Atay’ın anılarından

Uzun süre Atatürk’ün kaldığı saraylarda ve gittiği yerlerde aşçılık yapmış biri Halit Atay.

Haberin Devamı

Gelin şimdi yıllarca Atatürk’ün en yakınında bulunmuş olan aşççısının anılarına kulak verelim.
“Mutfakta 8 aşçıydık. Atatürk’ü çok göremezdik. Arada bir mutfağa iner ‘Nasılsınız’ diye hal hatır sorardı. Dolmabahçe’de olsun, Çankaya’da olsun asla tek başına yemek yemezdi. En az 30-40 kişilik yemek yapardık. Atatürk neredeyse sabaha kadar çalışırdı. Sabahları ise mutlaka iki yumurta ile yapılmış omlet yerdi. Çok titizdi. Asla soğuk yemezdi. Atatürk’ün en sevdiği yemek kuru fasulyeydi. Ne zaman isteyeceği belli olmadığı için, biz her sabah mutlaka kuru fasulyeyi hazır ederdik.”

Ev usulü somon ekmeği

·  2 su bardağı dolusu un
·  1 su bardağı ılık su
·  1 tatlı kaşığı dolusu toz maya
·  1 kahve kaşığı (tatlı kaşığı) tuz
VEYA;
·  10 su bardağı dolusu un
·  5 su bardağı su
·  1 çorba kaşığı dolusu toz maya
·  1 çorba kaşığı tuz

Haberin Devamı

YAPILIŞI:  Evde elektrikli ya da gazlı fırında pişirdiğimiz ekmekler genellikle sert olur. Özellikle de dışı çabuk piştiği için ekmek kalın ve sert kabuklu olur. İçleri ise nispeten daha yumuşaktır. Bütün bunları bilmemize rağmen evde yapılan ekmeğin tadını alabilmeniz için basit bir somon ekmeği tarifi verelim dedik. Tarifteki ölçülerden biri büyük somon ekmeği, diğeri de küçük somon ekmeği yapmak için verildi.
2 su bardağı dolusu unu geniş bir kaba koyun. Üzerine tuzu koyup karıştırın. Diğer taraftan, ılık suyu orta boy bir kaseye koyup üzerine toz mayayı katın. Bir kahve kaşığıyla karıştırarak erimesi için birkaç dakika bekleyin. Bu mayalı suyu unun üzerine ilave edip yoğurmaya başlayın. Hamuru yaklaşık 4-5 dakika, toparlanıp ele yapışmayan yumuşak bir kıvama gelinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 30-40 dakika kadar bekletin. Dinlenen hamur nerdeyse iki misli hacme ulaşıp elinize yapışmayacaktır. Fırın tepsisine 2 yemek kaşığı kadar un serpiştirin.
Hamuru elinizle top şekline getirip unlu tepsiye koyun. Tepside yarım saat daha beklettiğiniz hamuru önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında 50-55 dakika, dışı kahverengiye dönüşünceye kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.

Etli nohutlu bamya

Haberin Devamı

·  1/2 kg taze bamya
·  6 çorba kaşığı zeytinyağı
·  250-300 gr kuşbaşı et
(sotelik yani tavla zarı şeklinde doğranmış)
·  2 adet orta boy kuru soğan
·  2 adet domates
·  2 adet yeşil sivri biber
·  1 su bardağı haşlanmış nohut (konserve olabilir)
·  2  tatlı kaşığı biber salçası
·  4 tatlı kaşığı domates salçası
·  2 çay kaşığı tuz, karabiber
·  1 adet limon suyu (veya ½  çay kaşığı dövülmüş limon tuzu)

YAPILIŞI: Kuru soğanları yemeklik çok ince doğrayın. Yeşil biberlerin saplarını kesip tohumlarını temizledikten sonra çok ince halkalar şeklinde dilimleyin. Domateslerin kabuklarını soyup tavla zarı şeklinde doğrayın. Taze bamyaların saplarının sadece ucunu keserek yıkayın. Eğer kuru bamya kullanacaksanız kaynar suda tıpkı makarna gibi 5 dakika haşlayıp süzdürün. Böylece tozlu ve kirli suyunu atmış olacaksınız. Konserve bamya kullanacaksanız sadece suyunu süzdürmeniz  yeterli olacaktır. Bu arada orta boy bir tencereye kuşbaşı etlerle doğranmış soğanları koyup zeytinyağını da ekledikten sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak soğanlı etleri 8-10 dakika kavurun. Eğer kuzu eti kullanılırsanız çabuk pişer. Ancak dana eti daha uzun sürede pişeceği için 1 bardak sıcak su ilavesiyle eti 10 dakika daha pişirin. Sonra da yeşil biberleri ve salçaları ekleyip 5 dakika  daha karıştırarak kavurun. Taze veya konserve bamyaları ilave edip 5-6 bardak sıcak et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberleri serpiştirin. Dövülmüş limon tuzu veya limon suyunu katın. En sonunda domatesleri de ekleyip yemeği kaynayıncaya dek pişirin. Kaynayan yemeğin içine haşlanmış nohutları ekleyip ocağın altını hafifçe kısın 30 dakika daha pişirin. Nohut ve bamyaların iyice yumuşaması gerekir. Ocaktan alın ve sıcak olarak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları