Ankara’da yaşayan iki çocuk annesi A.Z., ablasının meme kanserine yakalandığını duyunca sağlık taraması yaptırarak kendisinin de meme kanseri olduğunu öğrendi. Ardından annesine de meme kanseri tanısı konulan A.Z., “Bir ay arayla ablam, ben ve annem kanser olduğumuzu öğrendik. Etlik Şehir Hastanesi’nde tedavimizi olarak sağlığımıza kavuştuk, bu süreçte birbirimize daha çok kenetlendik ve bağlandık” dedi.
#Etlik Şehir HastanesiYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriUludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ), 2017’den bu yana sürdürdüğü ‘Pembe Lambalar Projesi’ ile meme kanseri hakkında farkındalık yaratıyor. Bu yıl Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği (ONKODAY) iş birliğiyle gerçekleştirilen proje yeni bir boyut kazanarak, erken teşhisin önemini vurgulayan pembe çalar saatlerle desteklendi.
#BursaGilead Türkiye Medikal Direktörü Dr. Serhan Sevgi, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle yaptığı değerlendirmede, meme kanseri tiplerinden "Üçlü negatif meme kanseri" TNBC’nin özellikle genç kadınları hedef aldığını belirtti. Üçlü negatif meme kanseri, karşılanmamış tedavi ihtiyacının yüksek olduğu türlerden biri olarak dikkat çekiyor.
#Sponsorlu İçerikHem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#KanserSevgili Hürriyet okurları... Meme kanseri dünyada genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserinde erken teşhis ile hayatta kalma oranı büyük ölçüde artmaktadır. Her yıl ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Meme kanseri farkındalık ayı nedeni ile daha önce de köşemde sık sık konuk ettiğim Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile meme kanseri tanı ve tedavisindeki yeni gelişmeleri ile konuştum. Coşkun, önemli bilgiler verdi.
#Şenol KalyoncuMeme ve yumurtalık kanserinde erken teşhisi sağlamak amacıyla bir internet platformu açıldı. “Kontrol sende, cevabı gende” sloganı ile açılan cevabigende.com isimli platform interaktif bir uygulama olacak ve kadınlara uzmanlara bire bir danışma imkânı sunacak.
#KadınKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSağlık Bakanlığı verilerine göre meme kanseri kadınlarda en sık görülen 10 kanser arasında birinci sırada. Ancak kendi kendimize yapacağımız düzenli meme muayenesi ve yıllık doktor kontrolleri olası bir meme kanserini erkenden teşhis edip hayatımıza sağlıklı devam etmemizi mümkün kılıyor.
#Meme KanseriBir bilginin popüler olması ve çok paylaşılması onun doğru olduğu anlamına gelmiyor. Kanser hakkında sürekli konuşulan şehir efsaneleri de hastaları ölüme kadar sürükleyebiliyor. İşte kanser hakkındaki 13 efsane ve kanser uzmanlarının altını çizdiği 'doğrular'...
#SağlıkKadınların hayatını kâbusa çeviren ve kadınların ölüm sebepleri arasında çok yüksek bir orana sahip olan meme kanseri konusunda yapılan atılım bilim dünyasında heyecan yarattı. Bu yeni görüntüleme tekniklerinin devreye girmesi uzmanlar tarafından, son 30 yılda konuyla ilgili atılmış en büyük adımlardan biri olarak değerlendirildi.
#Meme KanseriAmerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. Amerika ölçekli yapılan çalışmada en yaygın görülen dört kanser türü olan akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserlerindeki olumlu gelişmelerin, uzun vadeli bu düşüşlerde rol oynadığı vurgulanıyor. Peki Avrupa ve ülkemizde de aynı durum geçerli mi? Türkiye'de en çok görülen kanser türü hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KanserTINAZTEPE Galen Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, Tınaztepe Galen Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanları Doç. Dr. Tülay Akman, Dr. Elvina Almuradova, psikolog Ece Başak Ünal, Psiko-Onkologlar Derneği Başkanı, sağlık psikoloğu Ozan Bahçivan ile kanser tedavisi gören ve sağlığına kavuşan hastalar katıldı.
#1Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileri, meme kanserine dikkat çekmek için klip hazırladı. Meme kanserinin erken teşhisinin tedavi için oldukça önemli olduğuna vurgu yapan yaklaşık 300 öğrenci ellerindeki pembe balonları Van Gölü sahilinden gökyüzüne bıraktı.
#Van Yüzüncü Yıl ÜniversitesiEkim, Meme Kanseri Farkındalık Ayı... Ülkemizde yılda 25 bin kadına meme kanseri teşhisi konuyor. Maalesef tanı konan kadınların yaşı 20’lere kadar düştü. Ama iyi haber, erken teşhiste yaşam oranı yüzde 100’e yakın. Üstelik Devlet hastanelerinde ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde (KETEM) ücretsiz mamografi çekiliyor, kendi kendine muayene eğitimi ücretsiz veriliyor.
#Meme KanseriHer yıl Türkiye’de ve dünyada 8 kadından 1’i “Meme kanserisiniz” cümlesini duyuyor. Bunlardan biri de yaklaşık 8 yıl önce Türkiye’ye göç eden İranlı Yeganeh Ghasımi. Şu anda 2.5 yaşında bir kızı olan 33 yaşındaki genç kadın, bu cümleyi ilk duyduğu an ve sonrasında yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı...
#Meme KanseriFuska Su ana sponsorluğunda Milliyet Gazetesi iş birliğinde, kadınları meme sağlığı konusunda bilinçlendirme amacıyla düzenlenen Ladies Meme Sağlığı Golf Turnuvası 2021, Kemer Country Golf Kulübü’nde gerçekleşti.
#Ladies Meme Sağlığı Golf Turnuvası 2021