Ciddi gazete tarafsızlığı böyle mi olmalı

Güncelleme Tarihi:

Ciddi gazete tarafsızlığı böyle mi olmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2005 00:57

Ciddi İngiliz gazetesi The Observer, yazar Orhan Pamuk’un ‘1 milyon Ermeni ve 30 bin Kürt öldürüldü’ sözleriyle ilgili bir yorum yazısı yayınladı. Ancak bu yorumu önyargıları bilinen bir Ermeni yazara yazdırdı.

ÜNLÜ Ermeni ressam Arshile Gorky’nin hayatını anlattığı ‘Kara Melek’ adlı kitabıyla tanınan Nouritza Matossian, ‘Onlara göre önemsiz bir olay. Bana göre soykırım’ başlıklı yazısında, Orhan Pamuk’un ‘1 milyon Ermeni öldürüldü’ sözleriyle Ermenilerin ve kendisi gibi düşünen Türklerin kahramanı haline geldiğini yazdı. ‘Bir Türk sözü vardır: Kalem kılıçtan keskindir’ diye yazısına başlayan Nouritza Matossian şöyle devam etti:

‘Türkiye’nin en iyi kalemi Orhan Pamuk konuştu ve Türkiye’nin bilincine tırpan attı. Onun suçu, İsviçre’de yayınlanan Tagesanzeiger Gazetesi’ne söylediği bir cümleydi. ‘30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Kimse söylemiyor, bari ben söyleyeyim’ dedi ve kıyamet koptu. Basın, Türkiye’nin gururunu kırdığı gerekçesiyle saldırıya geçti. Yalancılıkla, sefil bir yaratık olmakla suçlandı. Bu köşe yazarı kendisine ‘kara yazar’ dedi. Sadece Sabancı Üniversitesi’nden Halil Berktay ona destek çıktı...’

SOYKIRIM’I KULLANMA

Kendi ailesinin de öldürülen erkeklerini geride bırakarak Kayseri’den göç ettiğini yazan Nouritza Matossian, geçtiğimiz günlerde, Ararat filminin kahramanı olan Ermeni asıllı Amerikalı ressam Arshile Gorky’nin biyografisiyle ilgili konferans vermek üzere İstanbul’da bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

‘Konuşma yaparken, soykırım sözcüğünü kullanmamam istendi. Gorky’nin de tanık olduğu, Osmanlı İmparatorluğu’nun sistematik tehcir, işkence ve cinayetlerinden soykırım değil, önemsiz bir olay diye söz etmem gerekiyordu. Bu suç, ne Türk hükümetleri, ne de İngiltere veya ABD tarafından kabul edildi. Avrupa Birliği’nde konuyla ilgili son tartışmalara Fransa ve diğer bazı ülkeler öncülük etti. Türkiye’nin AB standartlarına ulaşması için daha çok yol kat etmesi gerekiyor.’

Londra’da açılan ‘Türkler’ sergisinde, Ermeni, Rum ve Yahudilerin Osmanlı İmparatorluğu’na olan katkılarına yer verilmediğini de belirten yazar, ‘İngiltere, Türkiye’nin yakın müttefiki olan Azerbaycan’daki petrol çıkarları uğruna bu çarpıklığa ortak oldu’ diye iddiada bulunuyor.

Pamuk kördüğümü kesti

Nouritza Matossian, haftalık Agos Gazetesi’nin yayın yönetmeni Hrant Dink’in Orhan Pamuk ile ilgili şu görüşlerini de aktarıyor: ‘Pamuk her zaman fikir özgürlüğünü ve azınlık haklarını savunmuştur. Ermeniler 90 yıldır tacize, hakarete ve ayrımcılığa uğruyor. Bazı meslekleri icra edemiyor. İsimlerimizi Türkleştiriyoruz. Varlığımızı sürdürebilmek için tahammül etmeyi öğrendik. Belki şimdi artık Türklerin de bizden hoşgörü ve tahammülü öğrenmesinin zamanıdır.’

Nouritza Matossian yazısını şöyle bitiriyor: ‘Pamuk Kördüğüm’ü (Gordion) kesti. Türkiye’de doğru düşünen herkesin ve dünyadaki her Ermeninin kahramanı oldu.’

Orhan Pamuk Die Welt röportajını iptal etti

ORHAN Pamuk, Alman Die Welt Gazetesi’yle röportajını iptal etti. Gazetenin önceki günkü sayısındaki ‘Edebiyat Dünyası’ (Literarische Welt) ekinde konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Yazıda, ‘Bu haftaki ekimizde, portrelerde Orhan Pamuk’u tanıtacaktık. Ancak Orhan Pamuk, röportajı iptal etti’ ifadeleri yer aldı.

Nouritza Motassian kimdir

Nouritza Matossian, Ermeni asıllı Amerikalı ressam Arshile Gorky’nin yaşamını anlattığı ‘Kara Melek’ (Black Angel) adlı biyografisiyle tanınıyor. Matossian, Kanadalı yönetmen Atom Egoyan’ın çektiği tartışmalı Ararat filminin de kahramanı olan ve soyut ekspresyonist çalışmalarıyla tanınan Gorky’nin hayatını tek kişilik bir oyunla da anlatıyor. Oyun İstanbul, New York, Tahran, Beyrut, Halep ve Tiflis gibi Ermeni diasporasının bulunduğu kentlerde sahnelendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!