Ergenlik adı verilen gelişim döneminde genç birey başkalaşıyor, tam bir yetişkine dönüşürken kişiliğini kazanmaya çalışıyor. Bu dönemi genç bireyle birlikte yaşayan ebeveynler zaman zaman endişeleniyorlar. Uzman Psikolog Dilara Sayar, ergen anne babalarına konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Ergenlik Dönemi ProblemleriErgenlik dönemi, kişinin çocukluk çağından çıktığı ve yetişkinliğe doğru adım attığı son derece önemli bir dönemdir. 11-20 yaşları arasını kapsayan bu dönem kişinin genetik yapısına, çevreye ve hatta cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha önce başlar.
#Ergenlikte Çocuğa Nasıl DavranılmalıÖstrojen, kadınlar için çok önemli bir hormondur. Kısaca kadınlık hormonu denilebilir. Hem sağlık hem de hastalık sebebi olabilen bu hormon, vücuttaki birçok sistemi etkiliyor. Östrojen hormonunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenip, vücudunuzdaki değişimleri daha iyi yorumlayabilirsiniz. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar...
#Östrojen Hormonu NedirBenler, deriye rengini veren melanosit isimli hücrelerin belli alanlarda bir araya gelip yoğunlaşması sebebiyle oluşur. Doğumda daha az olan benlerin sayıları yaşla artabilir. Bazı benler hayat boyu iyi huylu olurken, bazıları yaşamın bir döneminde olumsuz bir hale gelme ve kötüye dönüşme potansiyeli taşımaktadır.
#Dermatolog Dr. Neslihan DolarHamilelik ve doğum konusunda endişeli olmak son derece normal. Neredeyse her hamile kadın, doğum sırasında yaşanabileceklere dair bir dereceye kadar endişe duyuyor. Ancak bir kesim için bu endişeyle başa çıkmak çok daha zor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bilim insanlarının "tokofobi" adını verdiği doğum korkusuyla başa çıkmakta zorlanan kadınları dinledik.
#SağlıkEvvelki hafta iki lise arasında gerçekleşen spor müsabakası sonrasında kazanan takımın karşı tarafı verdiği selamla rencide etmesi gündem oldu. Melis ve Gizem ergenlerle kurulacak iletişimin şeklini ve bu olayın altında yatan sebepleri uzmana danıştı.
#ÇocukEbeveynlere ‘Kız çocuk yetiştirmek mi daha zor yoksa erkek çocuk yetiştirmek mi?’ diye sorsak, her ikisinin de çok zor olduğunu söylerler. Ancak bilim insanları erkek çocuk yetiştirmenin daha zor olduğunu ve ebeveynleri daha hızlı yaşlandırdığını söylüyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bu hafta ebeveynlerle erkek çocuğu yetiştirmenin zorluklarını konuştuk.
#PsikolojErgenlik döneminden yetişkinlik dönemine kadar sivilceler pek çok kişide görülmektedir. Ergenlik sebebiyle çıkmasının yanın sıra cilt problemleri nedeniyle de yüzlerde sivilceler görülmektedir. Ancak sırtta görülen sivilceler bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Peki Sırtta çıkan sivilceler neden olur ve neyin habercisidir? Sırttaki sivilceler için ne yapılmalı ve nasıl geçer? Sırt bölgesinde görülen sivilcelenmelerin nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Sırttaki SivilcelerErkeklerde kadınlara oranla daha yoğun ve fazla tüylenme görülmektedir. Genetik yatkınlık tüylenme problemleri arasındadır. Çocukluk döneminden ergenlik dönemine geçiş sürecinde erkeklerde tüylenme başlamaktadır. Genellikle 12 ila 15 yaş arasında erkeklerde tüylenme görülmektedir. Bu yaşlarda çıkmaya başlayan tüyler yaş ilerledikçe artarak daha yoğun bir hal almaktadır. Erkeklerde tüylenme kaç yaşında başlar? Erkeklerde tüylenme sorunu neden olur ve nasıl tedavi edilir merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Erkeklerde TüylenmeDepresyon yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra çocukluk çağlarında da ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk çağlarında depresyon ile karşı karşıya kalan çocukların sosyal yaşamlarının, okul hayatının son derece olumsuz bir şekilde etkilendiği söylenmektedir. Peki, çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda depresyon nasıl tedavi edilir sizin için tüm detayları ile derledik.
#ÇocukKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakTeknoloji her geçen gün hem anne-babaların, hem de çocuklarının üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Bunun altında yatan neden ise, teknolojinin insan hayatını kolaylaştırması, insanlara zaman kazandırması, uzakları yakınlaştırması, bilgi paylaşımını sağlaması, eğlenerek zaman geçirmeye olanak vermesidir.
#DijitalDünya sinema tarihinin en yakışıklı aktörlerinden biri kabul edilen 86 yaşındaki Alain Delon’un, ‘Yaşlanmak berbat!’ diyerek sakat, yaşlı ve hastalıklar ile mücadele eden bir adam olarak hayatına devam etmek istemeyip ötanazi ile hayatına son vermek istediğini açıklaması Türkiye’de de ses getirdi. Kimileri ‘Ölmek için çok erken’ derken kimileri de ‘Yaşlanmak gerçekten de berbat bir his!’ yorumu yapıyor. Ötanazi nedir? Yaşlanmak berbat mı? Mutlu ve aktif bir yaşlılık hayal mi? Sordum.
#Alain DelonUzun yıllar boyunca çok ciddi sorunlar yaşadığınızı, terapiye gittiğinizi, antidepresan ilaçlar kullandığınızı ve hatta son çare bir klinikte altı ay boyunca tedavi gördüğünüzü ama hiçbir şeyin düzelmediğini, daha da kötüye gittiğini düşünün… Üstelik sorununuzu anlamak bir taramaya bakıyorsa ve gittiğiniz hiçbir doktorun aklına bunu yapmak gelmiyorsa… Chloe R. Kral’ın hikayesi hem şaşkınlık hem de üzüntü uyandırıyor
#Beyin HastalığıÇocuklarda cinsel içerikli video izleme yaşı giderek düşüyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin ders aralarında, koridorlarda ve hatta fark ettirmeden ailelerinin önünde yetişkin içerikleri takip ettiklerini açıklayan uzmanlar, erken yaşta 'çarpık' bir cinsellikle tanışan çocukların ileriki yaşlarda, kadın-erkek ilişkilerinde ve sosyal yaşantılarında ciddi sorunlar yaşayabileceğini söylüyor. Peki ya bunun önüne "sağlıklı" bir yöntemle geçebilmek mümkün mü? Uzmanlara sorduk…
#Cinsel İçerikli Videolarİnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertiliteAraştırmalar gösteriyor ki, özellikle 18-36 ay arası ebeveynleri tarafından keşif ve merak duygusu körüklenen çocuklar, yaşam boyu çok daha mutlu oluyor. Aynı şekilde 18-36 ay arası keşif ve merak duygusu desteklenmemiş çocukların ileriki yaşamlarında depresyona yatkın olduğunu da gösteriliyor.
#NİHAN ARDA KİMDİR?AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalara göre, aile içinde şiddete tanıklık eden ya da maruz kalan çocukların, yetişkinlik dönemlerinde şiddete başvurabileceklerini belirten Çocuk Gelişimi Program Başkanı Öğr. Gör. Gökçe Gülen Akçin, "Çocuklar, şiddetin yakın ilişkiler için kabul edilebilir olduğunu düşünebilir, başkalarının ona kötü davranmasına inanabilir" dedi.
#Öğr. Gör. Gökçe Gülen Akçin