Galatasaray Adası, gündemde yer alması dolayısıyla konumu merak edilen yerler arasında yer aldı. İstanbul'da bulunan ve Galatasaray Spor Kulübü bünyesinde bulunan Galatasaray Adası'nın kökeni 1857 yılına kadar dayanmaktadır. O yıllarda Sultan Abdülaziz tarafından mimar Sarkis Dalyan'a hediye edilen ada, 1957 yılında Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Sadık Giz tarafından 150 bin TL'ye satın alınarak turizme açıldı. Peki, Galatasaray Adası nerede? İşte, Galatasaray Adası harita konumu
#Galatasaray AdasıOsmanlı Devletinin hüküm sürdüğü yıllarda Sarkis Bey Adası ismiyle bilinen ada İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır. Günümüzde daha çok çeşitli etkinlikler için kullanılan adada, birçok restoran ve havuz da bulunuyor. Galatasaray Adasına nasıl gidilir? Adada gezilecek yerler neler? Merak edilen tüm soruları sizin için derledik.
Hayko Cepkin, Ara Güler, Lolita Asil, Suzy Hug-Levy, Giovanni Scognamillo ve Kobra Murat... Çeşitli azınlıklara mensup 16 sanatçı, İstanbullu Annie G. Pertan yönetiminde bir belgeselde buluştular. ‘Kültürel Farklılığın Renkleri’ olarak kültür başkenti İstanbul’u anlattılar
Ermeni kökenli Kanadalı yönetmen Atom Egoyan'ın, Ermeni soykırımı iddialarını konu alan tartışmalı filmi Ararat bu akşam saat 21:30'da Kanaltürk'te gösterilecek.Yayınlanıp yayınlanmaması halk oylamasına sunulan Ararat, olayları film içinde film kurgusuyla anlatıyor.
Bir zamanların kötü şöhretli emniyet binası Sirkeci’deki Sansaryan Han, 5 yıldızlı otel oldu. 1940’lı yıllarda sağ ve sol görüşlü birçok isim buradan geçmiş, geriye de dayak ve işkence dolu hatıraları kalmıştı. Tarihi dokusuna uygun restore edilen mekân şimdi dünyanın dört bir tarafından turistleri ağırlayacak.
#Sansaryan HanGeçen haftalarda köşemde “Bir şarkı ve bir aşk hikâyesi” başlıklı bir öyküye yer vermiştim. Ünlü şair Faruk Nafiz Çamlıbel iki çocuğunun annesi Azize Hanım’ın hastalanması üzerine doktor ve müzisyen bestekar Alâeddin Yavaşca’ya danışır. Azize Hanım’ın ölümcül bir hastalığa yakalandığı anlaşılınca ünlü şair o unutulmaz eserini kaleme alır, Alâeddin Yavaşca’ya bestelemesi için rica eder ve ortaya o muhteşem “Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok” şarkısı çıkar. Bu yazı öylesine ilgi gördü ki, öylesine olumlu yanıtlar aldım ki... İşte bu yüzden bugün yine size ünlü bir şair ve ressamın dillere destan aşk öyküsünü yazmaya karar verdim. Hem de çok sevilen bir şiire ilham vermiş olağanüstü bir aşk öyküsü bu...
#Güzin Ablaİran, dünyanın en eski uygarlıklarından Perslere ev sahipliği yapmış, gerek tarihiyle gerek edebiyatıyla derin bir kültür barındırıyor. İran’a ilk seyahatimi, Türkiye’de yaşayan İranlı yazar Shahzadeh N. İgual ile şair, yazar Pelin Batu ile yaptım.“Shahzadeh İgual ile Pers Topraklarında Adım Adım” başlıklı yolculuğumuz dolu dolu geçti. İşte İran’dan hafızama kazınanlar...
#Sayım Çınarİstanbul’daki ortaokul öğrencilerinin katıldığı ‘Tuvalden Kaleme Şiir ve Öykü Yarışması’nın sonuçları belli oldu. Notre Dame de Sion Lisesi Vakfı Neslin Değişen Sesi Okulları tarafından 12’ncisi düzenlenen yarışmada, 10 öğrenci yazdıkları şiir ve öykülerle dereceye girmeyi başardı.
#Tuvalden Kaleme Şiir Ve Öykü Yarışmasıİzmir’in Bornova ilçesinde, neredeyse 250 yıllık Mattheys Köşkü’nün bahçesindeyiz… Uzun bir restorasyon sürecinden sonra geçen hafta kapılarını bir ‘sanat merkezi’ olarak açan köşkün yeni sahibi, kendi aile tarihi köşkten de eski olan bir İzmir âşığı Lucien Arkas… Dedeleri 1700’lerde ta Marsilya’dan kalkıp incir ve üzüm ticareti için yerleşmiş İzmir’e. Ve geliş o geliş... Tam 10 jenerasyondur İzmir’de yaşayan Arkas’la hem aile albümlerini karıştırdık hem de çok yönlü kişiliğiyle el attığı işleri dinledik.
