Arkestra’nın şef sahibi Cenk Debensason restoranın girişindeki alanı kapatıp keyfine göre bir şık bistro açtı. Gelenler çoğunlukla arkadaş grupları. Özel partiler düzenleyenler de çok oluyormuş. Yemeklerin de çoğu ortaya söylemelik, paylaşımlık tabaklar.
#ArkestraTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yusufeli Barajı’nda son testlerin yapıldığını, elektrik üretim kısmının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredilmek üzere olduğunu belirterek, "5 Ocak 2024 tarihi itibariyle doluk oranı yüzde 73'e ulaştı. 191 metre ve 1,5 milyar metreküplük su depolandı. Bugün itibariyle enerji üretimi için 3 adet türbinden ikisini faal hale getirdik. 3 üniteden son ünitenin de ocak ayı içinde faal hale getirmeyi hedefliyoruz. Enerji üretimine tam kapasite geçmiş olacak" dedi.
#İbrahim YumaklıPalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkSon yazımdan sonra Nazende’ye iki kez daha gittim ve hazzın doruğuna bazen yaklaştım, bazen de çıktım. İç bakla ve arapsaçlı sarma eski İstanbul’da bulacağınız gerçek zeytinyağlı. Deniz ürünü isterseniz yerli kalamar ızgarayı kaçırmayın. İlginç ve seveceğinizi düşündüğüm bir hamurişi de var: ‘Çılgın pide’. Ama asıl Nazende farkı, et ve sakatatlarda ortaya çıkıyor. Oğlağın süt bağırsağından elde edilen sarma benim için 2023’ün en iyi 10 yemeğinden biri olmaya aday. Oğlak kelle de o düzeyde. Yanak, beyin ve dil. Bir de iç organlardan yahni... Bunlar artık hiçbir yerde bulunmayan, gastronomik geçinen lokantalarda karşımıza çıkmayan ve maalesef gençlerin bilmedikleri için yemedikleri çok özel yemekler... Birini bile bulmak zor. İyi pişirilmiş bulmak daha da zor. Hepsini bu düzeyde aynı mekânda bulup tatmak denizde hazine keşfetmek gibi...
#Vedat MİLORElektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Perakende Günleri’nde “Uzak pazarlara Türk ürünlerinin ihracatı-Çin Türkiye Premium Mağazaları” konulu sunum yaptı.
#ÇinCoşkun Uysal yıllardır Avustralya’daki restoranında mutfağımızın kebaptan çok daha öte olduğunu anlatmak isteyen başarılı bir şef. Birdenbire altın varaklı kebap yaptığını ve bunu her yerde duyurduğunu görünce yaşadığım şaşkınlık büyüktü. Ama hem nedenini hem de kebabı nasıl yaptığını öğrenince işler değişti...
#KebapTürkiye beyaz et sektörüne ivme kazandıracak Kahramanmaraş yatırımıyla İzmir’deki et entegre tesisine ilave olarak 3 bin kişiyi doğrudan, 10 bin kişiyi de dolaylı olarak istihdama dahil edeceklerini belirten Lezita Genel Müdürü Mesut Ergül, “2 yıl sonra devreye alacağımız tesisimizle İç Anadolu, Güneydoğu, Doğu Anadolu bölgelerine, oradaki tüketicilerimize daha yakın olacağız. Böylelikle üretim kapasitemizi iki katına çıkaracağız” diye konuştu.
#KahramanmaraşDataExpert katkıları ve Milliyet Executive iş birliğiyle, BMI Business School tarafından yürütülen ‘En Etkin 50 CHRO’ araştırmasının sonuçları açıklandı. 1.000’in üzerinde şirketin insan kaynakları alanındaki etkinlikleri değerlendirilerek hazırlanan listede, İK yöneticilerinin yüzde 58’ini kadınların oluşturması dikkat çekti. Listede yer alan isimlerin sorumlu oldukları çalışan sayısı ise 1.000 ile 70.000+ arasında değişiklik gösteriyor. Adayların performanslarının danışma kurulu tarafından incelenmesiyle belirlenen En Etkin 50 CHRO’ya ödülleri, 24 Mayıs’ta gerçekleşecek CHRO Summit 2022’de verilecek.
#DataexpertTüm dünyada 2020 yılında patlak veren salgın döneminde ciddi bir kriz yaşayan turizm sektörü, salgının sona ermesiyle rahat bir nefes almayı umarken bu kez de Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaşın etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Ancak Türkiye’deki turizm sektörü, savaşa rağmen bu yıl oldukça umutlu.
