OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 18, 2005 00:00
Fasıl, aslında klasik Türk müziğinde bir bestekarın aynı makamda bestelediği iki beste ile iki semaiye verilen isim. Örneğin Dede Efendi’nin Sultán-ı Yegáh faslı demek, bestekárın o makamda bestelediği iki beste ile iki semai demek. Yine klasik Türk müziğinde fasıl, en geniş anlamıyla bir konser programı anlamına geliyor.Elbette bugün ‘fasıl dinlemeye gitmek’ bambaşka bir anlam içeriyor. Eğlence için fasıl programları, genellikle meyhanelerde ve benzeri yerlerde bulunuyor. Ortalama bir fasıl ekibinde kanuni, udi, klarnetçi, kemancı ve darbukacı bulunuyor. Eğlence yerlerinde çıkan fasıl ekiplerinin repertuvarları da üç aşağı beş yukarı aynı oluyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize, Türkiye’de fasıl dinlemek için gidilebilecek en iyi 10 mekanı sorduk. Listeye İstanbul ağırlığını koydu.EN İYİ 101. Kör Agop - İSTANBUL2. Şato Pınar - İSTANBUL3. Endülüs - İZMİR4. Keser Müzikhol - İSTANBUL5. Gümüş Kaşık - ANKARA6. Fener Köşkü - İSTANBUL7. Osmancık - İSTANBUL8. Borsa - ADANA9. Bizbize - İSTANBUL10. Kallavi - İSTANBULKÖR AGOPEski İstanbul usulüİstanbul’un en eski meyhanelerinden. 1938’den beri hizmet veriyor. Agop İnciyan tarafından kuruldu, oğlu Hayko devam ettirdi, şimdi Kör Agop’un gelini Silva Hanım ve torunu Daniel geleneği devam ettiriyor. İki katlı, müstakil, 150 yıllık bir Kumkapı binasındaki lokantada büyük kısmı Loncalı Romanlardan oluşan altı kişilik bir saz ve fasıl heyeti var. Ekip şefi Rıdvan Bey, 74 yaşında. Ekip, keman, ud, darbuka, kanun, def, klarnetten oluşuyor. Darbuka ve klarnet daha çok yaz gecelerinde dükkanın önünde yapılan fasıllarda kullanılıyor. Fasıl heyeti her gece çıkıyor. Müzisyenler masaların arasında dolaşıp müzik icra ediyorlar. Genellikle deniz mahsullerinin bulunduğu lokantada, Ermeni mezesi topik de yapılıyor. Ördekli Bakkal Sok. No: 7 Kumkapı, İstanbul. Tel: (212) 517 23 34-35ŞATO PINARHer ay bir bestekarÜç katlı binanın üçüncü katında Türk müziğinin önemli yorumcularından Zeki Çetin cuma ve cumartesi 21.00 - 01.30 arası sahneye çıkıyor. Program fasılla başlıyor. Sonra solist Burcu Kaya çıkıyor ardından Zeki Çetin üç saate yakın sahnede kalıyor. Gecenin tamamında Türk sanat müziği söyleniyor. Bu mekanda yıllardır her ay bir bestekarı anma gecesi yapılıyor. 18 Şubat gecesi Sadettin Kaynak’ı anma gecesi. 4 Mart’ta Selahattin Pınar, daha sonra ise Münir Nurettin Selçuk anılacak. Zaman zaman Ankara Radyosu, Kültür Bakanlığı Klasik Türk Musikisi Korosu’ndan misafir sanatçılar sahneye çıkıyor. Gazateciler, işadamları, sanatçılar ve tabii özellikle de doktor profesörler müdavimler arasında. Turgut Özal Bulvarı No: 41 Maltepe. Tel: (0216) 442 00 00ENDÜLÜSAltı gün müzik varİzmir Alsancak’taki Meyhane Endülüs’te haftanın altı günü fasıl müziği yapılıyor. Fiks mönü ve alakart uygulamasının bulunduğu mekanda profesyonel sanatçılardan oluşan fasıl grubu, ağır şarkılarla başladığı programının ilerleyen