Ekranların sevilen yarışma programı MasterChef topik tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Bir Ermeni mezesi olan topik yapımı, malzemeleri ve lezzetiyle sofralara renk katıyor. Peki, orjinal topik nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, topik meze tarifi detayları...
#Topik MezeBayram tatilini fırsat bilip tası tarağı toplayarak, şehir ya da ülke dışına gidenler bu yazıyı es geçebilir. Bu hafta gezi sayfası bayram tatilinde İstanbul’dan ayrılmayanlar için hazırlandı. Küçük rehberimizde tiyatrodan sinemaya, müze gezisinden tekne sefasına, meyhane faslından caz dinletisine kadar her şey var. Nüfusun önemli bir bölümünün tatil için şehirdışına kaçtığı düşünülürse, İstanbul daha bir sakin olacak gibi.
Fasıl, aslında klasik Türk müziğinde bir bestekarın aynı makamda bestelediği iki beste ile iki semaiye verilen isim. Örneğin Dede Efendi’nin Sultán-ı Yegáh faslı demek, bestekárın o makamda bestelediği iki beste ile iki semai demek. Yine klasik Türk müziğinde fasıl, en geniş anlamıyla bir konser programı anlamına geliyor.
Bodrum’daki İki Sandal’da meze tepsisi masaya geldiğinde garson hepsinin tarihçesini anlatmaya başlıyor. Amaç; hem bilgilendirmek hem de beklenti oluşturmak. Burada yediğim safranlı balık turşusu bir başyapıttı. Ermeni usulü pilaki çok iyi, topik dört dörtlük. Pazılı cacık ve çiğ fındıklı çalıfasulye ilginç tatlar. Kırmızı şarapla buharda pişmiş, sonra mangala atılmış ahtapot bacağı da başarılıydı.
#BodrumRange Rover, yeni modeli Evoque’un tanıtımı için ‘Şehrin Nabzı’ isimli uluslararası çapta bir proje başlattı. Proje şimdiye dek Londra, Paris, Milano, Madrid, Brüksel, Prag gibi 18 şehirde hayata geçirildi. 21 Nisan’daki lansmanla da Türkiye ayağı başladı. Proje kapsamında ses getiren işlere imza atmış dört kişi ‘city shaper’ yani şehir heykeltraşı seçildi.
Masayı donatan meze çeşitleri uzun bir meyhane gecesinin habercisidir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan mezenin hası mutlaka günlük yapılır. İçkinin özellikle de rakının en yakın arkadaşı olan mezelerin tazeliği ve lezzeti bir meyhanenin şanındandır. Soğuk meze ayrı bir hüner gerektirir.
Şimdi tam balık zamanı. Palamut geldi, lüfer geldi, yakında istavritle hamsi de boy gösterir tezgahlarda. Çinekop, çipura ve levreğe sıra gelir sonra. Mevsim sonbahar ya, günler de kısaldı aşikar, ama hálá geceler ılıman. Meyhanelerin masaları hálá dışarda. Şöyle oturup bir sonbahar akşamı tam balık yeme zamanı. Masada buharı tüten rakı bardakları, etrafta anason kokuları.