Paylaş
2008 yılında Amerika’da iflasını açıklayan Lehman Brothers 628 milyar dolar borçla batarken, global bir krizin etkilerini ülkemizde de görmeye başladık. Yoldan geçen araba sayısı bile azalmıştı. Yılbaşını o dönemde otellerde restoranlarda kutlayanların azalırken, evde yılbaşı kutlayacakların sayısı birden yükseldi.
Yılbaşı rezervasyonlarının çok azaldığını gören Anadolu Et Lokantası sahibi Vahit Ertan, bir çıkış yolu aradığını bana söylediğinde, dedim ki: “Vahit Bey yarın yerel gazetelere ‘Yılbaşını Evde Geçireceklere’ başlığıyla , 20-30 çeşit meze ile birlikte fırında bir ana yemek menüsüyle x fiyatla evinize teslim edelim” diyerek ilan verin’. 2008 yılbaşı akşamı büyük çoğunluk evde yeni yılını geçirdi. Evlere ‘paket servisin’ en yoğun yaşandığı ilk yılbaşı 2008 yılbaşı akşamıydı diyebilirim. Yılbaşı sonrası gördüğüm Vahit Bey bana çok teşekkür etmiş ‘’Sayende bir günde 300‘ün üzerinde paket ve meze sattım’’ demişti. Sonra her yıl buna devam ederek, sürdürülebilir başarıyı yakaladı.
Paket servisin yükselişi
2020 yılbaşı programları otellerde yasaklandı. Restoranlar, kafeler, barlar, eğlence yerleri ilk defa kapalı, restoranlar sadece paket servis yapabilecekler. Herkes evinde 2021 yılına merhaba diyecek. 2021 yılına girerken kendinize bir iyilik yapın, Korona illetine yakalanmadıysanız, hatta iyileşerek evinizde sevdiklerinizle birlikteyseniz en büyük mükafatı hak ettiniz. Sultanlara layık bir sofrayı kurmak hakkınız. Bu mükemmel sofrayı kurmak için kendinizi yormayın. Yılın en son yemeğinde her yer kapalıyken dışarıya gidemeyeceğinize göre, sipariş verin getirsinler…
Restoran işletmeleri bu konuda çok önemli hazırlıklar yapmaya başladılar. Yılbaşında onlarca meze, her bölgemizin birbirinden güzel lezzetleri, kebaplar, fırın yemekleri, kazlar, ördekler, tavuklar, hatta balık çeşitlerini paketleyerek, sıcak sıcak kapınıza kadar getiriyorlar.. Yarı kapalı restoranlara sipariş verdiğinizde hem kendinize hem de bu süreci atlatmaya çalışan işletmelere destek vermiş olacaksınız. Bir siparişten çok şey çıkar, bir çok aileye ve kapalı işletmelere can suyu çıkar, iş yerinin kirası çıkar, kapalı dükkanların kepenkleri yukarı çıkar, çalışanların maaşları çıkar..
Hindi mi? Tavuk mu?
Bakmayın siz geçmiş yıllardaki yılbaşı otel menülerine, restoran menülerine… Bildiğim ve gördüğüm bir şey var ki; buralarda hindi menüsü çıkar ama ‘evde’ fırında tavuk pişirilirdi. En azından bizim evde öyle olurdu. Damak tadımız alışmış bir kere, tavuk etinin lezzetine... Hindi mi tavuk mu sorusunun cevabını çoktan vermişiz aslında, şöyle ki: 1952 yılında kurulan Kentucky Fried Chicken dünyanın en büyük ikinci restoran zinciridir. Dünya çapında 130 ülkede 21.000’e yakın restoranı bulunan KFC diye bildiğimiz tavuk restoran zinciri X, Y, Z kuşağına tavuğu sevdiren marka oldu.
Yine 1972 yılında kurulan Popeyes bir diğer dünyaca ünlü tavuk restoran zinciri. Ülkemizin yerli iştiraki olan Tavuk Dünyası da yaklaşık 250 şubesiyle tavuk etini bize sevdiren marklardan biri.
Bursa’dan çıkıp, hem Türkiye’de hem de dünyada sevilen bir marka haline gelen Hastavuk, Dünyada ilk ve tek olan ‘Altın Buluş’ ödüllü ‘Kuru Üretim’ teknolojisini kullanan bir marka. Bu teknoloji etin daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlarken, tavuğun doğal renginde, doğal kokusunda ve doğal lezzetinde kalmasını sağlıyor.
Geçen haftaki yazımda da değindiğim gibi hindi, Amerika kıtasından gelen ve bu nedenle Amerikan Şükran Günü’nün resmi ve geleneksel yemeğidir aslında. Anadolu coğrafyasında hindinin karşılığı tavuk veya kaz etidir, hatta ördek eti bile hindiye göre daha çok bilinir.
Tavuk ise Moğolca ‘tauguk’ sözcüğünden Türkçe’ye ‘tağuk’ olarak geçmiş bir kelimedir. Ülkenin birçok yerinde hala ‘tağuk’ diye söylense de resmen ‘tavuk’ olmuş durumdadır. Çinliler tarafından evcilleştirildiği söylenen tavuk, tarihin her döneminde gastronomi menülerinde yer almış yüzlerce değişik pişirme yöntemi ve tarifi olan bir lezzettir.
On sekizinci yüzyılda Teşrifatçı Naim Efendinin hazırladığı ‘Kırma Tavuk Kebabı’ Osmanlı Sarayının en beğenilen yemeklerindendir. Sarayda çok sayıda çerkez cariye bulunması sebebiyle de ‘Çerkes Tavuğu’ sarayda en çok yapılan tariflerden biridir. Tavuk Bursa kültüründe de önemli bir yere sahiptir ki; birçok yörede olmayan gelin alma ritüelinin başında ‘Tavuk Alma’ töreni gelir. Yıllar önce bir çobanın bütün tavuğu ahşap çubuğa geçirip etrafında ateş yaktığı tenekenin içinde pişirmesiyle yöresel yemek haline gelen, ‹Tenekede Tavuk Kebabı› da ülkemizde bir festivale dönüşmüştür. Her yıl binlerce kişinin katıldığı festivalde tavuk yemekleri yapılır. Yılbaşında güzel ve mutlu sofralar ve ağzımızın tadının bozulmadığı bir yeni yıl dilerim.
Paylaş