Sanat ve kültür kurumları, küresel koronavürüs salgını önlemlerinin ilk günlerinden bu yana kapalı. Müzeler, galeriler ve kültür kurumları yaklaşık bir aydır sosyal medya kanalları üzerinden etkin olmaya çalışıyor. Online sanatçı atölyeleri, sanal ortama taşınan sergiler, arşiv paylaşımlarıyla herkes tek yönlü iletişimden karşılıklı etkileşimin olduğu bir ağ dünyasına geçti. Sanatı anlatmanın ve paylaşmanın tek platformu sosyal medya oldu. Sanat sektöründen etkin isimlerine farklı sorular yönelttik, sanatın içinden geçtiği zorlu süreci ve geleceğini konuştuk.
#CoronaKahramanmaraşlı bir işçi ailenin çocuğu olarak Almanya’da doğan, ailesinin kesin dönüş yapmasıyla gittiği Türkiye’den doktor olarak tekrar Almanya’ya dönen Meftuni Güngör tam bir seyahat tutkunu. Bugüne kadar 70 ülkeyi gezdi. Hemen her ay yurt dışındaki bir ülkeye veya şehre gidiyor. Bu sehayatlerin çok da maliyetli olmadığını, yaz tatilinde Türkiye’de harcanan paranın çok daha azıyla başka ülkelerin de görülebileceğini söylüyor. “Yaşam kısa ve ve tekrarı yok. Dünyaya kazık çakamazsınız ama onu gezebilirsiniz!” diyor.
#Meftuni GüngörBir tur şirketi Balkanlar, Orta Avrupa, İtalya, Benelüks, Fas & Endülüs, Amerika, Çin, Tayland ve Tunus gibi 40 ülkeye ‘Osmanlı’nın izinde’ turlar düzenlemeye başladı. Bu turlarda İtalya’da bir yeniçerinin yerleştiği köyden İspanya’da Endülüs bölgesine, ABD’de Muhammed Ali’nin hayatından Tayland’da Osmanlı’nın inşa ettiği camiye kadar Osmanlı’nın ve İslam’ın izleri sürülüyor.
#GazetehaberleriUzun zamandır planlıyor ama bir türlü denk getiremiyordum. Açıkçası bir hafta boyunca her gün birkaç saat araba kullanıp ardından bir şehri keşfetmeye çalışmak, sürekli otel değiştirip valiz açıp kapamak gözümde büyüyordu. Ama sonunda unutulmaz bir tatil ortaya çıktı. Costa del Sol ve Endülüs’ün bütün güzelliklerini 8 güne sığdırdım.
#EndülüsAltı günlüğüne İspanya’nın Endülüs bölgesindeyim. Burada kadınlar yaşamın dışında değil, odak noktasında. Eğlence de bazı ülkelerde olduğu gibi kapalı kapılar ardında değil, kamuya açık alanlarda... Mimari ve kent planlaması buna çok uygun; trafiğe kapalı sokaklar, dışarı kurulmuş masalar... Mutfak derseniz, o da ağzınıza layık!
#İspanyaSevilla yaklaşık 800 yıl Arap egemenliği altında kalmış ve bu egemenliğin miraslarını hakkıyla taşıyan İspanya’nın en özel şehirlerinden… Atmosferi, kültürü, yemekleri ve rahat insanlarıyla Sevilla bende ayrı bir iz bıraktı. Hatta Murillo ve Velazquez gibi birçok ünlü ressam eserlerini bu güzel şehirde vermiş. Cervantes Don Kişot’u Sevilla Hapishanesi’nde yazmış. İşte size Sevilla gezi rehberi…
#GezginSosyal medyanın yarattığı paylaşım tutkusu, tatillerde yapılan yer bildirimi ve fotoğraf paylaşımlarını da popüler hale getirdi. Tatil tercihlerin de yurt içinin yanı sıra yurt dışı güzergâhlar da önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor. İşte sosyal medyada en popüler 7 yurt dışı tatil noktası...
