Avustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#Demans38 yaşındaki Stefan Tankov 2022 sonbaharında tuhaf davranmaya başladığında, eşi kişiliğindeki değişiklikleri fark etmeye başladı. Eşinin hareketlerindeki değişikliklerden şüphelendi çünkü bu onun karakterine benzemiyordu.
#Demans38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#Demans22 yaşındaki oğluna erken başlangıçlı demans teşhisi konan bir anne, verdiği acı dolu mücadeleyi anlattı. Oğlunun iyileşme ihtimalinin çok düşük olduğunu hatta yaşam süresinin kısalabileceğini kabullenen anne, “Oğlum artık nasıl duş alacağını hatırlamıyor, alışverişe neden gittiğini unutuyor, sorulara sadece üç kelimelik cevaplar veriyor” dedi
#DemansDünyada 55 milyondan fazla kişinin demans hastalığıyla yaşadığını söyleyen Türk Nöroloji Derneği’nden Prof. Dr. Neşe Tuncer, hafızayı korumak için yapılması gerekenleri anlattı: “Yeni şarkı sözleri öğrenmek, yeni tarifler denemek, yaşadığımız yerlerde bilmediğimiz yerleri keşfetmek, kaybolup yol bulmak...”
#Dünya Alzheimer GünüAvustralyalı Renee Staska'nın üç çocuğu, uzun süredir ‘Niemann-Pick’ ya da diğer adıyla ‘çocukluk bunaması’ hastalığıyla mücadele ediyor. Hudson 8, Holly 6, Austin ise 4 yaşında... Üçünde de ileri derecede çocukluk bunaması var ve 20’nci yaş günlerini görmeleri beklenmiyor. Peki ülkemizde de bildirilmiş vakalar olan bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Çocukluk BunamasıAlzheimer erken teşhisi zor, kesin tedavisi olmayan bir hastalık. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün. Geçen hafta ABD’de onay alan bir ilaç beklentiyi yükseltti. Veriler ilacın bilişsel işlevlerdeki düşüşü 18 ayda yüzde 27 oranında azalttığını gösteriyor.
#AlzheimerHer geçen gün dünyada alzheimer hastalarının sayısı artıyor. Erken teşhisi zor, kesin bir tedavisi de yok. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün… 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü vesilesiyle alzheimer’ı hasta yakınlarından ve ‘Çok Unutkn Oldum’ kitabının yazarı, nöroloji uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler’den dinledik. Bu hastalığı konu alan, salı günü vizyona girecek ‘Sadan Hanım’ filminin yönetmeni Göksel Gülensoy ve başrolü Canan Ergüder’le konuştuk.
#AlzheimerTürkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nün Alzheimer hastalarının sorunlarına dikkat çekmek, onlara ve yakınlarına yardımcı olabilmek için neler yapılabileceği konusunda önem taşıdığını söyledi ve ekledi: “Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığında büyük bir artış yaşanıyor. Dünyada 50 milyon civarında demans hastası bulunuyor ve bu hastaların yaklaşık 2/3’ünü Alzheimer hastaları oluşturuyor.”
#Alzheimer