Rüya sofra

Güncelleme Tarihi:

Rüya sofra
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2012 00:00

Murat Boz’un bir şarkısı vardı; ‘Kimini bacağından kimini dudağından’ diye... Kadınlar arasında karar veremediğini, kiminin bir özelliğini diğerinin bir başka özelliğini beğendiğini anlatıyor ve seçim yapamamaktan yakınıyordu.

Haberin Devamı

Ha keza ideal meyhane sofrası da böyle bir şey diye düşündüm. Gerçi tatlılardaki gibi meze isimlerinde dudak, göbek, bacak geçmiyor ama kimi meyhanenin humusu, kiminin patlıcan salatası, kiminin topiği iddialı. Ben de hepsini tek bir masada toplama kararı aldım...

Balık pastırması
İSMET BABA KUZGUNCUK

Bir hafta tuzda bekletilip, pişiriliyor. Ardından iki gün suda bekletiliyor, dört-beş gün çemende tutuluyor, sonra kurutuluyor ve kesiliyor. Balıkları Üsküdar Kardeşler Balıkçısı’ndan alıyorlar. Porsiyonu 10 lira ama balığın fiyatına göre değişebiliyor. (216) 553 12 32

Humus
HATAY MEYHANE

Adını kültürlerin, dinlerin ve dillerin buluştuğu Hatay ve mutfağından alan hatay meyhanesinde humus, içine kimyon ve tahin konularak yapılıyor, sonra haşlanıyor. Fiyatı 7 lira. (216) 361 33 57

Haberin Devamı

Kuru et
LİPA BOŞNAK MEYHANESİ

Sadece Maret’ten etten tranş et alınıyor. Tezgahlarda bilek kalınlığında kesilerek, bir sıra kaya tuzu serpilmiş küreklere yerleştiriliyor. Sonra tekrar tuz, yine bir sıra et... Tuzun erimesine bakılıyor. Kuruma odalarında sıcaklıktan etkilenmesin diye yüksekte tutuluyor. En az bir buçuk gün tutuluyor sonra iki gün soğutuluyor. Çok iyi bir bira mezesi. 10 lira. (216) 354 21 81

Hamsili pazı sarma
SAMATYA KULELİ

Fıstık, üzüm ve soğanla kavruluyor; ızgara yapılıyor. Malzemeler Metro’dan, balıklar halden alınıyor. Bir porsiyonda dört sarma var. 10 lira. (212) 587 94 28

Tahinli köz biber
KALAMATA

Etli, kalın, paprika denen biberler seçiliyor ve közleniyor. İçine tahin, sarımsak, limon, zeytinyağı, ceviz konuluyor. Manavı Yaman, diğer malzemeler Vizyon Gıda’dan. Kalamata Meyhanesi’nde fiks mönü içinde servis ediliyor: Kişi başı 95 lira. (212) 258 87 88

Cevizli kabak
BURGAZADA ADA KEYİF

Kabak rendeleniyor, bol soğan, havuç, yoğurt, dereotu, sarımsak, süzme yoğurtla servis ediliyor. Malzemelerin hepsi adadaki manav ve kasaplardan temin ediliyor. 5 lira. (216) 381 27 59

Topik
GURME BONCUK

Bu geleneksel Ermeni mezesi için patates ve nohut haşlanıp, ince bir hamur gibi açılıyor. İçine soğan, kuş üzümü, badem, tarçın, tahin gibi malzemelerle hazırlanan karışım konup kapatılıyor. Bütün malzemeler Güleç Gıda’dan. 15 lira. (212) 245 31 70

Haberin Devamı

Tahinli yoğurtlu ıspanak
AKBABALI MEYHANE

Bu tok tutan sebze mezesi için ıspanak kavrulduktan sonra yoğurt ve tahinle karıştırılıyor. Malzemeleri Greyder firmasından geliyor. Porsiyonu 10 lira. (212) 251 43 38

Patlıcan salatası
SOFYALI MEYHANESİ

Sofyalı’nın patlıcan salatası hakkında tek bildiğimiz mönüde her zaman bulunduğu. Közde yapıldığı dışında hiçbir bilgi vermiyorlar, sadece malzemeleri Metro’dan aldıklarını açıklıyorlar. 8 lira. (212) 245 03 62

Nuraniye
KİVA HAN

Beyin ve gerdan haşlanıp karıştırılıyor. Yanında süzme yoğurt, kabak, patlıcan, pirinç, maydanoz, dereotuyla servis ediliyor.
4 lira. (212) 252 26 61

Tuzda sardalya
SIDIKA

Taze balık sattıkları için her zaman yok. Sadece mevsiminde yapılıyor. Sardalyalar fileto haline getiriliyor, 2-4 saat kaya tuzunda dinlendiriliyor. Yıkayıp zeytinyağı ve biraz limonla servis ediliyor. Bu tür balıkları Beşiktaş ve Kadıköy Çarşı’dan alıyorlar. 10 lira. (212) 259 72 32

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!