Hem canlı hem de dünya çapında birçok farklı yapı açısından enzimler büyük bir öneme sahiptir. Özellikle taşımış olduğu anlam ve görev bakımından büyük önem taşır. Tabii bununla beraber enzimlerin çalışmasına etki eden birtakım faktörler bulunmaktadır. Peki Enzimlerin çalışmasına etki eden faktörler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitimİnsan vücudunda hayati önem taşıyan minerallerden biri olan magnezyum, vücudumuzda bulunan enzimlerin çalışması için kilit role sahiptir. Peki, magnezyum başka ne işe yarar? Magnezyum hangi besinlerde bulunur? Magnezyum eksikliği nasıl giderilir? Konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrendik.
#MagnezyumYaz aylarında açık havadan daha çok yararlanıyoruz. Hamileler için açık havada vakit geçirmek kendilerini daha zinde hissetmelerine yardımcı olur. Peki, riskli gebelik söz konusu olduğunda yaz aylarında nelere dikkat etmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum & Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Riskli GebelikHemen herkes hayatının bir döneminde diyet yapmış, pazartesi başladığı serüvenini bir dilim pizzaya veya bir paket çikolataya kurban etmiştir. Her ne kadar basit ve kolay uygulanabilir gözükse de diyet, uzmanlar tarafından kişiye özel olarak verilmesi gereken bir beslenme programıdır. Bu sebeple diyetisyeninizin size verdiği diyet programına uymalı ancak herkesin düştüğü hatalardan uzak durmalısınız. Peki, nedir bu hatalar? Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel anlatıyor.
#100 Diyet HatasıBelki de adını en son lisedeki kimya dersinde, periyodik cetveli ezberlerken andınız. Oysaki o, kesinlikle daha fazla itibarı hak ediyor! Eksikliği birçok rahatsızlığın nedeni olan, çoğu ilaçtan daha etkin iyileştirici gücü bulunan magnezyum, önemi göz ardı edilen bir mineral. Onu yakından tanımanın vakti geldi.
#MagnezyumAtalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan birisi de hiç kuşkusuz yoğurt olmuştur. 6000 yıl önce karınca yumurtalarını ezerek oluşturulan ilk maya ile yapılan yoğurt, günümüzde artık gelişmiş teknolojilerle çok daha sağlıklı biçimde soframıza gelir oldu. Temelinde yoğurt, sütün laktik asit bakterileri ile mayalanmasıyla üretilir. İçerisinde probiyotik olarak bilinen faydalı çok sayıda canlı bakteri barındırması nedeniyle de bağırsakta sağlıklı bir mikrofloranın oluşmasına ve vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
#YoğurtSağlığımızı korumanın yolu elbette mutfaklarımızdan geçiyor. Bunun için de hangi besinde hangi vitaminin ve mineralin olduğunu bilmemiz ayrıca önem taşıyor. Bunun için sizlere mutfağımızdaki hazineler olan vitaminler ve minerallerden bahsedeceğim. İşte sağlıklı mutfakların sırrı!
#VitaminlerTüm canlılarda ortak olarak görülen özelliklerden bir tanesi de metabolizmadır. Canlılarda gerçekleşen yıkım, dönüşüm ve yapım reaksiyonlarının tümüne metabolizma adı verilmektedir. Metabolizma olayı, canlıların vücutlarını korumak amacı ile gerçekleşen bazı tepkimeleri içermektedir. Peki, Anabolizma nedir? Katabolizma arasındaki farklar nelerdir? Anabolizma ve Katabolizma örnekleri nelerdir? İşte detaylar.
#Anabolizma Nedir?Koronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar hâlâ araştırılıyor. Virüsün, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok organa etki ettiğine dair birçok araştırma yayımlandı. Bu yaygın etkilerin yanında, daha nadir sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki oluşan hasarlar kalıcı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Saç DökülmesiCanlıların en küçük yapı birimi olarak adlandırılan hücre, canlılardaki en önemli yapı taşlarıdır. Hücre ve hücre organelleri mikroskopla incelenen oldukça küçük yapı birimleridir. Peki hücre nedir ve organelleri nelerdir? Hücre organellerinin görevleri hakkında bilgi nelerdir? İşte hücre ve organelleri hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Hücre Nedir Ve Organelleri Nelerdir?Brokoli, insan sağlığı için faydalı olan besinlerin başında geliyor. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyondan diyabete pek çok rahatsızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengin bir besin. Peki brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
#BrokoliKimya-Biyoloji Mühendisliği bölümü her geçen gün gelişmekte ve ilerlemekte olan bir bölümdür. Bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler ise bu bölüm ile alakalı olarak bilgi almak istemektedir. Kimya-biyoloji mühendisliği nedir, mezunları ne iş yapar, bölümdeki dersler nelerdir ve iş imkanları nasıldır sorularının cevaplarını derledik.
#Kimya - Biyoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?Çiğ gıdalar ile beslenmek yeni bir yönelim. O da tıpkı “glüteni sınırlı” beslenme gibi giderek daha yaygın bir beslenme seçimi olma yolunda. Bir kademe ilerisine giderek baklagilleri, tahılları ve diğer bazı bitkisel ürünleri “çimlendirerek” yeme eğiliminde olanlar da var. Peki, bütün bunlar doğru mu? İşe yarıyor mu? Çiğ mi beslenelim, pişmiş mi? Konuyu daha önce de yazdım ama tekrarda fayda var. Buyurun...
#Osman MüftüoğluGençleşme, güzelleşme, zayıflama konularına büyük merak duyan, bu alanda yurtdışında araştırmalar yapan ve “Güzelliklere Merhaba” adında bir de kitap hazırlayan usta oyuncu Filiz Akın, şimdi de ‘ölümsüzlük’ konusuna kafayı taktı. “The Gene Makeover” adlı kitabı okur okumaz, yazarı Dr. Ohan Karatoprak’ın kapısına dayandı, merak ettiklerini sordu. İşte Bodrum-Gündoğan’da buluşan ikilinin ölümsüzlük hakkındaki sohbeti.