saatlerinde hareketli şarkılarla devam ediyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde sahne alan Sevil günün pop ve fantezi şarkılarını söylüyor. Haftanın üç günü ise oryantal gösterisi var. Hafta içi 35 YTL hafta sonu ise 45 YTL olan fiks mönü 10 çeşit soğuk meze, 4 çeşit ara sıcak, 3 çeşit et serisi, salata, meyve veya tatlıdan oluşuyor. Yarım 35’lik rakı veya 35’lik şarapla gece tamamlanıyor. Kıbrıs Şehitleri 1435 Sokak No: 4/ A Alsancak İzmir. Tel: (0232) 463 66 00-463 68 00.KESER MÜZİKHOLYarışma birincisi sahnedeFasıl 21.15’te başlıyor. Bekir Uluataer’in solistliğinde beş kişilik bir saz heyeti var. Genç kuşağın umut vaat eden bestecilerinden biri olan Bekir Uluataer, TRT1’in düzenlediği Türk Müziği Beste Yarışması’nda birinci oldu. Keser Müzikhol, 150 kişiyi ağırlayabiliyor. Yaklaşık sekiz yıldır hizmet veren müzikholde 23.30’dan sonra sanatçı Mustafa Keser sahneye çıkıyor. Et ve
balık ürünleri bulunuyor, zengin bir meze çeşidine sahip. Müdavimleri arasında Seda Sayan, Ebru Gündeş, Selahattin Alpay var. Beylerbeyi İskelesi Arabacılar Sok. No: 5 Beylerbeyi İstanbul. Tel: (0216) 321 79 09GÜMÜŞ KAŞIKFasıl eşliğinde akşam yemeği:İki buçuk yıl önce açılan lokantanın prensibi ‘yok yok’. Dört kişilik fasıl grubu eşliğinde, dünya mutfağının tüm ürünlerini tatmak mümkün. Şef Murat Gencer, tüm müşterilerine tavsiye edebileceği özel yemeğinin ise ‘Köylü Usulü Kuzu Külbastı’ olduğunu belirtiyor. Şık dekore edilmiş restoranın Elmadağ manzarası da görülmeye değer. Gümüş Kaşık ayrıca müşterileri için tüm alternatifleri de oluşturmuş. Müzik dinlemek istemeyenler alt kattaki salonda yemeklerini yiyebiliyor. Restoranın bir de ‘Zwana’ adlı bar kısmı bulunuyor. Gümüş Kaşık’ta fasıl dinlemek isteyenler; haftaiçi her gün 20.30-23.30 ile cuma, cumartesi günleri 20.30-24.00 saatleri arasında gidebilir. Kaliteye göre oranlarsak Gümüş Kaşık’ın ücret olarak da uygun olduğunu söyleyebiliriz. Sancak Mah. 249. Sok. No: 83. Yıldız, Ankara. Tel: (312) 490 03 04FENER KÖŞKÜHaliç manzarasına karşıGüney Haliç sahilindeki Fener Köşkü 10 yıl önce açıldı. Eski bir taş konakta hizmet veriyor. 10.00’dan 02.00’ye kadar açık olan işletmenin barı ve kafeteryası da var. Lokanta kısmında kömür ızgarada pişen günlük balık ağırlıklı bir mönü sunuluyor. Mekanda her akşam fasıl yapılıyor. Burak Acaralı, Levent Kaya ve Utku Yiğit’ten oluşan saz heyeti aynı zamanda hanendelik de yapıyorlar. Fasıl grubunun tümü konservatuvar mezunu. Fasıl 20.30’da başlıyor gecenin sonuna kadar devam ediyor. İstanbul’un en iyi 10 işkembecisinden biri olan Tarihi Haliç İşkembecisi’nin de Fener Köşkü’nün hemen bitişiğinde yer aldığını hatırlatalım. Abdülezel Paşa Cad. No: 311 Fener-Balat İstanbul. Tel: (0212) 621 90 25OSMANCIKBu yıl 14 yaşındaKanuni Bahattin Duyarlar ve saz ekibinin eşliğinde Arzum Güven ve Selahattin Bilir sahneye çıkıyor. Saz grubunun içinde hanende olarak Neyşe Hanım da bulunuyor ve fasılı yönlendiriyor. Haftanın her günü fasıl dinlenebilir. Neyşe Hanım, sadece cuma ve cumartesi günleri sahneye çıkıyor. Osmancık bu sene 14’üncü yılını kutluyor. 