Evvelki hafta iki lise arasında gerçekleşen spor müsabakası sonrasında kazanan takımın karşı tarafı verdiği selamla rencide etmesi gündem oldu. Melis ve Gizem ergenlerle kurulacak iletişimin şeklini ve bu olayın altında yatan sebepleri uzmana danıştı.
#ÇocukAraştırmalar gösteriyor ki, özellikle 18-36 ay arası ebeveynleri tarafından keşif ve merak duygusu körüklenen çocuklar, yaşam boyu çok daha mutlu oluyor. Aynı şekilde 18-36 ay arası keşif ve merak duygusu desteklenmemiş çocukların ileriki yaşamlarında depresyona yatkın olduğunu da gösteriliyor.
#NİHAN ARDA KİMDİR?Üniversitede tercih ettiği bölüme yerleşmeye hak kazanan öğrencilerin kimi farklı bir şehre gidiyor kimi ise yaşadığı şehirde ailesinin yanında kalıyor. Üniversiteyi kazanan gençlerin, ailesiyle birlikte yaşadığı yerden gitmek ya da kalmak arasında verecekleri karar, gelecekteki hayatını da önemli ölçüde etkiliyor.
#Üniversite Nerde OkunmalıYouTube’da Katarsis adlı kanalında yaptığı sohbetlerle dikkat üzerine çeken Uzman Psikolog Gökhan Çınar, Tv8 ekranlarında yeni bir programın sunuculuğunu üstleniyor. Uzman Psikolog Gökhan Çınar'ın ekranın önünde olacağı "Paylaş Benimle" adlı programda ilginç hayat hikâyeleri aracılığıyla insanlığın ortak yanları vurgulanmaya çalışılacak. Peki, Paylaş Benimle programının sunucusu Gökhan Çınar kimdir?
#Gökhan ÇınarCOVID-19 pandemi döneminde bir yılıgeride bırakırken, yüz yüze örgün eğitimden uzaktan eğitime geçilmesi ve halk sağlığını koruma amacıyla uygulanan çeşitli kısıtlamalarla Z kuşağının hayatı azımsanmayacak derecede değişti. Dünyanın pek çok ülkesinde yapılan araştırmalar pandemi döneminde 12-18 yaş arasındaki çocuklar ve gençlerin stres, kaygı, depresyon seviyelerinin arttığına işaret ediyor. En sık dile getirilen şikayetlerin başında ise odaklanmada zorluk, can sıkıntısı, yalnızlıklık hissi, huzursuzluk, kaygı ve COVID-19 virüsünün bulaşmasına yönelik hissedilen endişeler bulunuyor.
#COVID-19Pandemi koşullarında uzaktan eğitim gören ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören çocuklar, üç haftalık ara tatile başladı. Karne psikolojisinin önemine işaret eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karnede sadece notların değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
#ÇocukPandemi koşullarında uzaktan eğitim gören ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören çocuklar, üç haftalık ara tatile başladı. Karnede sadece notların değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karne psikolojisi ve üç hafta sürecek ara tatilin nasıl geçirilmesi gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulundu.
#Karne Haftasıİster yakın tarihli deprem gibi bir felaket, ister araba kazası olsun, ya da bir aile içinde yaşanan uzun veya kısa süren ve şiddet içeren bir süreç olsun, bu olaylar ‘travmatik süreçler’ olarak adlandırılır. İyi de, travmanın çeşidi, şiddeti, süresi ne olursa olsun bazı insanlar çok, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Travmayı nasıl tanımlayacağız?
#ÇdcukLiseden mezun olup üniversiteye başlamak birçok genç için yetişkinliğe adım atmanın ve aileden bağımsızlaşmanın önemli bir sembolü. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi süreci, bu sene üniversiteye başlayan gençleri de etkiliyor. Sayısız fedakarlık yapıp hayalindeki üniversiteyi kazanmak için gece gündüz çalışan gençler bugünlerde bir kampüs yerine kendi evlerinde üniversite öğrencisi olmanın nasıl bir deneyim olduğunu keşfediyor.
#ÜniversiteKaranlığın beş atlısı diye adlandırılan kin, öfke, nefret, kıskançlık ve düşmanlık duygularının insana biyolojik olarak da zarar verdiğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kötücül duyguların terbiye edilmesi gerektiğini vurguladı. Tarhan, “İçimizdeki kötücül duyguları, vahşi atı terbiye eder gibi terbiye etmezsek vahşi at bizi istediği yere götürür. Vahşi at, nefis duygusudur” dedi.
#Kötücül DuygularNilüfer ve kızı Ayşe Nazlı’yı Anneler Günü’nü bahane edip, ilk kez birlikte röportaj vermeye ikna ettim. 13 yaşındayken Ayşe Nazlı ve babası Reha Muhtar’la röportaj yapmıştım. Bu kez karşıma 17 yaşında, boyu annesini geçmiş, çok güzel, aklı başında bir genç kız çıktı...
#NilüferOrta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Başak Şahin Acar’a göre ergen beyni gelişimini tamamlayana kadar “Benim başıma gelmez” anlayışıyla olaylara yaklaşıyor. Acar, ailelere bu dönemde nasihat vermemelerini, onları akıl yürütmeye teşvik etmelerini öneriyor.
#ErgenGün geçmiyor ki yeni bir hastalık tanımlanmasın. "Bağlanma hastalığı" da bunlardan biri; bir eski zaman hastalığı. Dünya üzerinde çeşit çeşit insan olduğu gibi çeşit çeşit de hastalık mevcut. Birazdan okuyacağınız, halk tarafından adı konulan, Dr. Cem Keçe ve Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından bilim dünyasına tanıtılan bağlanma hastalığı belki de bugüne kadar çok duyduğunuz ama inanmakta zorlandığınız bir rahatsızlık. Bağlanma hastalığına yakalan erkekler, eşleriyle seks...
Günümüzde birçok aile maalesef hala çocuklarını karne notları ile değerlendiriyor. O notlara bakarak çocuklarını “başarılı” ya da “tembel” olarak etiketleyen aileler bu durumlarda da aşırı cezalandırma veya ödüllendirmeyi tercih ediyor. Oysa uzmanlar, ailelerin bu tür geri dönüşlerine pek de olumlu yaklaşmıyor.
10 yıl önce Galatasaray genç takımlarında psikolojik danışmanlık görevine başladığında Türkiye’de bir ilkti Ceren Tokdemir. Hele bir kadın olarak bu erkek dünyasında sorunlara çözüm araması yadırganmıştı. Ama o yılmadı, kendine önemli bir yer edindi. Tokdemir, Türk futbolundaki gerginliğe çare olarak düzenli psikoloji eğitimini öneriyor, yatıştırıcı lider ihtiyacının önemini anlatıyor