Güncelleme Tarihi:
Çocukluktan erişkinlik dönemine kadar vücutta pek çok değişiklik meydana gelmektedir. Bu değişikliklerden biri ergenlik döneminde çıkan tüylerdir. Erkeklerde tüylenme genel olarak ergenlik dönemi başlangıcı ile görülmektedir. tüylenme aynı zamanda genetik yatkınlığa bağlı olarak daha küçük yaşlarda da çıkabilmektedir. Çoğu erkekte 12 ve 15 yaş arasında tüyler kendisini göstermeye başlamaktadır.
ERKEKLERDE TÜYLENME KAÇ YAŞINDA BAŞLAR?
Erkeklerde büyüme ile fizyolojik olarak pek çok değişim meydana gelmektedir. Bu değişimlerden biri ise tüylenme problemleridir. Bazı erkeklerde diğerlerine göre daha çok tüylenme sorunu yaşanmaktadır. Tüylenme 12 yaşında ve ergenlik dönemine giriş ile başlamaktadır. Bazı çocuklarda genetik olarak 8 yaşında da tüyler çıkmaya başlamaktadır. Vücudun tamamında çıkan bu tüyler zaman içerisinde kalınlaşarak yoğun bir hal almaktadır. Bölgesel olarak tüylerin çıkma zamanları ve yaşları de değişiklik göstermektedir.
Göğüs bölgesinde çıkan tüyler yaklaşık 10 yaşından itibaren fark edilmeye başlanmaktadır. Bazı çocukların ergenliğe erken yaşta girmesi ile tüylerin çıkma hızı da artış göstermektedir. 8 ila 9 yaşlarında ergenliğe giren erkek çocuklarında yüz ve vücutta tüylenme sorunları yaşanmaya başlamaktadır. Hormonlara bağlı olarak çıkan bu tüyler zaman içerisinde gelişim göstermeye devam etmektedir. Genital bölge ve koltuk altında 13 yaşından itibaren tüyler çıkmaya başlamaktadır. Kol ve bacaklarda çıkan tüyler ise 15 yaşında daha yoğunlaşmaktadır.
Erkeklerde 8-9 ila 12-15 yaşları arasında tüylenme problemleri yaşanmaya başlamaktadır. Tüylenme için geliştirilen birbirinden farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedaviler ile tüylenme sorunları kısa bir süre sonra ortadan kalkmaktadır. Ergenlik dönemine giriş tüylenmenin başlangıcıdır.
ERKEKLERDE TÜYLENME SORUNU NEDEN OLUR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Erkeklerde tüylenme sorunlarının pek çok nedeni bulunmaktadır. Kişiler altında yatan nedene uygun şekilde bir tedavi yöntemi belirlemektedir. Tüylenme sorunu kimi kişide ergenliğe bağlı kimisinde ise genetik olarak çıkmaktadır. Genetik yakınlık erkeklerde tüylenme problemi için daha yaygındır. Oldukça fazla kişi erken yaşta tüylenme sorunları ile karşı karşıya kalmaktadır. Vücudun her bölgesi için ayrı yaş aralığında tüylenme yaşanmaktadır. Erkeklerde tüylenme sorunu yaş, hormon, beslenme düzeni ve spor aktivitelerine göre gerçekleşmektedir.
Ergenlik dönemi ile vücutta çeşitli değişimler de meydana gelmektedir. Erkekler genellikle tüylenme problemlerinden şikayetçi olmaktadır. Bu durum bazı kişilerde daha yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Tüylenme sorunları için günümüzde pek çok etkili tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tüylerin alınmasını ve zaman içerisinde büyük oranda dökülmesini sağlayan lazer tedavisi son zamanlarda oldukça popülerdir. Erkeklerde tüylenme sorunlarının önüne geçmek için hormon tedavileri de yaygın olarak uygulanmaktadır.
Yoğun tüylenme sorunları kişinin hem sosyal hem de özel hayatında çeşitli problemlere de yol açmaktadır. Tüylenme bazı kişilerde bölgesel olarak gerçekleşmektedir. Erkeklerde erken ergenliğe girme ile tüyler daha yoğun ve kalın çıkmaktadır. Tüylenme sorunları için hormon tedavileri uygulanarak bu problem büyük oranda azaltılmaktadır. Tüylenme için epilasyon ve lazer tedavileri de en yaygın tercih edilen uygulamalar arasına girmektedir. Tüylenme çeşitleri ve bölgesel tüylenme için pek çok tedavi yöntemi geliştirilmektedir.