Güncelleme Tarihi:
Filmin ana örgülerinden biri Ermeni ressam Gorky'nin 1915 ile 1918 yılları arasında DoÄŸu Anadoluda yaÅŸadıkları. Bu yıllarda annesini kaybeden Gorky'nin hikayesi günümüz Kanada'sında film olarak çekiliyor. Ararat'ın ana karakterlerinden biri de aynı zamanda Egoyan'ın eÅŸi olan Arsine Hancıyan'ın canlandırdığı Gorky uzmanı sanat tarihçisi Ani.Â
Bu arada Ani'nin oğlu Raffi, Türkiye'ye gelip ailesinin köklerinin ait olduğu yerde yani Ağrı Dağı ve çevresinde çekim yapıyor. Kanada'ya dönüşünde ise üzerinde uyuşturucu bulunduğu şüphesiyle bir gümrük polisi tarafından sorguya alınıyor. Bu arada atalarının yaşadıkları genç Raffi'nin kafasında yeniden canlanıyor.
Filmde Ali adlı bir Türk karakterin yer aldığını da hatırlatalım.Â
Ararat'ta Egoyan'ın eşi Arsine Hancıyan, Ermeni asıllı ünlü Fransız müzisyen Charles Aznavour, Simon Abkaryan, David Alpay, Brent Carver, Eric Bogosyan, Elias Koteas rol alıyor.
GÖSTERİMİN ARDINDAN TARTIŞMA PROGRAMI
Filmin Kanaltürk'teki gösterimnin ardından Gerçekler Özel adlı bir program da yayınlanacak. Programa emekli korgeneral Kemay Yavuz, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink ve sinema eleştirmeni Necati Sönmez katılacak.
ŞİDDET SAHNELERİ VAR
Ararat'ta ÅŸiddet içeren birçok sahne bulunuyor. Türk askerlerinin Ermeni köylerine girerek kadınlara tecavüz ettiÄŸi, genç kızları soyarak dans ettirdikten sonra üzerlerine benzin döküp yaktığı sahneler filmde ÅŸiddetin doruÄŸa çıkıtğı bölümler.Â
Ararat'ta öykü, film içinde film kurgusuyla anlatılıyor. |
Belge Film tarafından satın alınan ve Türkiye'de gösterilmesi planlanan film yoğun baskılar ve tartışmalar üzerine seyirciyle buluşamadı.
2002 yılında 55. Cannes Film Festivali'nde de yarışma dışı olarak gösterilen Ararat hem Türk hem de yabancı sinema eleÅŸtirmenlerini hayal kırıklığına uÄŸrattı. Pek çok eleÅŸtirmen, Ararat'ı, kariyerinde Felicia'nın YolculuÄŸu, Exotica, Arshille'in Porttesi gibi nitelikli filmler bulunan Egoyan'a yakıştıramamıştı.Â
AÄ°LEMÄ°N MEMLEKETÄ°NÄ° ZÄ°YARET ETMEK Ä°STÄ°YORUM
Ararat'tan sonra bir daha böyle filmler çekmek istemediğini söyleyen Atom Egoyan bir röportajında
"Filmin tarihi olayları anlatmaktan çok, o tarihin bugün insanların kafasında nasıl yer edindiğini vurgulamaya çalışan bir kurgu" olduğunu söylemişti.
Egoyan; ailesinin memleketi olan Arapkir ve Develi'yi ziyaret etmek istediÄŸini de sözlerdine eklemiÅŸti.Â