16 çeşit serpme meze müşteri geldiğinde masada hazır bulunuyor. Özel balıklardan yapılma tuzlamalar, köpeğlu ve gavurdağı gibi salataları var. Mezeler sürekli değişiyor. Et ve tavuk yemekleri meyhane pilavının yanında ikram ediliyor. Aytar Cad. Levent İşhanı No: 3 Etiler İstanbul. Tel: (0212) 264 33 88BORSAKorolar konser veriyor1980’lerde İstanbul sahnelerinde yıldızı parlayan Mustafa Şimşek’in işletmecisi ve solisti olduğu Borsa Restoran, Çukurova kentlerinde Türk sanat müziği severlerin uğrak yeri. Şimşek, yerel Kanal-A TV’de ‘Güfteden Besteye’ diye bir pogram da yapıyor. Şimşek devamlı kadrosunun yanısıra, isterse koroya katılabiliyor, birkaç solo parça söyleyebiliyor. 15 yıldır aralıksız müzik icra edilen Borsa Restoran’da, Adana’daki 10 dolayında koronun sık sık özel konserleri oluyor. Aslen Adanalı olan besteci Ali Şenozan da Borsa’nın müdavimlerinden olduğu için, klasik müzik konusunda en küçük bir taviz verilmiyor. Büyükşehir Belediye Karşısı Ticaret Borsası Binası Adana. Tel: (0322) 457 34 07BİZBİZEErkek erkeğe gidilmiyorDört yıl önce açılan lokantada geçtiğimiz yıllarda Coşkun Sabah program yapıyordu. Her akşam 21.00’den 01.30’a kadar fasıl var. Çarşambaları pop müzik sanatçısı Jale de sahneye çıkıyor. Diğer günlerde ise fasılın yanında ‘Haso Şov’ yapılıyor. Fasılda kanun, ritim, ut ve klarnetten oluşan bir saz grubu var. Ayrıca her çarşamba 13.30’dan 17.30’a kadar udi Ensar Bey eşliğinde bayanlar matinesi yapılıyor. Bizbize’ye Ümit Besen, Semra Özal, Selami Şahin, Nil Ünsal, Yılmaz Morgül gibi ünlüler de geliyor. Unutmayın, erkek erkeğe gidilmiyor. Fiks mönüde 12-13 çeşit meze, iki ara sıcak, mevsim salatası, tavuk pirzola veya yufkalı kaşarlı köfte, meyve, kahve var. Bağdat Cad. No: 280 Caddebostan İstanbul. Tel: (0216) 386 00 85KALLAVİTürkçe poptan önce fasıl1995’te hizmete girdi. Her gece fasıl icra ediliyor. Cuma ve cumartesi geceleri fasılın devamında Türkçe pop yapılıyor. Fasıl ve saz heyeti keman, ud, kanun ve ritim sazdan oluşuyor. Türkçe pop gecelerinde Cenk ve Sementa çıkıyor. Canlı müzik saat 20.00’den geceyarısı 02.00’ye kadar devam ediyor. Fiks mönü uygulamasının bulunduğu mekanda limitsiz içki ve limitsiz
yemek var. 15 çeşit zeytinyağlı meze, ara sıcaklar, ana yemekte kuzu tandır ve arzu edenler için tavuk bulunuyor. Kuzu tandırı iç pilavla birlikte servis ediyorlar. Tabii salata, meyve ve tatlı da ikram ediliyor. Aytar Cad. No: 3/12 Etiler İstanbul. Tel: (0212) 282 70 70Gurmeler, müdavİmler ve Türk sanat müzİĞİ sanatçIlarIndan oluŞan büyük jürİ seçtİMimar, gurme, yazarAydın BoysanYemek kültürü yazarıDeniz GürsoyAdanalı gurmeErol AltunDevlet Klasik Türk Müziği Korosu elemanıAykan Özgünİstanbul Rehberler Odası Bşk. Yrd.Nur Öztürkİşadamı, gurmeHasan ErsoyTurizmci, gezginRemzi ErbaşMutfak Dostları Derneği Bşk. Yrd.Sevim GökyıldızTürkücüLatif DoğanHürriyet
magazin muhabiriDemirhan HararlıÂ
button