Bebek bekleyen çiftlerin en başta gelen istekleri bebeklerinin zamanında ve sağlıklı doğmaları hiç kuşkusuz. Ancak günümüzde her 8-10 doğumdan 1’inde bebekler beklenen tarihten erken dünyaya geliyor. Ülkemizde yılda bir milyon 250 bin civarında doğum olduğu düşünülürse, bu her yıl yaklaşık 125 bin bebeğin erken dünyaya gözlerini açtığı anlamına geliyor.
#Erken DoğumBebek bekleyen annelerin en büyük endişesi, erken doğum. Gelişiminin tamamlanmadan doğumun başlaması, bebek doğduktan sonra bazı sorunlarla karşılaşılması anlamına da gelebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Perinatoloji (Riskli Gebelik) Uzmanı Doç. Dr. Hülya Dede, erken doğum ile ilgili toplumda pek çok yanlış bilginin yaygınlığına dikkat çekerek doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
#Erken DoğumYeni bir analize göre, tüp sterilizasyonu işlemi geçiren yani tüplerini bağlatan kadınların yüzde 5'inden fazlası daha sonra hamile kalıyor ve araştırmacılar, yaygın olarak kalıcı olduğu düşünülen tüp sterilizasyon prosedürlerinin başarısızlığının birçok kişinin beklediğinden çok daha yaygın olabileceğini söylüyor.im
#Doğum Kontrol YöntemleriYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiOmurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozŞubat ayında geçirdiği operasyonun ardından kanser olduğu açıklanan İngiltere Kralı III. Charles için dün ortaya atılan iddialar gündeme bomba gibi düşmüştü. Charles’tan bu söylenenlerin doğru olmadığını kanıtlamak istercesine peş peşe hamleler geldi.
#Kral CharlesSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuDünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre, dünyada 2020 yılında yaklaşık 13.4 milyon bebek prematüre doğdu. Bu sayıların ‘sessiz acil durum’ haline geldiği belirtilen raporda, dünyada yaklaşık 1 milyon prematüre bebeğin erken doğumla ilgili komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybettiği belirtildi.
#Dünya Sağlık ÖrgütüBugün "dünyayı değiştiren gün" olarak nitelendirilen 11 Eylül saldırılarının 22'nci yıldönümü. Başta ABD ve Ortadoğu olmak üzere tüm dünyayı derinden sarsan saldırılar, onulmaz yaralar açtı. Aile fertlerini kaybeden ve geride kalan 22 yıla rağmen saldırıların travmasını bugün dahi atlatamayan '11 Eylül çocukları', trajedinin derin izlerini anlattı...
#11 Eylül SaldırısıÇok sık rastlanan kadın hastalıklarından olan polikistik over sendromu nedenleri ve risklerinin yanı sıra tedavisi ile de araştırmalar arasında üst sıralarda yer alıyor. Peki, polikistik over sendromu nedir, nasıl tedavi edilir, riskleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, kadınların büyük çoğunluğunu etkileyen polikistik over sendromu ile ilgili merak edilenleri hurriyet.com.tr okurları için anlatıyor...
#Polikistik Over SendromuGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikDünyaya yeni gelen biriyle, hayattaki ilk anında göz göze gelmek nasıl bir duygudur? Doğacak çocuğun saç rengini ısmarlamak normal midir? Doğurmayan kadın, eksik kadın mıdır? Hem annelik hem kariyer aynı anda yürür mü? Dünya Bilim ve Sanat Akademisi üyesi, Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı eski başhekimi Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ile hem eski albümleri karıştırdık hem de bu sorulara cevap aradık…
#Academic HospitalTeknoloji günlük hayatımızın bir parçası oldu ve günümüzde okul öncesi dönem çocuklarının da teknolojik araçlara olan ilgilerinin giderek artıyor. Okul öncesi dönem çocukları teknolojik araç-gereçlere kolayca ulaşabildikleri bir çağda dünyaya geldiler. Neredeyse her evde bulunan teknolojik araçlar çocukların ilgisini çekiyor.
#Konuk YazarSağlıklı bir yaşam için organik besleniyor, spor yapıyor olabilirsiniz. Artık buna evden çıkmamayı da eklemek gerekecek. Zira geçen hafta İstanbul’da bazı ilçelerde yüksek hava kirliliği alarmı verildi; uzmanlar ‘Sokağa çıkmayın’, ‘Pencere açmayın’ diye uyardı.
