banya çorbası MasterChef yarışmasıyla birlikte gündeme gelen yöresel lezzetlerimizden oldu. Yarışmacıların hünerlerini sergiledikleri kuru bamya çorbası yapılışı merak ediliyor. Peki, MasterChef bamya çorbası nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, etli kuru bamya çorabası tarifi ve yapımı...
#Masterchef Bamya ÇorbasıBamya yaz aylarının en sevilen sebzelerinden. Sağlık deposu olan bamyayı tazeyken dondurucuya atarak ya da kurutarak kış ayları için de saklayabilirsiniz. Bamyayı tek başına pişirebileceğiniz gibi güveç gibi tariflerde de kullanabilirsiniz. Ancak bamya temizlerken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta mevcut. Peki bamya nasıl temizlenir? Bamya limonlu suda bekletilir mi? İşte zeytinyağı bamya yemeği tarifi
#Bamya Nasıl TemizlenirKonserve tekniği, gıdaları uzun bir süre mevsimindeki lezzetiyle saklamanın en geleneksel yollarından biri. Balıktan sebzeye, et suyundan meyveye her şeyin konservesini yapmak mümkün. Özellikle nefis yaz sebzelerinin lezzetini kışa saklamak için birçok kişi konserveye başvuruyor. En sık yapılan konserveler arasında ise domates, fasulye, bamya gibi sebzeler öne çıkıyor. Ancak konserve doğru yapılıp saklanmadığında kısa süre içinde bozuluyor ve hem israf, hem emek ziyanı, hem de ölüme varabilecek zehirlenmelere yol açıyor. Sizin için güneşte olgunlaşmış güzelim sebzelerinizi bütün yıl afiyetle yemenizi sağlayacak bazı püf noktaları hazırladık. Yazının en altında bulunan konserve tariflerimizi de sakın kaçırmayın. Afiyet olsun…
#Konserve Nasıl YapılırYemek eleştirmeni Vedat Milor’un yer aldığı ‘Rehber’ adlı kısa metraj belgesel bu akşam YouTube’da yayımlanacak. ‘Giderek yozlaşan gastronomi dünyasında sayıları azalan lezzet ustalarına bir saygı duruşu niteliğinde’ diye özetlediği belgesel vesilesiyle konuştuğumuz Milor: “Ustalarımız takdir edilmiyor. Çocukları bile babalarının yaptığı meslekle gurur duymuyor. Adeta ‘Babam ciğerci’ demeye utanıyorlar.”
#GazetehaberleriRamazan ayında aile boyu yenen iftar ve sahur yemekleri, bu ayın manevi anlamını güçlendiren çok güzel anlar. Bu sofralarda bir de leziz yemekler oldu mu, iftarın tadı daha bir başka oluyor. Ramazanın üçüncü gününde orucunuzu açmanız için sağlıklı ve lezzetli tarifler hazırladık. İşte 26 Nisan iftar menüsü…
#İftarRamazan geldi hoş geldi! Oruç tutanlar için ayın ilk birkaç günü zorlayıcı olabiliyor. Gün içinde çok acıkanlar iftar saatinde ağır yemeklere koşuyor. Ancak uzmanlar bunun doğru olmadığını, iftarda çok ağır olmayan yemekler tüketmenin sağlığa zararlı olduğunu belirtiyor. Sizin için ramazanın ilk gününde orucunuzu açmanız için sağlıklı ve besleyici tarifler hazırladık. İşte 24 Nisan iftar menüsü…
#RamazanYılbaşı heyecanını geride bıraktık, günlük rutinimize döndük yeniden. Bu rutinin en önemli parçalarından biri akşam yemekleri. “Bugün ne pişirsem?” sorusunun akıllarda canlandığı şu dakikalarda sizin için pratik ve lezzetli bir akşam yemeği menüsü hazırlayalım dedik. İşte kısa sürede yapabileceğiniz nefis yemeklerden oluşan Lezizz günün menüsü…
#Bugün Ne PişirsemGeçen hafta gittiğim Kastamonu’da yeni bir ekşi ile tanıştım: Kızamık bitkisinin meyvelerinden elde edilen muhteşem bir şeydi. Bu çok özel tatla da ‘kara çorba’ sayesinde tanıştım. Düğünlerde, bayramlarda içilen bir şölen çorbası. Karalığı, içine konan kızamık ekşisinin koyu renginden kaynaklanıyor.
#KastamonuGirit Osmanlı’dan kopunca büyük acılarla Türkiye’ye gelen göçmenler başta Çukurova olmak üzere Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarına serpiştirildi. Mübadillerle birlikte yepyeni bir yemek kültürü de taşındı bu topraklara. Giritliler mutfakları kadar uzun ömürleriyle de dikkat çekti. Uzmanlar Girit Diyeti adıyla literatüre giren otçul mutfağın bunda büyük rolü olduğunu söylüyor. Mübadil çocuğu Yüksel Hançerli ‘Girit Mutfağının Çukurova’daki İzleri’ kitabıyla bu mutfağın peşine düştü
Baba tarafından Adanalı, anne tarafından da Alman olunca ortaya Ayşe Arman gibi damak zevki geniş biri çıkıyor. Arman şnitzele de Adana kebaba da bayılıyor, sokak dürümünü tablacıdan yemeyi seviyor. Yine de şık bir sofra olmazsa olmazı çünkü mutfakların yatak odası kadar önemli olduğuna inanıyor