#Arkas Holding‘Ermeni soykırımı yoktur’ diyenlere ceza yolu açan yasa tasarısının oylandığı 12 Ekim 2016’da Fransa Parlamentosu’ndaydım. Tasarı 19’a karşılık 106 oyla kabul edilmiş ve ‘Soykırım yoktur’ diyene 1 yıl hapis cezasının önü açılmıştı. 1 yıl sonra Türk Dışişlerinin girişimi ile yasa Anayasa Mahkemesi’nden döndü. Ama bu kez de 2019’da iç siyasette başı ne zaman sıkışsa ‘Ermeni meselesi’ne sarılan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 24 Nisan’ı “Ermeni soykırımı anma günü” ilan etti. Peki, Fransızların 1919-1920-1921’de Gaziantep’te Türk soykırımı yaptığını kaç kişi biliyor? İşte hem savaş günlerini anlatan hem de soykırım iddialarını çürütecek bir müze açıldı: ‘Gaziantep Panorama 25 Aralık Müzesi.’ ‘Soykırım yoktur’ diyenler belgeleri ile görmek üzere müzeye davet edildi.
#Ermeni SoykırımıBir kalenin yamacına kurulmuş, yüzünü Mezopotamya’nın bereketli topraklarına dönmüş, hoşgörü kenti, taşın başkenti Mardin. Coğrafyası, tarihi, mimarisi ve mutfağıyla her göreni kendine hayran bırakıyor. Bu kez değerli sanatçı Lolita Asil’in sergisi için yolumu düşürdüğüm kente seyahat planı yapacaksanız 19 Ekim’e kadar sürecek sergiyi kaçırmayın.
#HürriyetGaziantep’e dün “Gaziantep Festivali” için indiğimizde hemen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nü gezdik. Gerçekten görülmesi gereken bir yer. Bilim, eğitim, kültür ve sanat önceliklerinde güçlü ve vizyoner bir kurguda Türk arkeolojisinin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte özgün bir uluslararası kurumun AB projesiyle ortaya çıkarılması çok önemli sayılıyor. Hemen her Avrupa ülkesinin kazı ve araştırmalar yaptığı ve çoğunun arkeoloji enstitülerini 1889’dan beri kurmuş olduğu Türkiye’de bir Milli Arkeoloji Enstitüsü’nün kurulması eskiden beri bir hayalmiş...
#Gaziantep7 Jealous Fools performans topluluğu, Amerikalı oyun yazarı Sean Michael Welch imzalı ‘Cease & Desist, Love & Be Silent’ (Teslim Ol. Sev ve Sessiz Ol) adlı oyunu İstanbul seyircisiyle hem Türkçe hem İngilizce versiyonla buluşturuyor. Ahu Sıla Bayer’in yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği oyunda Bayer, Armağan Oğuz, Miray Beşli ve Buket Gülbeyaz rol alıyor. Oyunda Lucie olarak yerini alan genç oyuncu Miray Beşli ile bir aradaydık…
#Miray Beşliİzleyicinin İstanbul’u canlı-cansız tüm öğeleriyle bir bütün olarak görmesini amaçlayan ‘BURASI’ sergisi çağdaş sanatçıların ve ustaların bu şehirden ilham alan eserlerini bir araya getiriyor. Serginin sanatçılarına ‘onların İstanbul’unu’ sorduk. Kimi Boğaz’da vakit geçirmeyi, kimi Kapalıçarşı’yı gezmeyi, kimi de çay bahçelerinde oturmayı özlediğini anlattı...
#BurasıGökyüzündeki planetler, yıldızlar, ay ve güneş gibi pek çok unsur ile insanların arasındaki akış ve bağlantıların ele alındığı Astroloji her devirde çok merak uyandırmıştır. Günümüzde de bu durum sürmektedir. İşte ilgiyle okuyacağınız 20 Aralık hangi burç, özellikleri, yükseleni, 20 Aralıkta tarihte yaşananlar, 20 Aralıkta doğmuş yabancı ve Türk futbolcular ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Yay Burcuİnsanlar kendileri için özel günlerin dünya için önemini de merak ederler. 19 Kasım günü de bu günlerden biridir. 19 Kasım hangi burçtur? 19 Kasım yükseleni nedir? 19 Kasımda yaşanan tarihi olaylar nelerdir? 19 Kasımda doğan ünlüler kimlerdir? 19 Kasımda doğan anime karakterler kimlerdir? 19 Kasım ne günüdür? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Akrep Burcu