Şöyle bir baktığımızda gösteri dünyasının en kendine özgü kişiliklerinden biri olduğunu görürüz ünlü oyuncunun... Uzun boyu, uzun saçları, kaslı vücudu... Kısacası ilk anda çok "sert" bir imaj yaratan fiziksel görüntüsü dikkat çeker... Ama hemen ardından yüzünde beliriveren yumuşacık gülümsemesi o ilk andaki düşünceleri ters yüz ediverir.
#Jason MomoaHenüz hayatının baharında, neşe dolu enerjik genç bir kadındı Hollie. 2013 yılında tanıştığı Asher Maslin'in kâbusu olacağını tahmin bile edemezdi. Bundan tam 10 yıl önce yaşanan korkunç olaylar, bir kez daha manşetlere taşındı.
#Hollie GazzardBir lise öğretmeninin, öğrencisini kitapla dövdüğü anlar, son günlerin en çok konuşulan konularından biri oldu. Yaşanan olay kamuoyunu ikiye böldü. Kimileri "Öğretmen asla öğrencisine el kaldırmamalı. Öğrenci hatalı olsa bile sınıftan çıkıp idareye bildirmeli" derken "Olayı bir de öğretmenden dinlemek lazım" yorumunu yapanlar da oldu. Hatta "Eğitimde şiddet olmalı, öğrenciler biraz korkmalı" diyenler bile vardı. Biz de hem öğretmenlere hem daha önce öğretmeni tarafından şiddete maruz kalanlara hem de Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doç. Dr. Mahmut Cem Tarakçıoğlu’na “Eğitimde şiddete yer var mı?” diye sorduk
#Öğretmen ŞiddetiGösteri dünyasının ünlülerinin çocukları da ister istemez göz önünde, kamera karşısında büyüyor. Tabii aileleri buna karşı bir önlem almadığı sürece. Örneğin, top model Gigi Hadid, kızı Khai'nin yüzünü üç yıldır kimselere göstermiş değil. Ama buna karşın Brad Pitt ev Angelina Jolie başta olmak üzere birçok ünlünün çocukları bebekliklerinden bu yana milyonlarca meraklı bakışın ilgi odağında.
#Ünlüler Ve KızlarıŞimdi şöyle bir düşünün... Diyelim ki siz de eşiniz de çok ünlüsünüz. Bir şekilde yollarınız kesişmiş ve birbiriniz için aşka düşmüşsünüz. Sonra da evlenmişsiniz. Hatta çocuğunuz bile olmuş. Ama dünya çapındaki şöhretinize ve hayranlarınızın bütün çabasına rağmen kimse sizin özel hayatınıza dair bir şey bilmiyor. Çocuğunuz bir kere bile görüntülenmemiş. Böyle bir durum mümkün mü?
#Daniel CraigGenetik tarama testleri hem ülkemizde hem de dünyada giderek yayılıyor. Bu testler, nadir görülen hastalıkların teşhisinden tutun da kanser ya da anne karnındaki bebeğin olası rahatsızlıklarına kadar pek çok soruya cevap buluyor. Peki, genetik testlerle hangi kanser türleri saptanıyor? Testlerin tedavi sürecine ne gibi katkısı oluyor? 8 soruda uzmanlarla mercek altına aldık.
#KanserKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTürkiye’de de çok sevilen ‘Babamı Kim Öldürdü’ adlı küçük hacimli ama sarsıcı kitabının ardından Can Yayınları 1992 doğumlu Fransız yazar Édouard Louis’nin kitaplarını sunmaya devam ediyor. ‘Şiddetin Tarihi’ önceki kitapları gibi bir solukta okunacak akıcılıkta.
#Şiddetin TarihiÖzellikle 80’ler ve 90’larda çocuk olanların en güzel anılarını yaşadığı pijama partilerinde çocuklar hem ev ve okul dışındaki ortamlarda tecrübe edinir, hem de sırlarını paylaşıp birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı bulurlardı. Şimdilerde aileler çocukların başka yerde kalması konusunda eski günlerdeki kadar rahat değil hatta oldukça endişeli… 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde bu konuyu ebeveynler ve uzmanlarla masaya yatırdık.
#Pijama Partisi‘Jaws’tan ‘E.T.’ye, ‘Indiana Jones’lardan ‘Schindler’in Listesi’ne, ‘Münih’ten ‘Lincoln’e belleklerde yer eden birçok yapıtın yaratıcısı Steven Spielberg’ün kendi hayatından izler taşıyan son çalışması ‘Fabelmanlar’ (The Fabelmans) sinema sevdalısı bir çocuğun odağında sorunlu aile ilişkilerine de göz atan bir dram. Filmde anne Mitzi’yi canlandıran Michelle Williams performansıyla öne çıkıyor.
#Uğur VardanOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıTüm Türkiye günlerdir "sahte doktor" olarak anılan Ayşe Özkiraz'ı konuşuyor. Akıllara durgunluk veren ayrıntılar peş peşe ortaya çıkıyor. Ancak anlaşılan o ki Özkiraz ne ilk ne de tek. Çok benzer bir vaka geçtiğimiz günlerde ABD basınında manşetlere taşındı. Christopher Massimine isimli Amerikalının söylediği yalanlar en az Özkiraz'ınkiler kadar şoke edici. İşte tüm ayrıntılar...