#Sosyal Medyada Paylaşılan Yerlerİspanya'da bir köy, ne ekonomik krizle ne de bunun gibi birçok etkenlerle boğuşuyor. Burası her şeyin komün ilkeleriyle idare edildiği Marinaleda köyü... 3 binden az nüfusa sahip Marinaleda köyünde işsiz kimse yok hatta suç olmadığı için polis bile yok… İşte ilginç köy Marinaleda…
#İspanyaHatay’dan Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’e uzanan güney coğrafyamız, İspanya’nın Endülüs’ü gibi, dünyada özel bir turizm merkezi olabilir.Üstelik, bizim bu bölgede mutfak üstünlüğümüzün yanı sıra dünya çapında bir ‘mozaik müzeleri’ güzergahımız da ortaya çıktı.
#Türkiyedeki MüzelerMoliere'den Dumas'a, Mozart’tan Byron'a hatta Puşkin'e kadar pek çok yazar ve sanatçıya esin kaynağı olmuş Sevilla. Hem yeşilliği hem de modern ve teknolojik alt yapısıyla oldukça büyüleyici. Bahçeleri, kafeleri ve avlularıyla da koca bir açık hava müzesi... İşte size Sevilla gezi rehberi...
#SevillaDünyaca ünlü Flamenko gitaristi Paco Peña, 15 Aralık perşembe günü büyük İspanyol şair Federico Garcia Lorca’nın anısına sahnelediği ‘Patrias’ başlıklı gösteriyle İş Sanat’ta İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Flamenkoya katkılarından dolayı 1997 yılında İspanya Kralı Juan Carlos tarafından liyakat nişanıyla onurlandırılan Peña’yla konser öncesi konuştuk.
#GitaristGenç yaşına dünyanın pek çok ülkesini kapsayan bir şöhret, kariyerine çok sayıda ödül sığdıran Miguel Poveda ilk Türkiye konseri için İstanbul’a geliyor. ‘Flamenkonun yakışıklı prensi’ olarak anılan sanatçı 26 Şubat Cuma, 20.30’da İş Sanat’ta bir konser verecek.
#FlamenkoGamze Sarıkoca, ekran koruyucu fotoğraftan çok etkilenince Hindistan’a gitmeye karar verdi. Amritsar’a kadar yol aldıktan sonra izleyeceği rotaya orada karar verdi ve Pushkar’a vardı. “Her şeyden çok uzakta, zamanın akmadığı bu naif coğrafya masalsı güzellikteydi” diyor.
Havayolu ve bankaların harcamaları uçak biletine dönüştüren yeni kampanyaları millere rağbeti artırdı. Sadece THY’nin mil programına katılanlar bile son üç yılda yüzde 60’lık sıçramayla 2.5 milyon kişiye ulaştı. Rekabetin keskinleşmesi tüketiciye yeni seçenekler getiriyor. Alışveriş ve uçuş puanlarını kullanmakta ustalaşan 12 gezgin, mil kullanma alışkanlıklarını, unutamadıkları gezilerini anlattı.
Sax, İspanya’nın Alicante bölgesinde, 10 bin nüfuslu bir kasaba. Her yıl 1 Şubat haftasında kasabada San Blas Festivali düzenleniyor. Geçmişi 400 yıl önceye uzanan kutlamanın kökeni, Hıristiyanlar’ın Müslümanlar’a karşı kazandığı kanlı zaferler. Tıpkı Türkiye’deki şehirlerin kurtuluş törenlerinde olduğu gibi, Sax’da da halkın bir kısmı düşman kuvvetler kılığına giriyor. Temsili savaş yapılıyor, sonra zafer kutlanıyor. 1920’de, Anadolu’daki İstiklal Savaşı’ndan etkilenen bir grup bu geleneği tersyüz etti. Düşman Müslümanların yerini dost Türkler aldı.