Demokrasi vaatleri şımartır

SEÇİM sürecine girdik. Bermutad böylesi dönemlerde iktidarlar arka arkaya müjdeler (!) açıklarlar. Bu seçim döneminde de örnekler gelmeye başladı. EYT’den vergi aflarına hergün bir paket açıklanıyor. Esasında devleti yönetenler neyin doğru ve rasyonel olduğunu bilirler.

Haberin Devamı

 


Bu ülkede yaratılan katma değerin takribi yüzde 25’i devlete aktarılır. En önemli kalem “vergi”dir. Karşılıksız ve zorunlu bir ödeme olan vergi, yerinde kullandığı takdirde bir vecibe olarak kabul görür. Düzgün vatandaşların siyasi iktidarlardan öncelikli beklentisi budur. Vergi afları bu iklimi bozan ve vergisini ödeyeni kandırılmış ve enayi yerine konulmuş hissettiren bir yanlış uygulamadır. Hele her yıl tekrarlanırsa getirilişindeki gerekçeler makul izah olmaktan çıkar.
EYT, zaten öteden beri bir yanlış uygulamaya bir geri dönüştür. 40 yaşında emekli olmak bir hak ihlalinin giderilmesi, kazanılmış bir hakkın korunması gibi değerlendirilemez. Hukuk; adil, makul ve ekonomik gerçekliklerle bir bütündür. Devlet imkanlarının popülist uygulamalara konu edilmesi, sonrasında tüm topluma ağır faturalar yükler.
Seçimlerden sorna ekonomiyi neler bekliyor, bu konuya ilişkin uzman yorumları hiç de iç açıcı değil. Esasında siyasi popülizm binlerce yıllık bir olgu. Hatırlayın, Demirel, Özal için “o ne veriyorsa ben 5 lira daha fazla vereceğim” diyerek bu durumun “nirvanası”sına ulaşmıştı. Demokrasi galiba böyle bir şey. Umarız vaatlerde ölçü tamamen kaçmaz ve tahribat toparlanabilir seviyede kalır.

------

 

LİPSOS

Haberin Devamı

ILIK bir kış geçiyor. Adeta bir bahar başlangıcı yaşıyoruz. Bir mekandan söz etmek istiyoruz. Karaburun Yeni Liman’da Ata Bey’in işlettiği Lipsos. Bilenler bilir. Ata Bey bir “eski tüfek”. Bir şekilde Karaburun’u mesken tutmuş. Belli ki çok iyi bir balıkçı. Güldür güldür bir sobanın ısıttığı mekanda, duvarlar orkinoz ve kılıç balığı kuyrukları ile süslenmiş. Ortam bir “sol kültür” ışığı taşıyor. Denizin dibinde, volkanik taşların olduğu bir kıyıdan tekrar mekana dönünce büyülü ortam başka bir faza geçiyor. Ata Bey çok iyi bir aşçı. Yardımcısı Muhammed’le birlikte çok şaşırtıcı mezeler sunuyorlar. Mesela yapımı saatler alan bir Ermeni mezesi olan topik.
Balıklar, kırlangıçtan deniz levreğine, onun özel yöntemiyle bambaşka bir tada dönüşüyor. Ata Bey’in özel dokunuşları ile kalamar, kefal, ahtapot, fener balığı ve tabii ki ekşi maya ekmeği mekanı fantastik bir lezzet fırtınasına dönüştürüyor. Bu yer, hele nergis tarlalarının coştuğu bu mevsimde tam bir fenomen. Hatta 9 odalı harika bir otelleri olduğunu da belirtelim. Tavsiye olunur.

Yazarın Tüm Yazıları