#Patolojik YalancılıkÇocuklarda otizm görülme oranı 1985 yılından bugüne kadar yaklaşık 50 kat arttı. 1985’de 2 bin 500 çocuktan 1’inde görülen otizm, günümüzde her 44 çocuktan birinde görülüyor. Veriler, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) 2021 istatistiklerinde yer alıyor. Uzmanlar bu büyük artışın en önemli nedeninin otizm ile ilgili farkındalık çalışmalarından kaynaklandığını belirtiyor.
#Otizm Spektrum BozukluğuAraştırmacılar çocuğun bilişsel, sosyal ve kişilik gelişiminde ailenin önemini hep vurgularlar. Fakat aile vurgusunda özellikle anne babanın üzerinde durulur, kardeşler arasındaki ilişkinin hem akademik hem de sosyal ilişkileri nasıl şekillendirdiği göz ardı edilir.
#Kardeş İlişkileri Ve Akademik Başarıİstanbul'da üç kız çocuğunun Kore'ye gitme isteğiyle evden kaçtığına dair iddialar tüm dünyada büyük bir endüstri haline gelen ve milyonlarca hayranı bulunan K-pop gruplarını yeniden gündeme getirdi. Peki nedir bu K-pop? Gençlerin hayatını nasıl bu kadar etkiliyor? Yanıtları yıllardır K-pop üzerine çalışan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nden sosyolog akademisyen Alptekin Keskin anlattı.
#K-PopYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi sürecinde hastaneye gitme çekincesi birçok hastalıkta olduğu gibi, beyin tümöründe de erken tanı ve tedavi imkanını engelliyor. Oysa beyin tümöründe bazı sinyaller, erken teşhiste kritik önem taşıyor.
#Beyin TümörüPandemi koşullarında uzaktan eğitim gören ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören çocuklar, üç haftalık ara tatile başladı. Karne psikolojisinin önemine işaret eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karnede sadece notların değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
#ÇocukPandemi koşullarında uzaktan eğitim gören ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören çocuklar, üç haftalık ara tatile başladı. Karnede sadece notların değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karne psikolojisi ve üç hafta sürecek ara tatilin nasıl geçirilmesi gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulundu.
#Karne HaftasıAlkol, sigara ya da madde bağımlılığında ergenlik döneminin önemli bir risk faktörü olduğunu belirten uzmanlar, ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ailelerin çocuklarının madde kullanımını 2 yıl sonra fark edebildiğini vurgulayan uzmanlar, öfke kontrolünde zorluk, uyku düzeninde bozulma ve içe kapanma davranışlarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bağımlılığın gelişmesinde aile tutumlarının da önemine işaret eden uzmanlar, erken yaşta alkol kullanımı durumunda alkol bağımlılığının çok daha hızlı geliştiğini söylüyor.
#DavranışYeme bozukluklarının altında bebeklik döneminde anne ile kurulan bağın çok büyük bir rol oynadığını biliyor muydunuz? "Psikiyatrik açıdan anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor. İlk 1 yaşta anne bebek ilişkisi bozulursa sonraki dönemlerde o çocukta beslenme ve yeme bozuklukları açısından risk meydana geliyor” diyen Uzm. Dr. Emin Çağlar, çok önemli bilgiler veriyor.
#Anne Bebek İlişkisiYeme bozukluklarının altında bebeklik döneminde anne ile kurulan bağın rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Psikiyatrik açıdan anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor. İlk 1 yaşta anne bebek ilişkisi bozulursa sonraki dönemlerde o çocukta beslenme ve yeme bozuklukları açısından risk meydana geliyor” dedi.
#Uzm. Dr. Emin Çağlarİster yakın tarihli deprem gibi bir felaket, ister araba kazası olsun, ya da bir aile içinde yaşanan uzun veya kısa süren ve şiddet içeren bir süreç olsun, bu olaylar ‘travmatik süreçler’ olarak adlandırılır. İyi de, travmanın çeşidi, şiddeti, süresi ne olursa olsun bazı insanlar çok, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Travmayı nasıl tanımlayacağız?
#ÇdcukLiseden mezun olup üniversiteye başlamak birçok genç için yetişkinliğe adım atmanın ve aileden bağımsızlaşmanın önemli bir sembolü. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi süreci, bu sene üniversiteye başlayan gençleri de etkiliyor. Sayısız fedakarlık yapıp hayalindeki üniversiteyi kazanmak için gece gündüz çalışan gençler bugünlerde bir kampüs yerine kendi evlerinde üniversite öğrencisi olmanın nasıl bir deneyim olduğunu keşfediyor.
#ÜniversiteBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hülya Ensari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesi ve yaşamın her alanında yaygın olarak kullanılmasıyla teknoloji bağımlılığının son yıllarda toplumun ve ailelerin en önemli sorunlarından biri haline geldiğini dile getirdi.
#Teknoloji