Paylaş
Bu tartışmalar gazeteci yazar Sibel Oral’ın bu yıl çıkan ve tanıklıklar eşliğinde kaleme aldığı Mehmet Hikmet biyografisi ‘İşitiyor musun Memet?’ kitabından sonra bir kez daha alevlendi.
Son olarak Oda TV internet sitesi ‘Nâzım Hikmet’in Mirası Yapı Kredi’ye Mi Kaldı’ başlıklı bir yazıyla konuyu tekrar gündeme taşıdı ve şöyle sordu: “Nâzım Hikmet’in yapıtlarının yayın hakları, 2002 yılında Adam Yayınları’ndan Yapı Kredi Yayınları’na (YKY) geçti. Bu geçiş, Nâzım’ın oğlu Memet’in izniyle oldu. Nâzım Hikmet eserlerinin telifleri Memet Ran’a ödeniyordu. Çünkü kitapların yayın hakkı, Yapı Kredi Yayınları ve bu yayınevi üzerinden oğlu Memet’e aitti. İzinsiz kullanımını yasaklamıştı. Şimdi Memet’in ölümünden sonra YKY ‘tek mirasçı mı oldu?’ sorusu yanıt bekliyor.”
Sorunun cevabını ben vereyim.
Nâzım Hikmet’in mirası için mahkeme kararı bekleniyor.
Mehmet Hikmet son olarak düzenlediği vasiyetinde Türkiye’deki telif haklarını dostu, yazar Gündüz Vassaf’a, Büyükada’daki evini de Vassaf’ın oğlu Osman Vassaf’a bıraktı. Fransa’daki varlıkları ise üvey kızı ve ondan olan torununa kaldı.
Mehmet Hikmet’in annesi Münevver Andaç’ın ressam Nurullah Berk’le ilk evliliğinden bir de üvey kız kardeşi var: Renan Genim. Varis olarak o da bu mirastan hak talep ediyor.
Mehmet Hikmet’in mirasının kime kalacağı konusunda mahkeme süreci halen devam ediyor.
Dolayısıyla Yapı Kredi Yayınları’na henüz bir veraset ilamı ulaşmış değil. Nâzım Hikmet’in yayınlardan elde edilen telif geliri bir banka hesabında bloke olarak tutuluyor.
Telifleri ve adadaki evi kimin alacağına mahkeme karar verecek.
HASAN SALTIK’IN MİSYONU DEVAM EDİYOR
'HER ölüm erken ölümdür’ demişti Cemal Süreya. Onunki gerçekten çok erken ve zamansız oldu. Haziran ayında kalp krizi sonucu kaybettiğimiz Hasan Saltık, kurduğu Kalan Müzik ile bize özellikle Anadolu’nun unutulmuş ses hazinesini kazandırmıştı. Bir ses arkeoloğu gibi çalışmış, unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtları yayımlamıştı.
Kalan Müzik’in 30’uncu yılı için yine böyle bir proje üzerinde çalışıyordu ama ömrü vefa etmedi.
Arşiv Serisi’ne eklenen ‘Ara Dinkjian Arşivinden Taş Plaklarda Amerika’daki Ermeniler’ albümü eşi Nilüfer Saltık tarafından tamamlanarak anısına yayımlanıyor.
Ara Dinkjian’ın, 5 bin taş plak koleksiyonundan seçtiği 58 kayıt, 1915 öncesi ve sonrasında Anadolu’dan ABD’ye göç eden Anadolu Ermenilerinin müzikal yolculuğunun bir özeti niteliğinde. Seçki, Ermeni sanatçıların sadece anayurtlarından ayrılırken yanlarında götürdükleri müzikal birikimi değil, daha sonra göç ettikleri topraklarda sürdürdükleri, geliştirdikleri ve kayda geçirdikleri müzik dünyasını yansıtıyor.
Üç CD ve bir kitapçıktan oluşan ve sınırlı sayıda üretilen çalışmada Dinkjian’ın seçkisine, Ermeni kültürü ve tarihi yazarı Harry A. Kezelian’ın ayrıntılı makalesi eşlik ediyor. Çalışmada ayrıca Amerikalı Ermeni sanatçıların portreleriyle birlikte, kayıtların alındığı taş plaklara ve Ermeni toplumunun Anadolu’daki yaşamına dair fotoğraflar da yer alıyor.
Hasan Saltık’ın misyonunu özetleyen ve devam ettiren bir çalışma.
17 Aralık’tan itibaren dijital platformlarda yayınlanacak ve müzik marketlerde satışa sunulacak.
Paylaş