#Hava KirliliğiGiderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#Sağlıkİklim krizi insanlığın geleceğini giderek daha fazla tehdit ediyor. İnsanlık son şansını değerlendirip korkutucu gidişatı durdurabilecek mi? Isınan yerküre orman yangınlarıyla boğuşurken, uzmanlar bu felaketi her geçen yıl daha fazla yaşayacağımızı ifade ediyor. "Doğum Yılı 2020" belgeselinin üçüncü bölümü 'Yangın Var!'da orman yangınlarını mercek altına aldık...
##Doğum Yılı 202035 yaşını geçen kadınlarda yumurtlamanın azalması, yumurta kalitesinin düşmesi ve ilerleyen yaşa bağlı olarak bazı kronik hastalıkların gelişmesi hamile kalma ihtimalini azaltsa da 40 yaşından sonra anne olmak imkansız değildir. Doğal yollarla ya da tüp bebek tedavisiyle gerçekleşen 40 yaş sonrası hamileliklerde hem anne hem bebek sağlığı açısından daha fazla risk bulunur. Bu sebeple 40 yaşından sonra hamile kalan anne adaylarının sağlıklı yaşamaya dikkat etmesi, iyi beslenmesi, kullandığı ilaçları aksatmaması, önerilen testleri yaptırması ve gebeliği takip eden doktorunun söylediklerini harfiyen uygulaması son derece önemlidir.
#Tüp Bebek TedavisiHamilelik, kadınların en hassas oldukları dönemlerden bir tanesidir. Çünkü bu dönem içerisinde vücut birçok değişikliğe uğrar. Hamilelik döneminde en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri de rahim ve vajina ağrısıdır. Hamilelikte rahim ve vajina ağrısı neden olur? Tedavisi nasıldır ve gebelikte rahim ve vajina ağrısı nasıl geçer tüm detayları ile derledik.
Vajinal operasyonlardan biri olan serklaj ameliyatı nedir, nasıl yapılır araştırmalar arasında yer alıyor. Serklaj ameliyatı, serviksin etrafına tek bir dikiş atılarak erken doğum veya düşüklerin önlenmesine yardımcı olur. Birçok kadın prosedürle aynı gün eve gider. İşte serklaj ameliyatı hakkında daha fazla bilgi...
#Serklaj Nedirİstanbul’da yaşayan Elif ve Emre Kaş çifti bebek sahibi olabilmek için yaklaşık 6 yıl mücadele verdi. Doğuştan çift rahmi olan ve gebelikleri düşükle sonuçlanan genç kadın, kişiye özel tüp bebek tedavisi ile hamile kaldı. Genç çift kontrol için gittiği hastanede iki rahimde ayrı gebelikler oluştuğunu öğrendi. Biri doğal yolla diğeri ise tüp bebek tedavisinin ardından yaşama tutunan ikizler, sağlıklı bir şekilde dünyaya gözlerini açtı.
#IstanbulŞizofreni kelimesi çoğunlukla ‘şiddet içeren, korku veren, ağır hastalık’ gibi terimleri akla getiriyor. Peki hastalığın isminin insanlarda bu düşünceleri uyandıran bir kelime olması şizofreni teşhisi konan kişileri nasıl etkiliyor?
#SağlıkHamileliğin başlangıcından itibaren bazı alışkanlıklar ve kişisel bakımlara bir süreliğine ara verilebilir. Oldukça hassas bir dönem olan hamilelikte, bebeğe ve anneye gelebilecek herhangi bir zarar gerek uzmanlar eşliğinde gerekse anne adayları tarafından mümkün olduğunca engellenmeye çalışılır. Peki, sıklıkla sorulan sorulardan:"Hamilelikte lazer epilasyon olur mu, hamilelikte lazer epilasyon ne kadar önce bırakılmalı?" İşte uzmanlardan tavsiyeler...
#Hamileyken Lazer Epilasyon Olur MuKoronavirüs toplumda her yaştan insanı etkilerken özellikle anne adayları ve yenidoğanlar için de büyük tehlike yaratıyor. Yapılan araştırma, anne adayının hamilelik döneminde Kovid'e karşı geliştirdiği bağışıklık tepkisinin fetüs için virüsün kendisinden daha büyük bir tehlike olabileceğini ortaya koydu. Risk özellikle erkek bebekler için daha büyük. İşte çarpıcı araştırmanın detayları…
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#Koronavirüs