Hamilelikte Rahim Ve Vajina Ağrısı Neden Olur? Gebelikte Rahim Ve Vajina Ağrısın Nasıl Geçer

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Rahim Ve Vajina Ağrısı Neden Olur Gebelikte Rahim Ve Vajina Ağrısın Nasıl Geçer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2022 18:40

Hamilelik, kadınların en hassas oldukları dönemlerden bir tanesidir. Çünkü bu dönem içerisinde vücut birçok değişikliğe uğrar. Hamilelik döneminde en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri de rahim ve vajina ağrısıdır. Hamilelikte rahim ve vajina ağrısı neden olur? Tedavisi nasıldır ve gebelikte rahim ve vajina ağrısı nasıl geçer tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Hamilelik, kadınlar için hem çok özel hem de en zorlu geçen dönemlerden biridir. Çünkü annelik duygusu özel bir duygudur. Ancak vücudun tamamen değişime uğradığı bu dönemde birçok farklı rahatsızlık ile karşılaşmak mümkündür. Bu rahatsızlıkların başında ise çocuğun oluşmasında, yerleşmesinde ve büyümesinde önemli bir yere sahip olan rahim ve vajina ağrıları gelmektedir. Gerekli tedavi uygulanarak ağrıları hafifletmek mümkündür.

Hamilelikte Rahim ve Vajina Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte görülen en sık ağrı ve rahatsızlıklardan biri de rahim ve vajina ağrılarıdır. Bu ağrılara birçok farklı neden sayılabilir. Rahim ve vajina ağrıları genellikle hamileliğin ilk haftalarından itibaren görülmektedir. Gebelik sürecinde oldukça normal olarak görülen bu ağrıların başlıca nedeni rahmin kasılma ve gevşeme hareketleri yapmasıdır. Bu tip ağrılar doğumun yakın olduğu zaman diliminde daha sık görülmektedir. Ayrıca bebeğin oluşturduğu ağırlık ve annenin de bu dönem içerisinde aldığı kilolar yine rahim ve vajinada ağrılara neden olmaktadır.

Bebeğin ağrılığının vajina üzerine baskı yapması da ağrı nedenlerindendir. Bir diğer neden ise yaşanan hormonal değişimlerdir. Bu değişimler ile anne adayının ağrı eşiği de değişebilir, daha hafif ağrılar bile daha yoğun hissedilebilmektedir. Hamilelik döneminde yaşanan rahim ve vajina ağrılarının görülen en sık nedenlerinden biri de idrar yolu enfeksiyonlarıdır.

Hamilelik döneminde hassaslaşan bu bölge de ağrı ile birlikte farklı belirtiler de gözlemlenebilir. Yine gebelik dönemi boyunca yaşanan ve yalancı kasılma olarak adlandırılan sancılar da rahim ve vajina ağrısı nedenlerinin başında gelmektedir. Hamilelik dönemin ilerlemesi ile birlikte rahimde büyümektedir. Rahimin büyümesi ile organlarda da değişiklikler gözlemlenir. Bu durumda organların hareketleri azalarak boşaltım sistemini etkiler. Bu durumda vajina ağrılarına neden olabilir. Ayrıca erken doğum ve yaşanan düşük riskleri de vajina ve rahim ağrılarına neden olmaktadır.

Gebelikte Rahim ve Vajina Ağrısı Nasıl Geçer?

Oluşan ağrıların nedenleri kadar önemli olan bir diğer konuda nasıl tedavi edileceği ve ağrıların nasıl geçeceğidir. Çünkü ağrı hissi oldukça rahatsız edicidir. Özellikle hamileler için ağrılar daha çekilmez hal almaktadır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi ile ağrılardan kurtulmak mümkündür. Gebelikte yaşanan rahim ve vajina ağrıları için ilk olarak uzmanına danışmak gerekir. Gebelikte oldukça normal bir süreç olarak karşılanan rahim ve vajina ağrıları için uzmanlar tarafından ilk öneri dinlenmedir.

Hormonların değişmesi ve yaşanan baskıyı hafifletmek için bol bol dinlenmek önemlidir. Ağrıları geçirecek olan bir diğer yöntem ise ılık sudur. Ilık bir su ile alınan duşlar, rahim ve vajina ağrılarının geçmesini sağlamaktadır. Ayrıca ters hareketlerden kaçınarak ve ağır şeyler kaldırmaktan da kaçınarak ağrıların geçmesi sağlanabilir. Eğer ki ağrıların nedeni daha farklı bir durum ise örneğin idrar yolu enfeksiyonu gibi problemin daha fazla büyümesi beklenmeden uzman tarafından önerilen ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

Enfeksiyona bağlı ağrılar için bol su tüketimi de ağrıların geçmesini sağlayabilir. Ayrıca rahimin kendini doğuma hazırlaması da ağrıların nedenleri arasında olacağı için doğumu kolaylaştıran esneme ve egzersiz hareketleri ile ağrılar hafifletilebilir. Yapılacak yumuşak hareketli masajlar sayesinde de yaşanan rahim ve vajina ağrılarının geçmesi sağlanabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!