#Fatih Şenel, Cumhur Sefer, Mehmet DemirBu yazıda bahsedeceğim öyle kahraman bir yemek var ki hakkında ne yazılsa gastro-diplomasi krizine sebep oluyor. Zaten dünyanın en çivisi çıkmış bölgesinin en bilinen yemeği olması dolayısıyla konu aşırı hassas. Benim de kaos sevdam malum! O zaman daldıralım sıcacık pitalarımızı humusa...
#YAZARTürkiye'de restoran sektörüne yeni soluk getiren hamburgerciler giderek çoğalmaya başladı. Yüksek kar marjı, müşterilerin ilgisi, piyasanın da elverişli olması hamburgercilerin iştahını artırıyor. Küresel markaların satışlarını geçmek üzere olan hamburgerciler iddialı konuştu ve küresel markaların 1 yıl içinde küçülmeye gideceğini öngördü.
#HamburgerZiraat Bankası ve Halkbank’ın Keskinoğlu A.Ş. nezdindeki hisselerin yüzde 20'si devredildi. Hisselerin devri Tima Yem ve Gıda Tic. A.Ş.’ye gerçekleştirilirken, süreç boyunca iki banka liderliğinde yapılan yeniden yapılandırmayla Keskinoğlu A.Ş'nin bankalara olan borçlarının tamamı ödendi.
#Ziraat BankasıDünyada yapay et konusunda çalışmalar hızlanırken, Türkiye’de de bu yönde adımlar atılmaya başladı. Şu anda çok pahalı olan yapay ette, fiyatı düşürebilecek bir çalışma ise Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Can Akçalı ve ekibi tarafından yapıldı. Akçalı, “Geliştirdiğimiz tekniği korumak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde patent başvurusunda bulunduk” dedi.
#Yapay EtKovid-19 pandemisi nedeniyle, hastaların ağız ve diş sağlığı tedavilerine zaman ayırmalarının sekteye uğradığını ifade eden Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Çalışkan, son günlerde özellikle kırık diş ve kanal tedavisi gereksiniminde büyük artış gözlemlediklerini söyledi.
#Dr. Öğr. Üyesi Ece ÇalışkanMigros, İcra Başkanı Özgür Tort’un Dünya Perakende Başkanlığı’nı üstlendiği Consumer Goods Forum (CGF) tarafından GS1 iş birliğinde yürütülen ürün bilgilerinin dijitalleştirilmesi ve standartlaştırılması projesinin Türkiye kanadına öncülük ediyor. GS1 Türkiye Yönetim Kurulu üyesi olan Özgür Tort, çalışmanın küresel işleyişine de katkı sağlayabilmek adına GS1 Global Yönetim Kurulu’na Türkiye’den ilk ve tek üye olarak katıldı.
#İlanhaberDünyayı kasıp kavuran corona virüs (Covid-19) salgının başladığı Çin’in Guangdong bölgesinde yer alan Shenzhen şehrinde, köpek ve kedi eti satışı ve tüketimi 1 Mayıs’ta yasaklanıyor. Alınan yasak kararının ardından kentin kedi ve köpek eti tüketiminin yasak olan Çin’deki ilk kent olacak.
#CoronaEskişehir’de 60 yıllık geçmişi olan büskivi, kek, gofret, kraker gibi ürünlerin üreticisi Eti, son dönemde çikolata üretimiyle de atak yaptı. 2019 yılında 1.2 milyar Eti çikolatası satışına ulaşan marka, bitter kategorisinde lider oldu. 60 ülkeye ihracat yapan Eti, 2020’de çikolata cirosunu yüzde 50 büyütmeyi hedefliyor.
#ÇikolataDanimarka’dan Güney Afrika’ya hamburgere kafa tutuyor ama büyük zincirlerin aksine küçük işletmeler sistemiyle yayılıyor. Birçok Avrupa kentinde sayıları binlere ulaştı. Sempozyumlar düzenleniyor, tezlere konu oluyor. Yurtdışındaki macerasına kaldırım kenarlarında başlayan Türk döneri ikinci vatanı Almanya’da ‘yeni nesil dönerci’lerle sınıf atlıyor; dünyanın önemli otellerinin mönülerine giriyor. Üstelik artık kuvvetli bir siyasi sembol. Nasıl mı?
#Döner